Tekken Tag Tournament 2
Skrevs 2012-09-17 11:06:00 av Anders Wollner
Tekken Tag 2 är ett av de mest omfattande fightingspelen på länge, men är inte för alla.
I den senaste delen i den långlivade fightingserien Tekken återgår Namco till Playstation 2-pärlan Tekken Tag Tournament. Tag-serien är fristående från övriga delars historielinje och tack vare detta har Namco kunnat slänga in imponerande 55 karaktärer, från seriens alla delar. Många av dem är döda i huvudhistorien, andra är varianter på redan existerande.
tekken-tag-tournament-2-xbox-360-1338987290-053
Om du liksom jag har varit med sedan seriens födelse kommer nostalginerven rycka till vid blotta åsynen av karaktärsgalleriet. Även om jag gärna hade sett fler äldre banor och klassiskt soundtrack går det inte att förneka att Tekken Tag Tournament 2 är fan-service på hög nivå. Om det stora antalet karaktärer sedan kommer att leda till obalans får framtiden utvisa.
Kompetent fighting för rävarna
För de som har varit med ett tag, och kan sitt Tekken är det lätt att känna igen sig i spelmekaniken. Seriens (ö)kända jongleringssystem är bestående, och det går i princip att slå på sin motståndare så att denne ligger i luften under hela matchen. I vanlig ordning är det livsviktigt att lära sig att blockera på rätt sätt för att effektivt kunna kontra motståndarens attacker.
tekken1
Det går att kalla in sin partner, för att tillsammans utföra specialattacker
Vad som gjorde Tekken Tag Tournamnet till ett av de bästa fightingspelen till Playstation 2 var tag-systemet och det fungerar på samma sätt i uppföljaren. Innan match väljer man mellan två slagsskämpar, vilka man sedan byter mellan med hjälp av ett knapptryck. För att bli någorlunda bra krävs det att tag-systemet används på ett smart sätt både defensivt och offensivt. Bland annat går det att slå upp en motståndare i luften, byta till den andra karaktären och fortsätta kombon. Den vilande slagsskämpen återhämtar även en viss del av tidigare förlorad energi.
Precis som i originalet är tag-systemet intuitivt och underhållande, och ger Tekken Tag Tournament 2 fler taktikmöjligheter än många andra fightingspel. Det är exempelvis bra att tänka på balansen mellan vilka slagsskämpar man väljer, för att på så sätt kunna växla mellan olika stilar under matchen.
tekken3
Golv och väggar går att förstöra med kraftfulla attacker
Onlinefunktioner som imponerar
För första gången i seriens historia har Namco snickrat ihop ett omfattande onlineläge, som tål att jämföras med de större FPS-spelens motsvarigheter. Navet är det Battlelog-inspirerade World Tekken Federation, som sköts via en extern webbsida. Här finns statistik rörande det mesta, såsom antal matcher, segerprocent med specifika karaktärer och matchhistorik. Det går även att sköta ett slags klansystem via World Tekken Federation, där man kan skapa och sköta om lag tillsammans med sina vänner.
Under de matcher jag spelade märkte jag inte av något större problem med lagg. Motståndare väljs beroende på rank och uppkoppling och man slipper sitta och stirra in i en statisk skärm medan spelet letar matcher. Istället hamnar man i ett träningsläge, där en utmaningsförfrågan sedan dyker upp.
Tillkrånglat träningsläge och hög tröskel
Om Tekken Tag Tournament 2 framstår som ett litet himmelrike för den redan invigde är det en annan historia för nybörjaren. Namco har försökt att underlätta för de ovana genom att introducera ett handlingsdrivet träningsläge, där ett par japaner med tvivelaktig humor lär ut en robot hur man slåss. Träningsläget är indelat i fem nivåer, och varje nivå har ett visst antal moment. I slutet av varje nivå väntar en bosstrid, där de intränade färdigheterna sätts på prov.
tekken_training
Träningsläget är opedagogiskt och fullt av luddiga instruktioner
Problemet är att bossarna är alldeles för svåra, något som lär skrämma iväg nybörjarna snarare än att vagga in dem i spelmekaniken. Än värre är att förklaringarna många gånger är för luddiga. Med en del fightingtimmar i bagaget hade jag bara problem att förstå vid ett fåtal gånger (vilket är illa nog), men min mer ovana sambo fastnade ständigt på grund av otydliga instruktioner. Även arkadläget är onödigt svårt att klara av, även på lättaste nivån. De som har begränsade erfarenheter av genren får alltså vara beredda att nöta i timmar.
Men detta till trots - för de som kan sin lighting screw uppercut i sömnen och som funderar på om Hwoarang fungerar bäst med Marshall Law eller P. Jack har Namco prickat in ett sjuhelsikes bra fightingspel. Innehållet är omfattande och onlineläget lär hålla de hängivna sysselsatta bra länge. Har man dessutom tre fightingsugna vänner på besök kommer tag-systemet till sin fulla rätt – även om det kräver en del träning. Det är synd att Namco misslyckats med att göra det mer tillgängligt, för när spelmekaniken väl sitter är Tekken Tag Tournament 2 den bästa delen i serien på länge.
Vi fick spelet av Namco Bandai.
anderswollner_1

online Anders Wollner

Chefredaktör för Level 7 och frilansjournalist. Twitter: anderswollner. Mail: anders[@]level7.nu.
8386d54c235d3c269354bf70450f1f0b
Genre
Fighting
Utgivare
Namco
Utvecklare
Namco
Plattform
Xbox 360, Playstation 3
Prisjakt
Release
2012-09-14
Sammanfattning
plus
  1. Väldigt många karaktärer
  2. Smidigt tag-system
  3. Omfattande onlineläge
minus
  1. Svårtillgängligt
  2. Halvdant träningsläge
8

Slutsats

Tekken Tag Tournament 2 bjuder på karaktärer från seriens alla delar, och briljerar spelmekaniskt med ett smidigt tag-system som gör det möjligt att länka kombos mellan karaktärer. Tyvärr är det även opedagogiskt, vilket gör att man behöver vara Tekken-fantast för att få ut det mesta.
Bilder
screen10large_386412723
Tekken
Jin_Kazama
#inlineditbutton