The Testament of Sherlock Holmes
Skrevs 2012-10-09 13:25:00 av Emil Andersson
Är Sherlock Holmes hjälte eller skurk?
Sherlock Holmes är het just nu. Dels i Guy Ritchies stökiga och stilistiska filmer och i BBCs smått briljanta nutida tolkning av den litterära klassikern. Frogware har sprutat ur sig spel kring det dysfunktionella geniet sen början av 2000-talet och släpper nu ännu ett spel i serien.
sherlock-420x177
Utvecklaren har i tidigare spel inte skytt några medel för att aktualisera sin serie. Bland annat har Sherlock ställts mot så skilda motståndare som Jack Uppskäraren och skapelser från H.P. Lovecraft. Den här gången väljer man att tackla Sherlocks märkliga personlighet vilket snart väcker misstankar mot honom i den mordgåta han undersöker. Berättelsen tar sig en egendomlig och plötslig inledning utan någon riktig finess men kommer igång mer och mer under spelets gång. Händelseförloppet tar ibland lite väl snabba vändningar, och tempot kan vara problematiskt då det ibland känns stressat, medan andra sekvenser är på tok för långa. Här finns dessutom en hopplöst missanpassad ramberättelse som inte tillför något. Överlag väver dock Frogware fram en intressant berättelse. Bilden av Sherlock förändras flera gånger och snart är det inte bara pressen och allmänheten som tvivlar utan också jag och hans närmsta bundsförvanter.
Stel dialog
Sherlock och Watson avbildas på ett traditionellt men också ganska slätstruket sätt. Dialogen dem emellan som hade kunnat krydda upplevelsen, framförs på ett stelt manér och hjälps inte alls av en väldigt träbent ljudklippning. Så fort meningsutbyten ska ske snabbt med plötsliga avbrott blir tystnaden talande för det undermåliga ljudarbetet.
tummen
Roliga undersökningar och ojämna pussel
Mycket av The Testament of Sherlock Holmes handlar om undersökningar av miljön. Med Sherlocks extrema perception kan minsta lilla detalj rendera i en absolut slutsats. Eftersom spelarens uppmärksamhet rimligtvis inte kan mätas med den genialiske hjälten finns lyckligtvis en hjälpknapp som blottlägger de allra minsta ledtrådars platser.
   Brottsplatsundersökningarna skiner starkast och är kompletta med måttband för skostorleksmätning, obduktioner och giftanalys. Pusslen är dock extremt ojämna i sin svårighetsgrad och ibland slår det över rejält i vissa gåtor. När komplicerade talföljder ska tolkas och lösas utan någon som helst handledning tappar jag tålamodet rejält. Framförallt känns dessa inslag hopplöst oförankrade i spelets värld. Visserligen finns valmöjligheten att hoppa över dessa pussel fullständigt, men något slags ledtrådssystem hade varit på sin plats. Om vissa uppgifter är för svåra är andra menlösa. Visserligen är de sysslor man tvingas genomlida som Watson något talande för Holmes bossighet gentemot honom. Men när jag återigen måste leta reda på en bok i någon av lägenhetens hyllor och därefter lägga den på den vresige detektivens arbetsbord, känns det bara poänglöst.
deduction
Slutledningarna tillhör spelets höjdpunkter.
Ledtrådar formar teorier
Efter att ha samlat på sig information gäller det att slutleda ledtrådarna, formulera påståenden och få fram en teori. Denna del gillar jag verkligen eftersom det ger spelaren en skön inblick i både Sherlocks skarpa hjärna liksom noggrant polisarbete. Risken är annars att spelhjälten själv bär på all slutledningsförmåga men detta system gör mig delaktig i processen.
sherlock_stor
Bråkig kontroll
Om ljudet förtjänar en känga bör det visuella också klagas på. Dialogen är imponerande osynkad med karaktärerna och animationerna är riktigt stela. Något som inte heller hjälps av en bråkig spelkontroll med svårmanövrerade karaktärer och bökigt gränssnitt. Att välja rätt ledtråd, eller ta sig igenom dörröppningar kan ibland vara frustrerande svårt.
   Omgivningarna är välgjorda och det är småtrevligt att flanera i ett gammaldags London, även om det kan kännas något kargt. Sherlock och Watson ser dessutom hyfsade ut, i vart fall när de står stilla. Det är lite budgetkänsla överlag i presentationen och skärmuppdateringen tenderar trots detta att dyka.
sherlock_vald
Spelet gottar sig i våld på ett sätt som inte känns särskilt Doyleskt.
Bra trots missar
The Testament of Sherlock Holmes är ett okej äventyrsspel som bärs fram av sin licens. Frogware tar inte direkt ut svängarna med karaktärerna men Sherlock Holmes är en så pass stark figur att spelet uppnår relevans. Att verkligen få känna sig som en mästerdetektiv väger tungt i sammanhanget och gör upplevelsen till något som är starkare än sina delar. Berättandet tar sig efter en svag inledning och utvecklas till något intressant. Budgetkänslan är starkt påtaglig i presentationen, men med ett lägre pris känns det okej. Här finns gott om saker att klaga på, men det hindrar mig inte alls från att ha en trevlig stund tillsammans med käre Watson.
Vi fick spelet av PAN Vision.
visning_level7

offline Pempa

Gillar Guybrush Threepwood, Arrested Development, fotboll, Ratatat, Punch-Out!!, David Lynch i allmänhet och Twin Peaks i synnerhet.
23a4c55ac8f0bc211d071eb12f761587
Genre
Äventyr
Utvecklare
Frogwares
Plattform
PC, Xbox 360, Playstation 3
Prisjakt
Release
Tidigt 2012
Sammanfattning
plus
  1. Brottsplatsundersökningar och slutledningar
  2. Priset
  3. Berättandet tar sig
  4. Trevliga miljöer
minus
  1. Bråkig kontroll
  2. Budgetkänsla
  3. Tempot
  4. Vissa pussel
6

Slutsats

The Testament of Sherlock Holmes är ett okej äventyrsspel som bärs fram av sin licens. Frogware tar inte direkt ut svängarna med karaktärerna men Sherlock Holmes är en så pass stark figur att spelet uppnår relevans.
Att verkligen få känna sig som en mästerdetektiv väger tungt i sammanhanget och gör upplevelsen till något som är starkare än sina delar. Här finns gott om saker att klaga på, men det hindrar mig inte alls från att ha en trevlig stund tillsammans med käre Watson.
sherlock-200x200
#inlineditbutton