Harvest Moon The Tale of Two Towns 3D
Skrevs 2012-08-01 11:23:27 av P-A Knutsson
HM:TToTT3D!
Vattna plantor, mata djur, rensa ogräs – repetera dag ut och dag in. Det kanske inte låter som världens mest intressanta spelupplevelse, men det hindrade inte mig från att spendera över hundra timmar vardera på bondesimulatorn Harvest Moon till Gameboy Color och Gameboy Advance. Lyckas seriens 3DS-debut fånga mig ännu en gång?
hmflash
Vänner och fiender
Precis som spelets undertitel antyder handlar The Tale of Two Towns om två små byar. En gång i tiden var borgmästarna i de två byarna bästa vänner, men efter ett bittert bråk om vilken by som lagade godast mat vägrade de prata med varandra.
   Mitt i denna osande intrig ramlar din lilla bonde ner – bokstavligt talat. En hjärnskakning senare ska du välja vilken by som ska bli ditt hem. Den ena byn har boskap som specialitet, medan den andra är inriktad på odling. Köttätare mot vegetarianer; Tyrannosaurus Rex mot en kanin.
Inga skilda världar
Fast så stor skillnad är det så klart inte. Oavsett om det är grödor eller boskap som ska skötas är det dagliga rutiner som står på schemat. Antingen vattna och plantera eller mjölka, klappa och klippa. En liten bit in i äventyret går det dessutom att både ha hand om boskap och odla kaninmat, även om den ena byn erbjuder bättre möjligheter till det ena och vice versa.
   Arbetat på gården är sig likt jämfört med tidigare delar, men flera saker har förenklats. Till exempel är marken betydligt mer låst och förbestämd, så det är inte möjligt att anlägga hagar och odlingar precis som man vill. Det är visserligen ingen större nackdel eftersom det gör att gården alltid ser prydlig ut, fast det är ändå en trist begränsning.
hm1
Bonde söker fru
Förutom de dagliga gårdssysslorna är det viktigt att vara social och hjälpsam mot alla invånare. I båda byarna hittas anslagstavlor med enkla uppdrag, exempelvis fånga en viss insekt eller hitta en växt. Genom att utföra dessa uppgifter blir din bonde mer omtyckt och belönas ibland med särskilda föremål.
   I vanlig ordning finns det även en minimal datingsimulator inbakad i spelet. I de båda byarna bor ett antal karaktärer som gärna gifter sig med den lilla bonden om de uppvaktas med hjälp och presenter dag efter dag.
   Ingen av dessa sysslor är egentligen kul att genomföra, men glädjen av att se hjärtmätaren växa hos de charmigt designande karaktärerna är stor.
Meningslöst babbel
Tyvärr tar det ett bra tag för huvudpersonsbonden att bli omtyckt, för att inte tala om den tid det tar att göra borgmästarna till bästisar igen, eftersom allt går i snigelfart. Att till exempel bli vän med folket i byarna kräver mängder med tjänster, presenter och dagligt prat.
   Det värsta är dock allt omständligt babbel, speciellt spelets inledning är smått fruktansvärd med förklaring efter förklaring. Detsamma gäller de i stort sett obligatoriska och återkommande matlagningstävlingarna som aldrig vill ta slut.
hm2
Charmig överdos
Lyckligtvis går mycket att förlåta tack vare den charmiga designen på både miljöer, djur och speciellt människor. Att knata runt i de lummiga miljöerna är riktigt mysigt, likaså besöken på berget som skiljer de två byarna åt.
   Däremot är grafiken löjligt simpel med tanke på prestandan i 3DS. Spelvärlden är platt och det yttre skulle lika gärna kunna klämmas ur en Gameboy Advance. Nu passar i och för sig inte en 3D-gård särskilt bra i bärbart format, men det här är ändå alldeles för snålt.
Håller inte riktigt längre
Harvest Moon-serien har länge stått för repetitiv nonsensunderhållning som ändå är enormt beroendeframkallande och belönande. Tyvärr börjar tiden springa ifrån serien, speciellt i denna del då konceptet snarare utvecklas bakåt och fördummats.
   Det är fortfarande avslappandande och småunderhållande att ta hand om en mysig bondgård och hälsa på grannarna, men när till exempel Kairosoft trycker ut liknande men bättre mobilspel på löpande band borde Natsume kunna göra betydligt mer med bondelivet.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
boxshot_uk_large
Genre
Simulator
Utgivare
Rising Star Games
Utvecklare
Natsume
Plattform
Nintendo 3DS
Prisjakt
Release
2012-07-13
Sammanfattning
plus
  1. Charmig men enkel grafik
  2. Avslappnande upplägg
  3. Växande hjärtstaplar
minus
  1. Alldeles för mycket prat
  2. Omständliga menyer
  3. Repetitiva uppdrag
  4. Uselt sparsystem
5

Slutsats

Harvest Moon-serien har länge stått för repetitiv nonsensunderhållning som ändå är enormt charmig, beroendeframkallande och belönande. Så är det fortfarande, men tiden börjar springa ifrån konceptet. Natsume har mycket att fundera på om de vill hålla serien relevant.
hm1
hm2
hmbild
hm200
#inlineditbutton