Borderlands 2
Skrevs 2012-09-24 10:28:17 av Johan Andersson
Postapokalysm och vapenbonanza i rollspelshooter.
Efter att jag tillbringat ett tjugotal timmar i Pandora tillsammans med Zer0, namnet på lönnmördarkaraktären i Borderlands 2, har jag finjusterat min vapenarsenal i runda slängar en gång var tionde minut. Jag inser att om en recension ska bli skriven så får jag minsann sluta upp med mitt maniska sökande efter makt i form av skjutjärn.
borderlands2
Humoristisk psykopat
Handsome Jack är den nye skurken som tagit kontroll över Pandora och tillsammans med rebellerna är ditt uppdrag att infiltrera Jacks högkvarter och befria honom från hans tron. Storyn bjuder inte på mycket djup, men väl ett brett galleri av minnesvärda karaktärer.
   Just Handsome Jack har Gearbox lyckats väldigt bra med. Under spelets gång medverkar han i form av radiokommunikation och förutom att han visar sig vara en regelrätt psykopat så är hans humoristiska sida ett välkommet element mellan spelets bataljer.
Slumpad krigföring
Ett av spelets främsta finesser är det slumpmässiga systemet som styr vapnens egenskaper och kan leda till väldigt kraftfulla kombinationer. Ett krypskyttegevär som avfyrar tre skott på en gång samt satte fienden i brand blev en snabb favorit, kombinerat med ett hagelgevär som blev till en granat vid varje omladdning var jag ostoppbar i några levlar.
   Spelets balans, eller i vissa fall total avsaknad på balans, är befriande. Att få vapen som känns lite väl övermäktiga då och då ger mig motivation att rensa ut några grottsystem som jag kanske hade hoppat över med en mer balanserad arsenal.
Borderlands-2-Handsome-Jack
Handsome Jack, den ovanligt stilige antagonisten.
Högt tempo, jämn utmaning
Spelets strider håller ett högt tempo och fienderna har en bra variation. Intelligensen är det lite si och så med, ofta finner jag mig utmanövrerad av flankerande självmordsbombare men ibland blir de ståendes och skjuter rakt in i en vägg.
   Bossar dyker upp med jämna mellanrum och oftast känns det som jag ligger precis i nivå med utmaningen jag utsätts för. Bossarnas förmågor är varierade och kräver ett visst mått av taktiskt tänkande. Med Zer0 blev det ofta lite svettigt att hantera fler än tre, fyra fiender i kombination med en bossfight.
Ensamhet är ingen fest
Ändock kan jag inte låta bli att känna mig lite besviken på enspelarupplevelsen. Det är helt klart ett spel som upplevs bäst i samarbete med en eller fler vänner. Att kombinera flera karaktärers unika förmågor gör striderna mer nöjsamma. Då jag mestadels spelade lönnmördarklassen var det skönt att låta fienderna fokusera på någon annan ett tag för att i lugn och ro skjuta från ett säkert avstånd.
gunzerker
Gunzerker i batalj
Oinspirerat levlande
Varje klass har tre olika färdighetsträd och precis som i andra rollspel får du en färdighetspoäng varje nivå för att distribuera efter tycke och smak, men beroende på klass så tar det ungefär 10 till 20 nivåer innan de mer intressanta alternativen börjar uppenbara sig.
   Utöver färdighetsträdet kan du även intjäna så kallade "badass tokens" som du löser in för att till exempel höja din skadeverkan eller snabba på omladdning av gevär. Över lag känns alternativen i dessa två system lite oinspirerade, en procent snabbare omladdningshastighet är sällan spännande.
Örongodis
Musiken i Borderlands 2 är i en klass för sig, jag trodde att föregångarens intro ackompanjerat med låten "Ain't No Rest for the Wicked" skulle bli svårt att toppa, men "Short Change Hero" lyckas sätta känslan på en gång. Jesper Kyd har tillsammans med Cris Velasco och Sascha Dikiciyan komponerat musik som dyker upp här och där i form av stämningsfullt örongodis.
claptrap
Claptrap, en av spelvärldens mest sorglösa karaktärer
Inledande transportsträcka
Spelandes på egen hand finner jag störst glädje i sidouppdragen, framförallt den lilla missförstådda roboten Claptraps misslyckade födelsedagsfest. Spelet är fyllt till bredden med humor, både lättsmält och ganska mörk sådan.
   Som Erik bloggade om häromdagen så känns de inledande timmarna som en långsam transportsträcka till "det riktiga spelet", åtminstone för den erfarne, men förmodligen nödvändig för den ovana spelaren. Brist på vapenvariation i inledningen gör att jag inte ser röken av ett krypskyttegevär under mina tre första timmar, något som kanske borde erbjudits redan från start.
Långlivat
Borderlands 2 är ett mastigt och innehållsrikt spel som i kombination med samarbetsläget kommer locka många spelare till både en och två omspelningar. I framtiden kan vi förstås vänta oss flera innehållspaket, nu närmast kommer den nya klassen Mechromancer att dyka upp och därefter innehåll i form av nya uppdrag och legendariska vapen. Med lite tur kanske Mac-ägare får delta i vapensamlandet, då föregångaren med tiden släpptes till OSX.
Vi fick spelet av Nordic Game Supply.
Skarmavbild_2012-06-09_kl_1213

offline johan47

TV-spelare från Gästriklands urskogar. Jobbar i elektronikaffär i Uppsala och spenderar fritid med sambo, cykel och öl.
23f9f39356433021a76e49d2d6843f50
Genre
FPS,Rollspel
Utgivare
2K Games
Utvecklare
Gearbox Software
Plattform
PC, Xbox 360, Playstation 3
Prisjakt
Release
2012-09-21
Sammanfattning
plus
  1. Vapen i överflöd
  2. Varierade bossfighter
  3. Samarbetsläget
  4. Humorn
  5. Karaktärerna
  6. Musiken
minus
  1. Trist story
  2. Bitvis buggiga fiender
  3. Några långsamma timmar i början
8

Slutsats

Med en till synes ändlös jakt på bättre vapen och stort utbud på uppdrag finns det alltid något att göra i Borderlands 2. Strider med fotfolk och bossar är varierade och erbjuder en god utmaning hela vägen genom spelet. Det som kan få spelet på fall är att det kan bli lite ensamt utan vänner att spela med. Humorn gör dock ensamspelandet lite mer nöjsamt och skämtandet driver spelandet bättre än den oengagerade intrigen.
Bilder
borderlands2_skills
borderlands2_axton2-hires
borderlands2_maya1-hires
borderlands2_axton3-hires
borderlands2_maya2-hires
borderlands2_maya3-hires
borderlands2_zero3-hires
borderlands2_zero2-hires
borderlands2_salvador2-hires
borderlands2_salvador
borderlands3
#inlineditbutton