Amazing Alex
Skrevs 2012-07-20 08:47:00 av Magnus Enarsson
Håller Rovios första spel efter Angry Birds måttet?
Angry Birds är inte bara ett äckligt framgångsrikt spelkoncept utan ett fenomen som ingen av oss kan undkomma hur mycket vi än skulle vilja. Sitter inte grannen på tåget och spelar så finns det Angry Bird-godis, högtalare, mjukisdjur och t-shirts för att påminna oss om att det finns grisar som behöver smisk där ute. Nu har dock Rovio äntligen vågat släppa sargkanten och har släppt sitt första spel som inte har med de arga fåglarna att göra. Frågan är om Amazing Alex kan leva upp till de svindlande förväntningarna?
amazing-alex-420
Lek med gravitationen
Amazing Alex handlar om en uttråkad pojke som börjar utföra olika fysikbaserade experiment på olika platser runt hans hem. Spelet går ut på att med hjälp av gravitationen få ett eller flera föremål att hamna på ett bestämt ställe på en bana. På vägen till målet ska man helst även se till att samla in de tre stjärnorna för att uppnå maxpoäng.
Ballonger och bollar
Pusslen kan liknas med de vi finner i klassiska titlar som The Incredible Machine eller Billys Tomato Game till Amiga. Ett exempel på ett pussel i Amazing Alex är att man ska få en ballong att flyga ur bild utan att gå sönder på vägen. Men för att få iväg ballongen måste man se till att en tennisboll lyckas studsa på en sax som klipper av snöret som ballongen är fäst vid. Ballongen måste sedan studsa mot en hylla för att samla in alla stjärnor. Det finns olika saker som lådor, rör, hyllor och skateboards som du själv får placera ut och vrida på för att lyckas manipulera omgivningen. Det som oftast gör uppgiften svår är att sakerna man placerar ut är begränsade till antalet.
Dela med dig av din kreativitet
Förutom 26 övningsbanon finns det tre olika "världar" att ta sig igenom med 96 banor på varje. Platserna varierar från Alex sovrum till hans trädkoja och på bakgården där de olika omgivningarna introducerar ny mekanik och saker att leka med. Förutom de redan konstruerade banorna har Rovio haft den goda smaken att låta oss spelare kunna konstruera egna som med ett enkelt klick också kan laddas upp och ned av andra spelare. Detta ökar spelets livsslängd avsevärt och det är kul att sitta och leka med sina egna konstruktioner.
Inget nytt Angry Birds
Amazing Alex är kul och snyggt genomfört med härlig och färgstark grafik som är tilltalande. Men spelet saknar det där tvångsbeteendet som Angry Birds framkallar och det är betydligt enklare att lägga ifrån sig Amazing Alex efter bara ett par banor. Spelmekaniken är helt enkelt tillräckligt banal för att man ska orka hur länge som helst, vilket i sig inte är något negativt i alla avseenden. Det är dock svårt att inte rekommendera spelet för de som gillar liknande pusselspel och man får mycket för sina sju kronor. Räkna bara inte med ännu ett nytt Angry Birds - för det här är något helt annat.
Spelet finns ute på App Store och Google Play för ca 7 kronor.
jag

offline Magnus Enarsson

En trevlig grabb från Skövde som nu mera bor i Stockholm efter en tid som reporter för Sveriges Radio P4 - Skaraborg. Jobbar som klippassistent på Digitala medier inom TV4, men är även utbild...
4e4598ec4265e5e6d02d00ba96093bb0
Genre
Pussel
Utgivare
Rovio
Utvecklare
Rovio
Plattform
iPhone/iPod
Release
Ute nu
Sammanfattning
plus
  1. Kul speldesign
  2. Tilltalande grafik
  3. Baneditorn
minus
  1. Lyckas inte underhålla under längre perioder
7

Slutsats

Amazing Alex är kul och snyggt genomfört med härlig och färgstark grafik som är tilltalande. Men spelet saknar det där tvångsbeteendet som Angry Birds framkallar och det är betydligt enklare att lägga ifrån sig Amazing Alex efter bara ett par banor. Med möjligheten att bygga egna tankenötter och ladda ned andras blir Amazing Alex i teorin ett evighetsprojekt för alla pusselälskare och är en värdig uppföljare till Angry Birds-serien.
amazing-alex_150
#inlineditbutton