Tokyo Jungle
Skrevs 2012-09-15 20:38:00 av Erik Hansson
Överlev som djur i ett Tokyo efter apokalypsen.
Mänskligheten är utrotad från Tokyos gator. Kvar finns bara djur. Djur som måste äta varandra eller växter för att överleva. Det är grundidén bakom Sonys Japan Studios titel Tokyo Jungle. Ett på många sätt japanskt spel, på gott och ont.
   Gott eftersom det är unikt och en upplevelse att minnas. Ont för att det är opolerat och något svårsmält.
tokyojungle_420
Osöt verklighet
Du börjar med att välja mellan en liten hund eller ett litet klövdjur. Båda ser förvillande söta ut. Den illusionen krackelerar dock omedelbart när du som hund tvingas bita ihjäl och äta upp minst lika söta katter och kaniner. Men det är verkligheten i Tokyos "djungel" efter apokalypsen. Om inte köttätare får i sig kött eller vatten kommer de dö ut. För att skydda sig mot utrotning bör spelaren ständigt leta nya byten, markera revir och hitta partners att para sig med.
Bröder som extraliv
Din avkomma fungerar som en genetiskt något förbättrad nyversion av dig själv. Dessutom blir dina syskon både din flock och dina extraliv. Om du svälter ihjäl eller faller offer för ett större djur så övertar du genast rollen av ett syskon. Om alla bröder dött (att döma av parningsritualen kan man nämligen inte bli född som hona) är spelet slut. Då är det bara att börja om med samma djur igen eller något som du låst upp längs vägen.
Sekundärt karriärläge
Tyvärr råder det brist på vettiga spellägen. Huvudläget är överlevnad där det helt enkelt gäller att klara sig så länge som möjligt med ditt djur och på vägen klara av uppdrag som att besegra flockar av hyenor eller smyga sig på tillräckligt många byten.
   Karriärläget låses upp efter hand, men består bara av korta sekvenser som känns sekundära i sammanhanget.
tokyo-jungle-playstation-3-ps3-012
Så här ses spelandet. Från sidan och ganska utzoomat.
Oslipat
Spelmekaniskt finns det en del att önska. Kontrollen fungerar med sitt enkla upplägg av att hoppa, slå och smyga sig på fiender, men kameran visar alltför ofta inte det man vill se och det är lite för långa transportsträckor emellanåt. Det kan också kännas lite väl hopplöst när spelet bestämmer sig för att förgifta dig och se till att det inte finns varken vatten eller bytesdjur i närheten. Med erfarenhet minskar dock risken för det.
Lockelse att fortsätta
Det tar tid att låsa upp de tyngre djuren i Tokyo Jungle, men vissa ska finnas till salu för mikrotransaktioner. Med tanke på att min stackars lilla tamkatt efter en knapp halvtimme ställs mot krokodiler, bufflar och flockar med lejon så antar jag att det kan behövas.
   Även om det är lite tjatigt att Tokyo Jungle ständigt måste startas om efter varje spelomgång så är det tillräckligt intressant för att jag ska fortsätta. Dels för att jag faktiskt vill veta mer om handlingen som sakta berättas i ren textform, men också för att det lockar att låsa upp nya djur som skiljer sig minimalt från de befintliga.
   Jag får också erkänna att det är något visst med att spela som djur. Det har jag alltid vagit svag för.
Stark sjua
Tokyo Jungle är ett unikt spel som jag gärna hade sett som fullpristitel med ett mer varierat upplägg och ett vettigt karriärläge. För en dryg hundralapp är det i mina ögon ett måste, trots att det är något opolerat. Jag kan inte ge det mer än en sjua, men det är inte långt ifrån.
Vi fick spelet av Nordisk Film.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
75eddce472d5d107acf7977f62fe4f03
Genre
Action,stealth
Utgivare
Sony
Utvecklare
Japan Studio
Plattform
Playstation 3
Release
2012-09-26
Sammanfattning
plus
  1. Unik upplevelse
  2. Mycket att låsa upp
  3. Många speltimmar för pengarna om du inte tröttnar
  4. Utmanande
minus
  1. Fult
  2. Kass kamera
  3. Något tjatigt upplägg
  4. Upphackat karriärläge
  5. Transportsträckor
  6. Inte något för alla
7

Slutsats

Det är opolerat och något tjatigt, men att försöka överleva som djur på Tokyos gator efter katastrofen är förvånansvärt underhållande. Smyg på byten, se till att inte svälta ihjäl, ta reda på vad som egentligen hänt, para dig för att få extraliv och akta dig för de farliga djuren. I sina bästa stunder spännande och belönande. I sina sämsta frustrerande och tjatigt. För en dryg hundralapp är det dock ett givet köp som är nära ett högre betyg.
Bilder
tokyojungle
tokyojungle_3
tokyojungle_2
tokyojungle_1
tokyojungle_200
tokyo-jungle-playstation-3-ps3-009
tokyo_jungle
tokyo-jungle-playstation-3-ps3-016
tokyo-jungle-playstation-3-ps3-1303976420-035
#inlineditbutton