Metal Gear Solid HD Collection
Skrevs 2012-07-01 10:01:00 av Joel Andersson
Snake fortsätter att smyga sig in på de bärbara formaten.
Det har varit många återutgivningar av Metal Gear Solid (MGS)-spel på sistone där HD Collection till Playstation 3 och Xbox 360 var först ut, följt av Snake Eater 3D till 3DS. Nu är det dags att stifta bekantskap med Snake igen i Metal Gear Solid HD Collection till Playstation Vita.
mgshd_splash
Ett spel kort
Det handlar om en utgåva lik HD Collection till PS3/360, som innehöll Metal Gear Solid 2, Metal Gear Solid 3 och Metal Gear Solid Peace Walker. Tyvärr ingår inte Peace Walker i Vita-versionen, utan den får inhandlas separat. Däremot är det fortsatt de lite upphottade utgåvorna ”Substance” och ”Subsistence” av MGS2 respektive 3 som ingår. Konami har dock skalat bort onlinefunktionaliten från MGS3: Subsistence och något minispel från MGS2: Substance.
En storskalig incident
MGS2: Sons of Liberty har nu över tio år nacken men att det har åldrats bra syns inte minst i HD Collection-utgåvan. Snake har efter händelserna i MGS1 gått undercover med Otacon och bildat Philanthropy och i prologen undersöker han ryktena om en ny Metal Gear ombord på ett fartyg. Därefter tar förmodligen en av spelhistoriens mest kontroversiella protagonister, Raiden, över som huvudkaraktär och får som uppgift att reda ut ett gisslandrama ombord på plattformen ”Big Shell”.
   Med MGS2 tog smygar-genren stora steg framåt, men något som inte levt kvar sen dess är låsta kameravinklar. Det är fortfarande en riktigt bra spelupplevelse som grafiskt putsats ytterligare något snäpp. Det händer dock att bilduppdateringen ibland sjunker något, åtminstone i Vita-versionen. Annars hittas de större nyheterna i kontrollschemat där diverse touchfinesser inkluderats, mest synbart så sköts snabbmenyerna för vapen och utrustning på pekskärmen.
metal-gear-solid-hd-collection-playstation-vita-1331300287-015
Solid Snake spionerar efter nästa generations Metal Gear ombord på ett fartyg.
Kojimas bästa?
MGS3 anses av många vara det absolut bästa spelet i serien och listas av HD Collection före tvåan på grund av att dess handling utspelar sig långt före i tiden. Nämligen under kalla kriget, med Snakes farsa i huvudrollen och med uppgiften att förhindra kärnvapenkrig. Som sentida PS2-spel pressade det allt ur maskinen då och ser fortfarande riktigt bra ut. Även kontrollschemat är mer likt det vi ser idag i de flesta tredjepersonsspel.
   Vita-versionen har fått i princip samma behandling som ovan nämnt för MGS2 med polerad grafik och touchfinesser. Kontrollen är möjligen lite mer förlåtande även om den inte toppar en traditionell handkontroll, vilket man i och för sig kanske inte kräver för bärbart.
mgs3_1
MGS3 handlar om Big Boss tidiga uppdrag i den ryska djungeln.
Fyllt till bredden
Historierna som sådana är spännande, om än lite väl invecklade, speciellt i MGS2. Var dock beredd på många längre avbrott i form av film- och codecsekvenser, en del av MGS som inte uppskattas av alla. Däremellan är det dock stealth när det är som bäst, kryddat med massor av dog tags, grodor, vapen med mera att samla så uppmuntras det att spela igenom flera gånger.
   Utöver kampanjerna finns tonvis av extramaterial i form av sidouppdrag, vr-uppdrag och de gamla MSX-spelen Metal Gear och Metal Gear: Solid Snake.
Transfarring har (hade?) potential
Det går inte att komma ifrån att det ändå är ganska häftigt att vi idag kan ha i fickan dessa spel som för bara 5-6 år sedan pressade allt ur våra stationära konsoler. Precis som med många andra titlar finns möjligheten att synka sina sparfiler med sin hemkonsol genom "transfarring", något som dock kräver att du äger MGS:HD Collection även till PS3/360. Det känns aningen snålt faktiskt för två spel som har 6 respektive 10 år på nacken.
metal-gear-solid-hd-collection-playstation-vita-1338971170-032
Problemen Snake ställs inför har ofta flera lösningar vilket bidrar till omspelarvärdet.
En samling spel alla bör uppleva
Största problemet för MGS:HD Collection till Vita blir nog att dess storebror till PS3/360 får anses än mer prisvärd då den dessutom innehåller Peace Walker, den titel nog flest missat i serien. Har du möjlighet så bör du hellre skaffa den versionen så får du också så fläckfri kontroll som möjligt.
   Touchfinesserna ger nära på inget mervärde men idén med transfarring är lockande då MGS faktiskt lämpar sig ganska bra för bärbart. Ofrånkomligen är det i slutändan två av spelhistoriens höjdpunkter du får på köpet, och det är inte fy skam.
Vi fick en recensionskod av Nordic Game Supply.
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
defa14757d92df79b18295b9d83cda4d
Genre
Action
Utgivare
Konami
Utvecklare
Konami
Plattform
Xbox 360, Playstation 3, Playstation Vita
Prisjakt
Release
Juni 2012
Sammanfattning
plus
  1. Fortfarande två lysande spel
  2. Fullproppat med material
  3. Välpolerad grafik
  4. Lysande soundtrack
minus
  1. Lite svajig kontroll
  2. Inget Peace Walker
  3. Ibland faller skärmuppdateringen
8

Slutsats

Metal Gear Solid: HD Collection till Vita kommer paketerat med MGS2: Substance och MGS3:Subsistence, två av spelhistoriens mest hyllade titlar, dessutom fullproppade med extramaterial efter äventyrens slut. Grafiken har polerats en aning och touchkontroller utnyttjas bra i brist på fler knappar. MGS är alltid bäst i tv-soffan men lämpar sig också mycket bra på bärbart. HD Collection till PS3/360 innehåller ett extra spel i Peace Walker som utelämnats i Vita-versionen, och tyvärr måste två exemplar inhandlas för att kunna spela med en synkad sparfil hemma och på Vitan.
metal-gear-solid-hd-collection-playstation-vita-1338971170-033
cover2_small
metal-gear-solid-hd-collection-playstation-vita-1338971170-031
metal-gear-solid-hd-collection-playstation-vita-1338971170-030
metal-gear-solid-hd-collection-playstation-vita-1334218174-029
metal-gear-solid-hd-collection-playstation-vita-1334218174-028
#inlineditbutton