Little Big Planet Vita
Skrevs 2012-09-21 07:44:00 av Magnus Enarsson
Little Big Planet hittar slutligen hem
Media Molecule startade en ny och revolutionerande våg när de släppte Little Big Planet på Playstation 3 under 2008. Att låta spelarna manipulera en produkt och skapa egna upplevelser är något som PC-fantasterna har tagit för givet sedan länge. Men när makten väl gavs till konsolspelarna visade de sig vara minst lika hungriga på att skapa. Sju miljoner banor senare har det blivit dags för serien att pröva sin lycka på Playstation Vita, vilket visar sig vara en riktig fullträff.
LittleBigPlanetPSVita420
Komplett helt enkelt
Möjligheterna att bygga egna spelupplevelser var stora i Little Big Planet och vidgades rejält redan i uppföljaren. Även om verktygen tog ett tag att lära sig var de simpla nog för de flesta att ta till sig. Men det fanns alltid ett par saker som hämmade upplevelsen. Utan en Playstation Eye till exempel kunde man varken spela in ljud eller göra egna texturer - och hade man kameran fanns det knappast något utrymme att ta bilder utanför vardagsrummet. Det som gör Little Big Planet Vita så briljant är helt enkelt att det är komplett och framför allt smidigt. Kameran finns där, micken likaså och den tryckkänsliga skärmen gör allt som Move-kontrollen innebär fast bättre. Allt är dessutom portabelt och du kan använda din omgivning att leka med på ett helt annat sätt, var du än är.
Tryckkänsliga nyheter
Nyheterna i Little Big Planet Vita ligger främst i vad de tryckkänsliga ytorna kan åstadkomma. Svenska Trasier Studios och Double Eleven har på smarta sätt fört in spelmekanik där det bland annat går att flytta runt saker med fingrarna, skjuta föremål in och ut, samt styra missiler genom att rita färdvägen med fingret. Den tryckkänsliga ytorna implementeras också på ett bra sätt i byggverktygen även om de kan uppfattas som lite pilliga i början. Andra nya funktioner är att man kan skapa längre äventyr där framstegen sparas så du kan fortsätta vid ett annat tillfälle, samt möjligheten att skapa vertikala spel där du helt enkelt måste vrida på Playstation Vitan för att spela. I och med Vitans tryckkänsliga skärm och dubbla analoga spakar kan man även göra spel där två spelare kör mot varandra samtidigt på samma konsol.
littlebitplanetheader
Utvecklarna har på fiffiga och engagerande sätt sett till att implementera den tryckkänsliga skärmen på Playstation Vita på ett fördömligt sätt.
Mysfaktorn intakt
Trots att serien alltid har hållit spelarnas egna kreativitet i fokus har utvecklarna ändå bjudit på riktigt snygga och smarta kampanjer genom åren. Den här gången handlar det om att rädda världen Carnivalia från en ond dockmakare och Trasier Studios och Double Eleven lyckas behålla samma härliga anda med riktigt underhållande och intuitiva banor. Extra plus i kanten blir det för den härliga musiken som bland annat flörtar med temat i först Alien-filmen. Stephen Fry återvänder givetvis också som berättarröst vilket bidrar med en betydande del av mysfaktorn.
Kort men gott
Tyvärr känns kampanjen något kort och det går att springa igenom den på fyra till fem timmar. Vad som förlänger offlinematerialet är dock alla minispel som går att låsa upp, samt de så kallade "Arcadespelen". De är helt fristående titlar som är byggda med samma banverktyg, men har helt egna menyer, premisser och "hjältar". Dessa spel påminner mångt och mycket om det vi ser på dagens smartphones, där man till exempel ska styra en liten eldfluga genom farliga miljöer eller manövrera ett litet pixligt rymdskepp och rädda små astronauter. Det är simpelt, kul och väldigt inspirerade. Trots detta känns det som att de internetlösa spelarna inte får tillräckligt med material - om man nu inte känner för att skapa egna banor på stört.
LittleBigPlanet-Vita-Screenshot_Arcade_Tapling
Arcade-spelen står helt utanför själva Little Big Planet och kan handla om vad som helst.
Kompisar och import
Precis som i de tidigare spelen går det även spela tillsammans eller mot andra spelare med en Playstation Vita. Genom att logga in på Playstation Network är det inte svårt att koppla ihop sig antingen med sina vänner eller med helt okända personer. Det är lika enkelt att ta del av andras banor som också går att ladda ned och spara på minneskortet om man så vill. Om man ska prata om ordentliga minus hittar jag egentligen bara två stycken att gnälla över. Det första lite mindre felet är att man ännu inte har tajtat till kontrollen som fortfarande är onödigt släpig. Det andra problemet är att man inte kan importera spelarnas banor från Little Big Planet 1 och 2, vilket betyder att alla måste börja om från början och skapa nytt material för just Vita-versionen. Vad som dock kan importeras är alla dräkter som man köpt eller samlat på sig under de gångna äventyren, vilket alltid är något.
Det första stora anledningen
Little Big Planet är utan tvekan en stor anledning att skaffa en Playstation Vita. Allt faller så naturligt på plats att man bara kan konstatera att serien har funnit sitt rätta hem - vilket visade sig vara i fickformat. För den som vill väntar en rolig kampanj, skarp grafik och slipade banverktyg som kan underhålla i en evighet. Men Little Big Planet Vita står och faller med spelarnas vilja att återvända till serien - och det vet vi först om någon månad.
Vi fick spelet av Sony.
jag

offline Magnus Enarsson

En trevlig grabb från Skövde som nu mera bor i Stockholm efter en tid som reporter för Sveriges Radio P4 - Skaraborg. Jobbar som klippassistent på Digitala medier inom TV4, men är även utbild...
4042eaaee7a9f147e019013a50593dd9
Genre
Plattform,Äventyr
Utgivare
Sony
Utvecklare
Tarsier Studios
Plattform
Playstation Vita
Prisjakt
Release
2012-09-19
Sammanfattning
plus
  1. Mysighetsfaktorn är intakt
  2. Banverktygen
  3. Kul kampanj
  4. Micken och kameran gör upplevelsen komplett
  5. De nya pekskärmfunktionerna
  6. Arcadespelen
minus
  1. Plattformskontrollen är fortfarande inte helt tajt
  2. Det går inte importera banor från tidigare delar
  3. Något fattigt på offlinematerial
9

Slutsats

Little Big Planet är utan tvekan en stor anledning att skaffa en Playstation Vita. Allt faller så naturligt på plats att man bara kan konstatera att serien har funnit sitt rätta hem - vilket visade sig vara i fickformat. För den som vill väntar en rolig kampanj, skarp grafik och slipade banverktyg som kan underhålla i en evighet. Men Little Big Planet Vita står och faller med spelarnas vilja att återvända till serien - och det vet vi först om någon månad.
Bilder
littlebigplanet-playstation-vita-1307433994-001
littlebigplanet-playstation-vita-1307433994-002
littlebigplanet-playstation-vita-1307433994-003
littlebigplanet-playstation-vita-1307433994-004
littlebigplanet-playstation-vita-1307433994-005
lbp_vita
#inlineditbutton