Test Drive: Ferrari Racing Legends
Skrevs 2012-08-15 14:48:00 av Anders Wollner
Var det någon som ville ha utmaning?
Den London-baserade utvecklaren Slightly Mad Studios har med den senaste delen i Test Drive-serien åtagit sig uppgiften att berätta hela historien om sportbilstillverkaren Ferrari. Och de har verkligen gått in för det. Kampanjen i Ferrari Racing Legends startar under tidigt fyrtiotal, där det ges möjlighet att ratta några av de allra första Ferrari-modellerna, med öppen cockpit och allt. Därefter arbetar de sig genom historien, och allt eftersom blir bilarna snabbare och mer moderna. Totalt finns över femtio modeller representerade.
ferrari1
Till en början får man ratta en del äldre modeller.
Mördande svårt
Kampanjen är ett måste att spela, eftersom det är det enda sättet att låsa upp bilmodeller. Vanligtvis är detta inte någon stor sak att anmärka på, men i Ferrari Racing Legends blir det snabbt en börda, på grund av en mördande hög svårighetsgrad. För även om det går att justera vilka hjälpmedel som skall vara påslagna och hur skickliga motståndarna skall vara, kommer utmaningen att komma som ett slag i ansiktet.
Den första tredjedelen av kampanjen är överkomlig, men så snart mer moderna bilar introduceras krävs det otaliga försök och nära nog perfekt körning. Inte blir det bättre av att motståndarna kör väl aggressivt, och att minsta beröring med dem ofta resulterar i en avåkning. Dumt nog krävs det att man klarar av varje enskild tävling, då efterföljande tävling är låst fram till att den nuvarande är avklarad.
ferrari2
Även nyare modeller finns att tillgå.
Traditionella spellägen – men utan möjlighet till delad skärm
Förutom att försöka övervinna kampanjen går det bra att ställa upp i enskilda tävlingar eller försöka slå sina egna rekord. Vill man inte spela ensam är onlineläget det enda alternativet. Det fungerar förvisso väl, men nog saknas möjligheten att spela på delad skärm.
Spelmekaniskt är Ferrari Racing Legends inte något perfekt bilspel, men visst märks det att Slightly Mad Studios är en kompetent utvecklare som kan sin genre. Grafiken fungerar, omgivningarna är vackra och fartkänslan finns där. Kontrollen tar ett tag att bemästra, men när den väl sitter fungerar den utan problem. Framför allt skiljer sig kontrollen åt beroende på vilken bilmodell det rör sig om, något som onekligen är positivt i ett spel som fokuserar på att skildra olika tidsepoker.
ferrari3
Fartkänslan är det inte något fel på.
Köp endast om du har stort tålamod
Med en stabil grund att stå på och med en sådan rutinerad utvecklare bakom spakarna framstår det som obegripligt att svårighetsgraden är så hög. De flesta som köper Ferrari Racing Legends kommer inte ens att se hälften av alla modeller, vilket är synd och skam när ambitionen uppenbarligen har varit så hög.
Med en mer förlåtande svårighetsgrad, och en mindre snäv kampanj som inte hade tvingat spelarna att klara av varje enskilt moment hade Ferrari Racing Legends kunnat bli intressant. Nu går det bara att rekommendera till Ferrari-fantasterna som söker ett sadistiskt svårt bilspel. Hur många de nu kan vara.
Vi fick spelet av PAN Vision.
anderswollner_1

online Anders Wollner

Chefredaktör för Level 7 och frilansjournalist. Twitter: anderswollner. Mail: anders[@]level7.nu.
1c5eb863df08d73b9e5f78d068d2b552
Genre
Racing
Utgivare
Atari
Utvecklare
Slightly Mad Studios
Plattform
Xbox 360, Playstation 3
Prisjakt
Release
2012-07-20
Sammanfattning
plus
  1. De flesta Ferrari-modeller finns representerade
  2. Bra fartkänsla
  3. Kompetent spelmekanik
minus
  1. Onödigt svårt
  2. Något dum AI
  3. Inte någon delad skärm
5

Slutsats

Test Drive: Ferrari Racing Legends innehåller de flesta Ferrari-modeller, från tidigt fyrtiotal till nutid. Tyvärr behöver man tampas med en onödigt svår kampanj för att låsa upp dem. Kort och gott: ett kompetent bilspel som förstörs av dess höga svårighetsgrad.
ferrari_200
#inlineditbutton