Sound Shapes
Skrevs 2012-08-07 15:49:00 av Erik Hansson
Beck och Deadmau5 ljudsätter blandning av Locoroco och Pixeljunk-serien.
Lumines och Rez har sedan länge visat att det kan vara ett lyckat koncept att blanda in musik och rytmer i andra genrer än renodlade musikspel. Sound Shapes försöker ta det ett steg längre genom att ge oss möjligheter att bygga egna plattformsbanor och samtidigt skapa musik med de faror och belöningar som läggs in i miljöerna.
soundshapes_420
Bygg bana och låt samtidigt
Du börjar med att placera ut start och mål i den sidoscrollande banan. Därefter placeras noter ut på olika höjd, som tillsammans skapar banans melodi. Lägg in rytmer från till exempel en stämpelmaskin, en fiende som skjuter raketer eller något annat som interagerar med spelaren och du har en färdig låt.
   Allt som nu behövs är plattformar för att nå de olika noterna och att lyckas komma i mål.
Enkelt att svänga
Det här upplägget hade fallit platt direkt om det inte vore så enkelt att skapa musiken. Genom att spela de färdiga banorna med musik från artister som Beck, Deadmau5 och Jim Guthrie (Sword & Sworcery) låser du upp instrument och föremål till skapelseprocessen.
   Även om du själv sätter ut noterna så är det ganska enkelt att få det att låta vettigt med de färdiga instrumenten. Det krävs inte mycket musikinsikt för att få det att svänga och bara det är en bragd av Queasy Games.
rec_sound-shapes-playstation-vita-1316159918-005
De färdiga banorna varierar mellan psykadeliska och minimalistiska. Mina favoriter är de sistnämnda.
Musikaliskt Loco Roco
Spelmekaniken påminner mycket om Loco Roco. Du styr en liten boll som fastnar i de flesta material och kan rulla både uppochner och uppför väggar. Det går också att rulla extra fort och hoppa. Det är allt. Enkelt så att det förslår.
   Det gäller också banorna som förvisso kan leda till många omstarter, men med så täta sparpunkter gör det ingenting. Det enda som drabbas är din sluttid i mål.
   Kontrollen tar en liten stund att vänja sig vid, men är sedan enkel. Det kan bli lite inexakta hopp från ojämnt underlag, men det är inget stort problem. Däremot ger inte de befintliga banorna någon större utmaning och själva spelandet är egentligen inte så fantastiskt.
Minimalism
Stilen påminner om den i Pixeljunk Shooter och passar mig perfekt. Den väldigt minimalistiska grafiken har för det mesta sällskap av sparsmakad musik och i det här fallet ger mindre verkligen mer. Den första banan med Becks låt "Cities" är för min del en av årets spelupplevelser mycket på grund av att låten är så bra, men också för att spelmekaniken på ett väldigt snyggt sätt integreras i musiken.
rec_sound-shapes-playstation-vita-1316159918-007
Vissa interaktiva föremål, som den här kranen, finns i banorna, men det mesta hålls på en väldigt simpel nivå.
Mästerverk kanske kommer?
Det är med riktigt bra låtar och genomtänkta banor som Sound Shapes kommer till sin rätt. Kanske kan någon skapa mästerverk i banskaparen efter ett tag, men de banor som skapats av användare än så länge känns mest som ett slöseri med tid och jag är själv inte speciellt intresserad av att lägga min tid på att skapa banor.
Din tro avgör
Att lägga 150 kronor på Sound Shapes (då ingår både PS Vita- och PS3-versionen) beror egentligen mycket på din skaparglädje, hur mycket du gillar de medverkande artisterna, den grafiska stilen och din tro på andra användares kreativitet. Jag kan tycka att priset är något högt för det som erbjuds, men samtidigt är det ett spel jag kommer minnas betydligt längre än många av årets fullpristitlar.
Vi fick spelet av Nordisk Film.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
b2f78ff3b92dc00058d39a0630481d41
Genre
Musik,Plattform
Utvecklare
Queasy Games
Plattform
Playstation Vita
Prisjakt
Release
2012-08-15
Sammanfattning
plus
  1. Becks låtar
  2. De färdiga banorna är bra
  3. Ganska lätt att skapa skön musik och egna banor
  4. Snygg grafisk stil
minus
  1. Ingen större utmaning
  2. Något ont om banor
  3. Klarare användare att skapa bra innehåll?
  4. Ibland är kontrollen oprecis
7

Slutsats

Om du ska lägga 150 kronor på Sound Shapes eller inte beror egentligen mycket på din skaparglädje, hur mycket du gillar de medverkande artisterna, den grafiska stilen och din tro på andra användares kreativitet. Jag kan tycka att priset är något högt för det som erbjuds, men samtidigt är det ett spel jag kommer minnas betydligt längre än många av årets fullpristitlar. Sound Shapes bjuder i korta stunder på stora upplevelser.
soundshapes_200
#inlineditbutton