The Curse
Skrevs 2012-09-27 08:05:00 av Magnus Enarsson
Knåda hjärncellerna med The Curse
När man fingrar på en mystisk bok skiner den plötsligt upp och frigör den mystiska figuren Mannequin. I sin vita mask tackar han dig med sin nonchalant stämma, men förklarar samtidigt att du kan binda honom till boken igen om du löser de 100 pusslen från dess förgulnade sidor - en uppgift han är säker på att du aldrig kommer att klara av.
The-Curse-Preview
Varierade pussel
När den smått geniala, men dock ologiska introduktionen är över är det lätt att jämföra spelet The Curse med Professor Laytons äventyr till Nintendo DS. I grunden handlar det om samma sorts pussel där man med hjälp av minnet, ren logik eller snabbhet ska lösa olika sorters problem för att ta sig vidare. Här sker dock allt genom en illusion av att du bläddrar i en gammal magisk bok.
Åtråvärda kugghjul
The Curse går ut på att försöka samla på sig tio olika kugghjul genom de 100 pusslen. När du har samtliga får du tillgång till den sista utmaningen som åter kan låsa in Mannequin. Pusslen i sig är av god kvalitet och är tillräckligt varierade för att hålla det någorlunda fräscht. Det kan handla om att återskapa en förutbestämd form med ett antal bitar, lösa gåtor, anta minnesutmaningar och andra liknande problem. Det förekommer dock att man återanvänder vissa pusselvarianter, vilket kan kännas lite tråkigt när det väl händer.
curse
Pusslen varierar i form och stil och kan handla om att pussla, koppla eller frigöra saker.
Inte lika utbrett
Även om The Curse innehåller korta mellansekvenser bestående av stillbilder och tal, finns den ingen större kontext att placera skeendet i som i Professor Laytons äventyr. Om man tittar närmare på berättelsen som faktiskt finns där är det också svårt att förstå logiken i att Mannequin skulle vilja berätta hur du låser in honom så fort han har kommit ut. Stämningen är dock hög och den släpande och vackra musiken skapar tillräckligt med mys för att man ska vilja återvända till de bra utförda pusslen. Skulle man köra fast finns det hjälp att få via hintar man köper loss via mikrotransaktioner, men alla problem går att lösa utan detta. Man kan dessutom bläddra fram och tillbaka mellan pusslen hur man vill utan att bli stoppad om man fastnar.
   För den som saknar ett bra pusselspel på sin telefon eller surfplatta är The Curse ett mycket bra alternativ. Speciellt om man kan tänka sig att skippa en utvecklad ramhistoria och bara ägna sig åt att stimulera hjärncellerna.
jag

offline Magnus Enarsson

En trevlig grabb från Skövde som nu mera bor i Stockholm efter en tid som reporter för Sveriges Radio P4 - Skaraborg. Jobbar som klippassistent på Digitala medier inom TV4, men är även utbild...
08adff54d25ed853467c7f92e2c8d95f
Genre
Pussel
Utgivare
Toy Studio
Utvecklare
MojoBones
Plattform
iPhone/iPod, Android
Release
Ute nu
Sammanfattning
plus
  1. Bra utförda pussel
  2. Mysig stämning
  3. Utmanande
minus
  1. Tunn berättelse
  2. Återanvänder pussel ibland
7

Slutsats

Tyvärr saknar The Curse fylligheten vi finner i andra pusselspel som Professor Layton-serien. Stämningen är dock hög och den släpande och vackra musiken skapar tillräckligt med mys för att man ska vilja återvända till de bra utförda pusslen. För den som saknar ett bra pusselspel på sin telefon eller surfplatta är The Curse ett bra alternativ. Speciellt om man kan tänka sig skippa en utvecklad ramhistoria och bara ägna sig åt att stimulera hjärncellerna.
bookcover
#inlineditbutton