Professor Layton and the Miracle Mask
Skrevs 2012-11-16 13:13:00 av Erik Hansson
Ännu en charmig del i problemlösningserien.
Professor Layton-serien har gått från att vara ett mysigt problemlösningsspel till att bli ett mysigt spel med problemlösning. Karaktärerna och berättelsen har fått större plats utan att problemlösningen för den delen glömts bort.
layton420
Viktig utveckling
Det är en viktig utveckling för vad som i början kunde kännas som ett Brain Training med väldigt mysig grafik. Professor Layton and the Miracle Mask innehåller en handling som hade kunnat platsa i valfri anime-film. Även om det kan kännas lite segt med all text ibland så är spelet fullt av karaktärer som åtminstone har färgstarka personligheter. Att lyssna på deras historier varierar mellan att vara en aning långtråkigt till att vara spelets stora behållning.
rec_professor-layton-3ds-005
Ett av de återkommande minispelen går ut på att guida en robot i mål på små banor. Det är roligare än det låter.
Logiskt tänkande
Även problemen har blivit mer varierade med ett smartare upplägg. Här finns fortfarande de enstaka pusslen som ska lösas för att kunna hjälpa karaktärerna i spelet. De är ofta baserat på logiskt tänkande eller matematik, men det kan även behövas ett skarpt öga för att hitta likheter eller skillnader. Över lag håller problemen väldigt hög nivå.
Pusselminispel som utvecklas
I Miracle Mask finns också en sorts pusselminispel som återkommer under spelets gång. Det finns till exempel husdjur som kan läras trick och det finns en leksaksrobot som ska nå utgången i knepiga banor. Genom att utveckla i grunden smarta problem under spelets gång görs spelet ännu mer varierat utan att kännas splittrat.
rec_professor-layton-3ds-003
Laytons värld och karaktärer har utvecklats och förfinats sedan de första spelen.
Level 5 briljerar igen
Jämfört med DS-spelen har Miracle Mask också fått en rejäl upputsning rent grafiskt med snygga miljöer och effektiv användning av 3D. Att designen är utsökt säger nästan självskrivet när det är Level-5 som ligger bakom titeln, men de är verkligen skickliga på att bygga upp små världar som känns både väsentliga och intressanta.
Utvecklad charm
Professor Laytons charm ligger numera inte bara i några av spelvärldens mest väldesignade problem utan också i att uppleva hela hans värld och engagera sig i karaktärerna, mysterierna och minispel.
Vi fick spelet av Bergsala.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
professor_layton_and_the_miracle_mask
Genre
Problemlösning
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Level 5
Plattform
Nintendo 3DS
Prisjakt
Release
2012-10-26
Sammanfattning
plus
  1. Charmigt
  2. Snyggt
  3. Smarta problem
  4. Varierat
  5. Innehållsrikt
minus
  1. Layton-veteraner kommer känna igen sig
  2. Vissa problem är för enkla
  3. Kan bli lite väl mycket textdialog ibland
8

Slutsats

Professor Layton-serien har gått från att vara ett mysigt problemlösningsspel till att bli ett mysigt spel med problemlösning. Karaktärerna och berättelsen har fått större plats utan att problemlösningen för den delen glömts bort. Men den har blivit mer varierad och uppdelad i pusselliknande minispel som utvecklas under spelets gång. Det går att spela igenom handlingen snabbt och beta av de smarta och väldesignade problemen för den som vill det, men Professor Laytons charm ligger numera också i att uppleva hela hans värld och engagera sig i karaktärerna, mysterierna och minispelen.
Bilder
playton5
playton4
playton3
playton2
playton1
layton200
#inlineditbutton