Wreckateer
Skrevs 2012-08-03 12:55:53 av Emil Andersson
Angry Birds Kinect?
Jag har lätt för att luras av hype. Mitt habegär nådde extrema nivåer månaderna innan Wii gjorde entré och när Kinect några år senare lanserades var jag där igen. Detta trots att mina idylliska drömmar om rörelsekontroll effektivt krossats sen tidigare. Kinect har inte heller infriat förväntningarna. Den fungerar bäst när det handlar om att imitera och inte kontrollera, vilket givetvis är en enorm brist för en spelkontroll. Kan Wreckateer med influenser från vanebildande pusselspel förändra mitt omdöme?
wreck---420x177
Trots att det släpptes strax innan 10-talet bör väl Angry Birds ses som det nuvarande decenniets mest ikoniska spel. Att döda grisar med fåglar har blivit vansinnigt populärt och dessutom banat väg för en ny målgrupp på en annorlunda plattform.
Osmidig avfyrning
Wreckateer har vid en första anblick stora likheter med det populära mobilspelet. Projektiler med olika egenskaper ska fyras av mot gröna varelser som gömmer sig i torn. Till din hjälp har du Kinect och så här manövrerar du den stora katapulten: ett kliv fram, greppa tag i projektilen, backa bakåt och sikta genom att stega i sidled och föra händerna uppåt eller nedåt. Släpp ut armarna för att skjuta. En procedur som är ungefär lika smidig i skriven text som i spelet. Det blir snabbt repetitivt och irriterande då rörelserna verkligen måste tas ut och därmed också kräver stort utrymme.
Bild_2
Kluriga kulor
Din uppgift som professionell rivare tar inte slut i samband med att skottet avlossats. Det finns en mängd specialprojektiler med olika egenskaper för att krydda upplevelsen. Ett sticker iväg i en rät linje i ilfart, en annan exploderar och en tredje styr du själv med viftande armar. Specialförmågorna aktiveras genom att sträcka ut armarna rakt ut från kroppen, alltså precis likadant som när du släpper iväg skottet. Detta ställer till det när jag snabbt vill få igång projektilens förmåga nära inpå avfyrandet. För snabba rörelser registreras inte, vilket leder till missade skott och haranger av svordomar från min sida. Det är extremt tröttsamt att straffas av den bristande spelkontrollen.
matare
Nivåer utan experimenterande
I Angry Birds är målet att ta kål på grisar. Här gäller det att orsaka så mycket skada som möjligt. I takt med att förstörelsen eskalerar fylls en mätare upp vilket medför att den poäng per skott du erhåller multipliceras. Tänk Peggle, om ni är bekanta med det. Tyvärr är inte pusselskapandet på topp hos studion. Stora svävande mål hägrar i luften och visar med sin positionering hur siktet ska ställas in. Det känns som att varje bana har en förutbestämd väg för att maximera poängen, vilket motverkar fantasirikt experimenterande. I senare stadier av spelet medför detta att om nivåerna inte framförs enligt manus är det lika bra att börja om.
Opålitlig fysik
Med nivåer fulla av tinnar och torn borde de stora kanonkulornas banor bädda för spektakulära kedjereaktioner i takt med att slotten jämnas till marken. Men en smått opålitlig fysik sätter effektivt stopp för detta. Väldigt ofta faller byggnader rakt nedåt utan chans att påverka omgivningen.
   Ytan är gullig och välpolerad och ljudet gör ett bra jobb med att förmedla förstörelsen. Instruktörerna Wreck och Tinker försöker också med blandade resultat att ledsaga och bjuda på putslustigheter
Wreckateer är hyfsad underhållning av det ytligare slaget, och för barnfamiljer träffar det säkert någorlunda rätt. Men mest av allt bevisar titeln återigen att Kinect inte är särskilt lämplig att styra spel med.
Vi fick spelet av Microsoft.
visning_level7

offline Pempa

Gillar Guybrush Threepwood, Arrested Development, fotboll, Ratatat, Punch-Out!!, David Lynch i allmänhet och Twin Peaks i synnerhet.
1eed890be7a701ac628717716999f9fc
Genre
Action,Pussel
Utgivare
Microsoft
Utvecklare
Iron Galaxy Studios
Plattform
Xbox 360
Prisjakt
Release
2012-07-25
Sammanfattning
plus
  1. Trevlig inramning
  2. Rimlig prissättning
  3. Poängjakt
minus
  1. Märklig fysik
  2. Låsta nivåer
  3. Bråkig kontroll
4

Slutsats

Grund underhållning av det mediokra slaget. Kanske passar Wreckateer som bäst för barnfamiljerna. Den bråkiga kontrollen är det som avbryter rytmen och ställer sig i vägen. Hur lämplig är egentligen Kinect för spel?
Wreckateer---200x200
#inlineditbutton