Rainbow Moon
Skrevs 2012-08-06 09:12:00 av P-A Knutsson
Ett strategisk japanskt rollspel från Tyskland - som är bra!
SideQuest Studios är en grupp tyska utvecklare som verkar göra sitt bästa för att misstas för japaner. Söldner-X och dess uppföljare var sidscrollande shooters av typiskt japanskt snitt, medan Rainbow Moon hämtar inspiration från färgglada rollspel befolkade av serieliknande tomtar och troll. För att inte tala om att utgivaren heter Eastasiasoft. Å andra sidan är det kanske tyska som krävs för att få igång japanska genrer?
rmflash
Grinda dig uppåt och framåt
Tristess och gäspningar. De första intrycken av Rainbow Moon är inte bra. En ganska fult designad huvudkaraktär vid namn Baldren knatar runt i färgglada men lite plottriga miljöer. Här och var finns skumma filurer som gärna delar ut små och stora uppdrag. När det vankas strid går det långsamt och antalet attacker är extremt begränsat. Så tuffar det på i någon timme.
   Men spelet växer, väldigt sakta men säkert. Miljöerna blir spännande att utforska, nya attacker blir tillgängliga och ett par följeslagare gör Baldren sällskap. Det är striderna som glänser mest, mycket tack vare den relativt höga svårighetsgraden och den efter ett tag stora attackrepetoaren. Ogenomtänkta drag straffas hårt och även standardstrider kan sluta i ond bråd död för klumpiga spelare.
Ett steg till vänsteruppåt
Slagfältet består av ett medelstort område upplagt som ett rutnät. Under varje runda kan spelarens karaktärer gå ett antal steg, använda föremål eller utföra attacker – precis som brukligt i strategirollspel med andra ord. Ärligt talat är det inte särskilt mycket som sticker ut i striderna jämte liknande titlar, men det hindrar inte bataljerna från att underhålla stort.
   Däremot finns det ett stort irritationsmoment i striderna; sättet som kontrollen är bunden till slagfältets vädersträck. Slagfältet ses snett uppifrån, eller snedvänstervridet uppifrån rättare sagt. Det är svårt att förklara, men resulterar i att det är lätt att gå åt fel håll. Det borde vara en vanesak men trots många timmars spelande vandrar jag fortfarande helt fel allt för ofta.
strid
Spelets strider är både underhållande och utmanande.
Fulla väskor
Förutom att gå åt rätt håll krävs det även förberedelser för att klara striderna. Dels i form av helande föremål, mat och rustning såsom hjälmar och svärd, men framför allt vad gäller karaktärsutveckling.
   Att gå upp i nivå tar ovanligt lång tid och innebär inte direkta förbättringar på karaktärerna. Istället blir det enbart möjligt att förbättra vissa stats med särskilda pärlor, pärlor som i regel är en bristvara. De fås när en fiende faller i strid, men det är enbart den karaktär som utdelade det dödande slaget som tilldelas en pärla.
   Att ha en mäktig krigare som plöjer ner allt är med andra ord en väldigt dum idé. För att få ett slagkraftigt lag är det viktigt att dels prioritera hur en karaktär ska utvecklas, samt vara noga med vilka karaktärer som gör de dödade slagen.
Vem i vart?
Något som däremot kan ignoreras är spelets handling. Huvudpersonen Baldren hamnar på Rainbow Moon via en portal och måste därför döda monster och samla saker för att hitta hem, eller något sådant. Dessutom saknar Baldren och hans följeslagare all form av personlighet, likaså de filurer som man stöter på under äventyrets gång. Miljöerna är visserligen mysiga och vissa karaktärer charmigt designade – men det är allt.
   Å andra sidan är det kanske bättre med en dålig berättelse som tar lite plats än en medioker som får för stort utrymme.
by2
Miljöerna som besöks är riktigt mysiga - men svårnavigerade.
Köp dig bättre
I samband med att Rainbow Moon släpptes hittade även en hel hög med DLC ut på PSN. Det är dock inte tal om extra uppdrag, figurer eller rustningar. Istället är det pengar, pärlor och speciella föremål som kan köpas. Riktiga pengar mot låtsaspengar med andra ord.
   Vanligtvis är jag starkt negativ till denna sorts DLC, men vad gäller Rainbow Moon dubblas sig min moral av två anledningar. Dels för att materialet är relativt billigt (5-30kr/paket), dels för att det till stor del fungerar som ett hjälpmedel om man har kört fast eller inte orkar grinda. Med andra ord är det inget som krävs för att ha kul eller klara av äventyrandet.
   Personligen har jag lagt ner 25 kronor på dessa paket och måste säga att det har varit väl spenderade pengar. Samtidigt är det ett fult knep och utgifterna kan eskalera snabbt – varför gneta i strider när man kan köpa sig mäktig och rik?
Oslipad diamant
Efter en riktigt trög inledning blommar Rainbow Moon ut. Att knata runt i spelvärlden och upptäcka mysiga byar och skrämmande grottor är både beroendeframkallande och underhållande. Det annorlunda nivåsystemet är ett annat lyckat inslag.
   Spelet kommer ändå aldrig i närheten av klassiker som Disgaea och Final Fantasy Tactics på grund av den halvdana inramningen, men rent stridsmässigt står denna PSN-titel stark. För 120 kronor är det helt enkelt ett litet fynd som varmt kan rekommenderas till fans av genren. Förvänta er inget mästerverk bara.
Vi fick spelet av Eastasiasoft.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
9e175bec9194b53619ff43562016cfb7
Genre
Rollspel
Utgivare
EastAsiaSoft
Utvecklare
SideQuest Studios
Plattform
Playstation 3
Release
Sommaren 2012
Sammanfattning
plus
  1. Roliga strider
  2. Charmiga miljöer
  3. Spännande utforskning
  4. Intressant levelsystem
  5. Mycket äventyr för pengarna
minus
  1. Väldigt trögstartat
  2. Mycket grindande
  3. Stundtals svårnavigerade miljöer
  4. Meningslös handling
  5. Tveksam design
7

Slutsats

Rainbow Moon är ett strategiskt rollspel av japanskt stuk – trots att det kommer från Tyskland. Äventyret lider av halvtråkig inramning, men tack vare mysiga miljöer och riktigt underhållande strider är det ett mycket bra val för fans av genren. Förvänta er inget mästerverk bara.
Bilder
RainbowMoon02
RainbowMoon03
RainbowMoon01
RainbowMoon05
RainbowMoon06
RainbowMoon04
RainbowMoon07
RainbowMoon08
RainbowMoon10
RainbowMoon09
RainbowMoon11
RainbowMoon12
RainbowMoon13
RainbowMoon15
RainbowMoon14
RainbowMoon16
RainbowMoon19
RainbowMoon17
RainbowMoon20
RainbowMoon18
RainbowMoon23
RainbowMoon24
RainbowMoon21
RainbowMoon22
rm200
by
rm1
rm2
rm3
rm4
#inlineditbutton