The Blucoats - North vs South
Skrevs 2012-06-13 14:54:00 av Magnus Enarsson
Det har återigen blivit dags att bege sig in i det amerikanska inbördeskriget.
North & South släpptes första gången till en rad plattformar av spelutvecklarna Infogrames under 1989. Spelet var ett strategispel som blandade turbaserade element med hysteriska realtidsstrider och så här 23 år senare passar man på att släppa en ny uppdaterad version i regi av Microids. Kan det enkla men ändå så roliga konceptet fungera både på PC, mobiltelefoner och surfplattor?
Logo_North
Kul i sin enkelhet
Premissen är enkel. Du tar på dig rollen som antingen nord- eller sydstatare under amerikanska inbördeskriget. När du lyckas utplåna motståndarens sista förband är det klappat och klart och du står ensam kvar som vinnare. Spelet består av tre olika moment där den första och övergripande krigsföringen sker på en karta över Nordamerika. Här handlar det om att försöka erövra så många stater du kan, där vissa platser ger dig oumbärliga fördelar som bör skyddas mer än andra. De olika forten på kartan genererar till exempel pengar och hamnen längs kusten ger bonus-trupper. Pengarna används sedan till att köpa nya trupper eller uppgradera de du redan har.
Slagfält och fort
För att ta över en stat behöver du flytta en av dina förband till den aktuella rutan. Är den tom blir den din omedelbart, men står en motståndare i vägen kastas man direkt in i spelets andra moment - ett fältslag i realtid. Det tredje momentet infinner sig när man antingen vill ta över ett fort eller försöker kapa en av motståndarens värdetransporter. Vid fortet gäller det att försöka tajma mellan att skjuta motståndaren och ta skydd utan att bli träffad. För att stjäla pengar måste du ha trupper vid järnvägen där värdetransporten åker förbi. Här fungerar det nästan exakt som när man tar över fort, skillnaden är att man istället duckar och hoppar med sin häst över hinder, samtidigt som du prickar motståndaren med pistolen. När du når loket lyckas du stoppa tåget och får också lasset med motståndarens pengar.
005
Genom att resa mellan olika stater tar man över landområdena. Äger man två fort längs med rälsen får man även pengar.
Bra känsla men med problem
På det stora hela har Microids lyckats behålla känslan och stilen från originalet och även om den lysande musiken har bytts ut så fungerar det tillräckligt bra för att inte bli avtändande. Många av de små blinkningarna och skämten finns också kvar - till och med möjligheten att pilla fotografen på titelbilden i arslet. Spelmomentet på kartan är det som klarat sig bäst i nyversionen, men i de resterande delarna finns det problem som förhindrar North vs. South från att bli den klassiker som det en gång var.
Nackdelen med begränsad kontroll
Det första problemet ligger i kontrollerna under realtidsstriderna. Förr styrde man sina ridande soldater, fotsoldater och kanoner var för sig, men hade möjligheten att byta vad man styrde när som helst. Mot en kompis var detta ett pulshöjande kaos där man var tvungen att försöka se vad motståndaren valde att närma sig med för att sedan möta honom med det bästa motmedlet. Marktrupperna med gevär och de ridande soldaterna kunde man föra framåt på slagfältet, medan kanonerna endast i lodrätta riktningar. När man var i position bestämde man sedan hur långt kanonkulan skulle färdas genom att hålla inne en knapp och sedan släppa vid rätt tillfälle. Trots sin enkelthet har detta förenklats ytterligare i nyversionen och det är tydligt att det är pekskärmens begränsade kontroll som ligger bakom förändring. Nu är det bara att klicka på en grupp soldater och sedan på vem du vill anfalla. Sedan sköter sig nästan allt automatiskt om du inte avbryter din order. Du får heller inte bestämma hur långt dina kanonkulor ska färdas, de landar nästan alltid perfekt. AI:n är också så pass snabb att man måste vara ordentligt kvick så att han inte utplånad dig på momangen - något som resulterar i att det nästan bara handlar om snabbhet utan aspekter av taktik och eftertänksamhet som förr.
006_1
Tyvärr har man förenklat realtidsstriderna lite för mycket för sitt eget bästa.
En oförlåtlig miss
Den största och nästan orförlåtliga missen är att man helt har skippat ett flerspelarläge. Det som var hela poängen med originalet är borta och kvar finns en ok AI att trösta sig med. Det går inte ens att spela två på samma enhet - oavsett om du spelar på en telefon/tablet eller PC. Tyvärr tappar North vs. South flera pinnar i betyg på grund av detta, vilket är synd på vad som annars är en rätt bra och snygg remake.
Vi fick spelet av Microids och det finns tillgängligt på PC och iOS (även Android senare under året.)
jag

offline Magnus Enarsson

En trevlig grabb från Skövde som nu mera bor i Stockholm efter en tid som reporter för Sveriges Radio P4 - Skaraborg. Jobbar som klippassistent på Digitala medier inom TV4, men är även utbild...
ab63b9fb68057028a66932befd689ee8
Genre
Strategi,Turbaserat
Utgivare
Microids
Utvecklare
Microids
Plattform
iPad
Release
Ute nu
Sammanfattning
plus
  1. Roligt upplägg
  2. Trevlig och färgglad grafik
minus
  1. Inget flerspelarläge
  2. Förenklade kontroller
6

Slutsats

Förutom att man förenklat realtidsstriderna är den största och nästan orförlåtliga missen att man helt har skippat flerspelarläget. Den största poängen med originalspelet är borta och kvar finns en ok AI att trösta sig med. Tyvärr tappar North vs. South flera pinnar i betyg på grund av detta, vilket är synd på vad som annars är en rätt bra och snygg remake.
northvssouth
#inlineditbutton