Tony Hawk's Pro Skater HD
Skrevs 2012-07-30 08:29:00 av P-A Knutsson
Vad som kan gå fel när över tio år gamla sportspel blir högupplösta.
Att göra förbättrade versioner av över tio år gamla Playstation-spel borde inte vara någon större bedrift, särskilt inte när det gäller skateboardspel. Piffa till grafiken och kontrollen, modernisera upplägget något och se till att behålla viktiga grundpelare såsom musik och fysik. Eller så gör man precis tvärtom.
thflash
En bomb på bräda
I slutet av 90-talet slog Tony Hawk’s Skateboarding ner som en bomb i sportspelsvärlden. Den svarta Playstationsskivan var fylld till bredden med fantastisk spelkänsla och ännu bättre musik. Tidigare skateboardspel kunde lika gärna byta namn till Barbie Goes Fishing.
   Därefter kom en tvåa som förfinade uppägget och inkluderade manuals som kunde användas för att länka samman tricks, något som blev ännu lättare i trean tack vare reverts. I del fyra togs tvåminutersgränsen bort, vilket skapade ett lite friare upplägg och tog bort konstanta omstarter.
   Denna ”remake” är en blandning av de två första Tony Hawk-spelen, så lyckade tillskott som reverts och obegränsad tid lyser med sin frånvaro. Möjligheten att kontrollera kameran är en annan funktion som saknas, likaså ett antal flerspelarlägen och delad skärm. Det går inte heller att skapa egna skateparker. Som grädde på det mögliga moset är dessutom större delen av musiken utbytt.
Avskalad samling
Vad som istället hittas är ett enkelt karriärläge innehållandes sju nivåer (av originalens totalt 19) fyllda med både gamla och nya mål. Det är dock inga banbrytande uppgifter som ska utföras utan handlar i vanlig ordning om att samla/förstöra föremål, göra ett trick vid särskilda objekt eller skrapa ihop ett visst antal poäng.
   Även om kontrollen är något handikappad jämfört med uppföljarna så tar det inte lång tid att bli varm i fingrarna. Att rulla runt på banorna i jakt på föremål och poäng blir snabbt lika beroendeframkallande, frustrerande och underhållande som det var för ett decennium sedan. Tony Hawk’s Pro Skater HD är det bästa Tony Hawk-spelet sedan seriens fjärde del – vilket tyvärr säger mer om hur misslyckade uppföljarna är.
th3
Klassiska uppgifter som S-K-A-T-E-samlande och hemliga videoband (DVD-skivor numera) finns självklart kvar.
Fulare men snyggare
Denna HD-uppiffning är nämligen fylld med problem. Det mest anmärkningsvärda är grafiken. Av någon outgrundlig anledning är det Unreal 3-motorn som brädorna rullar på, vilket leder till typiska problem som instabil bilduppdatering, texturproblem, screentearing och många brungråa miljöer. Venice Beach drabbas hårdast av det tekniska strulet och är nästan ospelbar på grund av huvudvärksframkallande marktexturer som inte vill ligga still.
   Efter en sväng med PSOne-originalen blir det även uppenbart att grafiken var både smidigare och tydligare förr. Tack vare modern 3D-teknik och mer detaljerade banor ser Pro Skater HD så klart betydligt bättre ut än originalspelen, men det är på bekostnad av spelbarheten.
Pretending I’m a superman
En annan tveksam ändring är fysiken. Åkandet känns inte riktigt som det brukar och den tidigare så förlåtande felmarginalen för trick har krympt, även om jag faktiskt tycker att det överlag är en förbättring. Tyvärr sjunker spelglädjen som en sten när hemska fysikbuggar skickar din åkare flygandes över halva banan eller genom marken. Dessa situationer är inte överdrivet frekventa, men det är en miss som inte ska existera.
th2
Ibland är det svårt att se föremål som ska samlas på grund av plottriga miljöer.
Spela med flera
Som sagt saknas möjligheten att spela flera på delad skärm, men det vägs till viss del upp av onlinestödet. Upp till fyra spelare kan mötas i lika många spellägen; Graffiti, poängjakt, Big Head Mode och friåkning. Graffiti, där områden ska taggas med tricks, är fortfarande väldigt underhållande, likaså poängjakten. Roligast är dock nytillskottet Big Head Mode där spelaren konstant måste utföra tricks för att ens huvud inte ska exploderar. Men fyra spellägen, varav ett enbart är friåkning, är väldigt snålt.
Bortslarvad potential som underhåller
Ont om innehåll, grafikmissar, snålt soundtrack och fysikbuggar. Robomodo har lyckats med det omöjliga och försämrat de över tio år gamla Tony Hawk’s Skateboarding-spelen på ett antal punkter. Istället för en fantastisk samling som uppdaterar två föråldrade klassiker fås ett spel som snarare lockar Tony Hawk-fans att plocka fram gamla skivor och spelmaskiner.
   Denna HD-samling är dessbättre ingen katastrof utan bjuder på fullgod underhållning trots all bortslarvad potential. Det är även en lyckad comeback för en serie som inte har varit något att hänga i julgranen på många år. Fast något substitut för seriens första delar är det tyvärr inte.
Vi fick spelet av Microsoft.
 • av4979
  Alexander Sorglig läsning, men en bra recensio... 2012-08-01
  • DSC_0331
   P-A Knutsson (cmd) Det mest udda av allt måste jag säg... 2012-08-02
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
2e3716f2fa54b5e7878b8777a695770b
Genre
Extremsport
Utgivare
Activision
Utvecklare
Robomodo
Plattform
Xbox 360, Playstation 3
Release
2012-07-18
Sammanfattning
plus
 1. Upplägget är fortfarande beroendeframkallande och underhållande.
 2. Bra musik
minus
 1. Grafikstrul
 2. Buggig fysik
 3. Ont om innehåll
 4. Ingen delad skärm
 5. Vissa kontrollproblem
6

Slutsats

Tony Hawk’s Pro Skater HD blandar uppiffat innehåll från de två första Tony Hawk-spelen. Tyvärr dras allt ifrån innehåll till grafik och fysik med irriterande brister. Lyckligtvis hindrar det inte titeln från att bjuda på godkänd underhållning – trots all bortslarvad potential. Spelet är en relativt lyckad comeback för en serie som legat i dvala, men är långt ifrån seriens glansdagar.
Bilder
tonyhawksproskaterhd
th1
th2
th3
th4
th200
#inlineditbutton