Pokémon Conquest
Skrevs 2012-08-13 12:00:00 av P-A Knutsson
Pokémons tar återigen över Japan - med våld!
Vid sidan av de färgglada huvudspelen finns det i närmast en absurd mängd spinoff-titlar med Pikachu och hans kumpaner. Pussel, racing, fotografering, flipper med mycket mera. Strategispel har det däremot varit ont om, något som Tecmo Koei nu har tagit itu med.
pkmnflash
Makt i rätt händer
En fasansfull krigsherre tar till Pokémon-våld för att expandera sitt rike och erövra regionens 17 kungadömen. Om han lyckas träder en oerhört mäktig Pokémon fram, en Pokémon som sägs ha skapat hela kontinenten. En sådan kraft får inte hamna i orätta händer, så det är upp till spelaren att bygga upp en armé för att själv ta över alla kungadömen och stoppa krigsherren. Bli en krigsherre för att stoppa en krigsherre.
   Handlingen i Pokémon Conquest är inte överdrivet logisk, men spelvärlden som är inspirerad av det feodala Japan är häftig och rymmer många färgstarka karaktärer.
Gå, slå, nästa
I övrigt är Conquest är ett strategispel av klassiska mått. I stort sett all speltid spenderas på små rutnätsuppbyggda slagfält som vanligtvis är fyllda med fällor, hinder, nivåskillnader och annat som kan användas för att skapa fördelar eller strula till det i strid.
   Själva stridandet bjuder inte på några större överraskningar utan följer den typiska strategimallen; vandra några steg, utför en handling, upprepa med nästa karaktär tills fienden är besegrad. Det finns dock ett antal strider med mer originella mål som sticker ut positivt. Bland annat handlar det om att hålla fanor under ett visst antal rundor eller undvika oväder på slagfältet.
pkmn1
Vatten slår eld slår gräs
Trupperna som används består såklart av Pokémons, vilket faktiskt fungerar väldigt bra. Deras styrkor, svagheter och attacker känns igen och är lättare att få kläm på än många andra sten-sax-påse-system.
   Det går att använda max sex fickmonster i strid och varje Pokémontyp har en unik attack som särskiljer sig vad gäller räckvidd, styrka och element. Det är därför ett måste att anpassa sitt team inför varje fight. Inledningsvis är man mest glad att ens få ihop sju stycken slagskämpar utan att fylla ut med Magikarp, men efter någon timmes äventyrande har det tillkommit så pass många rekryter att inget fickmonster behöver vara överflödigt.
Välfylld reservbänk
De Pokémons som inte deltar i strid spenderar sin tid i någon av de fästningar som erövrats under spelets gång. Där fungerar de dels som skydd mot anfallande trupper, men reservtrupperna kan även användas för att hitta nya rekryter, träna, forska fram förbättringar, gräva efter guld och handla föremål såsom hälsodrycker och egenskapsförbättrande böcker.
   Det finns inget överdrivet djup i någon av dessa extrasysslor, men det är ett trevligt extrapill som skapar variation.
pkmn2
Enkelt och svårt
Att förstå alla dessa funktioner är däremot inte helt lätt eftersom flera förklaringar är bristfälliga. Funktionerna nämns, men inte hur de fungerar eller vart i de omständliga menyerna de håller hus.
   En annan trist nackdel är den låga svårighetsgraden. När ett varierat team av Pokémons har skrapats ihop faller utmaningen platt. Vissa av de inledande striderna är oväntat kluriga och därmed underhållande, men när ens Pokétrupper fått lite kött på benen faller det mesta som furu. Att spelet fortsätter och bjuder på mer utmaning även efter att kampanjen nått sitt slut är dock en godkänd löning.
   
Perfekt för nybörjarna
Pokémon Conquest är ett strategispel som följer de klassiska mallarna. Att ens trupper består av de japanska fickmonstren gör dock mycket för upplevelsen eftersom deras typiska styrkor och svagheter är lätta att förstå och komma ihåg. För att inte tala om deras charm – i alla fall vad gäller de ursprungliga monstren.
   Det är synd att svårighetsgraden är så låg eftersom vana stratger kan tröttna innan de mer utmanande bataljerna blir tillgängliga. Pokémon Conquest når aldrig upp i samma klass som Fire Emblem och Advance Wars, men för strateginybörjare och Pokéfans är titeln väl värd en titt.
Vi fick spelet av Bergsala
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
eaf3170f81bad574a0a9506d8ce990e3
Genre
Strategi
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Tecmo Koei
Plattform
Nintendo DS
Prisjakt
Release
2012-07-27
Sammanfattning
plus
  1. Pokémons passar perfekt för strategisk krigsföring
  2. Mycket att göra även efter att kampanjen tagit slut
  3. Lätt för strateginybörjare att förstå stridssystemet
  4. Charmiga monster
  5. Roliga strider
minus
  1. DS-grafik är ruskigt föråldrad nu
  2. För enkel kampanj
  3. Virriga menyer
  4. Blek handling
7

Slutsats

Pokémon Conquest är ett strategispel som följer de klassiska mallarna. Att ens trupper består av de japanska fickmonstren gör dock mycket för upplevelsen, inte minst för att de olika rasernas egenskaper är lätta att lära och komma ihåg. Tyvärr gör den låga svårighetsgraden att vana strateger kan bli uttråkade, men för strateginybörjare och Pokémon-fans är Pokémon Conquest ett ypperligt val.
pkmn200
#inlineditbutton