Mario Tennis Open
Skrevs 2012-06-01 10:14:00 av Anders Wollner
Camelot gör 3DS-debut med en ovanligt innehållsfattig titel.
Camelot har genom åren varit en trogen leverantör av sportspel med Nintendos karaktärer i huvudrollen. De har dessutom oftast gjort det med den äran. Bland de mest omtyckta finner vi de två tidigare bärbara Mario Tennis-spelen. Mycket av tjusningen i dessa låg i rollspelsinslagen. Genom att baka in en historia i tennisspelandet skapade Camelot ett för genren sällsynt mervärde.
mariotennis420
Klä din Mii-karaktär
Tyvärr har Camelot av någon outgrundlig anledning utelämnat den delen i deras 3DS-debut Mario Tennis Open. Det är synd, för enspelarläget är över fortare än kvickt. Huvuddelen består av ett turneringsläge innehållandes åtta turneringar i stigande svårighetsgrad. Har man det minsta erfarenhet från tidigare tennisspel kommer utmaningen vara lika med noll. Jag förlorade som mest något enstaka set i de turneringar jag spelade.
   Vunna turneringar ger även möjlighet att låsa upp diverse föremål som man sedan kan smycka ut sin Mii-karaktär med. Föremålen ger karaktären speciella egenskaper och allt eftersom går det att rikta in sig på en snabb och smidig karaktär, eller välja en tung baslinjespelare.
Spela Super Mario Bros. med ett tennisracket
Förutom att delta i turneringar går det att spela enstaka matcher. Märkligt nog är möjligheten att välja svårighetsgrad på motståndarna begränsad fram till att man har harvat runt i turneringsläget.
   Det finns även en samling med minispel av varierande kvalitet. Roligast är ett minispel som går ut på att spela Super Mario Bros. med hjälp av ett tennisracket. Banan scrollar av sig själv och fienderna besegras genom att skjuta dem med bollar. Minispelsektionen är inte något att hetsa upp sig över men den drygar ut speltiden något.
   Onlineläget är den största behållningen med Mario Tennis Open. Till skillnad från i Mario Kart 7, där det tog onödigt lång tid att påbörja ett race, går det snabbt att leta upp en motståndare och sätta igång en match. Nätkoden är dessutom välfungerande och få matcher störs av lagg. Tyvärr har nackdelarna från offlineläget förts över till onlineläget – det känns helt enkelt för fattigt. Det är endast möjligt att spela enstaka matcher, antingen i tie break eller i två set. Varför finns det inte något turneringsläge?
mario-tennis-open3
Donkey Kong och gänget är tillbaka på tennisbanan
Välj karaktär efter spelstil
Spelmekaniken fungerar som den gör i de flesta tennisspel med några undantag. På tennisplanen dyker det upp färgade symboler och genom att placera karaktären på dessa och trycka på rätt knapp kan man slå specialslag. Röd symbol aktiveras med A-knappen och skickar iväg ett extra hårt slag medan gul symbol aktiveras med X-knappen och genererar en lobb. I likhet med Nintendos designfilosofi i övrigt är det ett system som är lätt att förstå sig på och som tar kort tid att bemästra.
   Den nedre skärmen kan användas som alternativ kontrollmetod, men de fysiska knapparna är att föredra. Det går även att byta kameravinkel genom att vinkla konsolen, något som stör mer än det tillför. Som tur är går det att stänga av funktionen.
   Viss strategi finns vid val av karaktär. Precis som i andra tennisspel har vi de som trivs bäst vid baslinjen, i detta fall de lite tyngre pjäserna som Wario och Bowser. Diddy Kong är snabb i fötterna och trivs bäst framme vid nät. Boo och Bowser Jr. är tekniska och slår svåra slag. Att veta hur man skall spela mot en viss motståndare ger stora fördelar och är viktigt att tänka på vid onlinematcher.
   Visuellt bjuds det på en mysig yta, med mjuka animationer och klara färger. 3D-effekten används inte i någon betydande grad, och det fungerar lika bra att spela utan den.
mario-tennis111
Ett av minispelen går ut på att spela Super Mario Bros.
Alldeles för simpelt
Var det största problemet med Mario Tennis Open ligger borde vid det här laget inte vara svårt att förstå. Camelot har helt enkelt gjort det för simpelt för sitt eget bästa. Utmaningen för den enskilde spelaren är så låg att det endast räcker i ett par timmar. Vill man koppla upp sig fungerar det förvisso utmärkt, men även här tröttnar man snabbt på det enahanda upplägget. Mario Tennis Open är inte på något sätt dåligt men det hade mått bra av mer innehåll.
Vi fick spelet av Bergsala.
anderswollner_1

online Anders Wollner

Chefredaktör för Level 7 och frilansjournalist. Twitter: anderswollner. Mail: anders[@]level7.nu.
Mariotennis
Genre
Sport
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Nintendo
Plattform
Nintendo 3DS
Prisjakt
Release
2012-05-25
Sammanfattning
plus
  1. Lätt att sätta sig in i
  2. Bra kontroller
  3. Bra nätkod
  4. Kul om man är flera
minus
  1. Få spelsätt
  2. Brist på utmaning
  3. Meningslösa 3D-effekter
5

Slutsats

Mario Tennis Open är ett kompetent men alldeles för innehållslöst tennisspel. Utmaningen för den ensamme spelaren är nästan obefintlig och det finns inte mycket att göra när alla turneringar är färdigspelade. Online är det något roligare, men även här lider det brist på spelsätt.
Bilder
mariotennis_img_ss01
mariotennis_img_ss02
mariotennis_img_ss03
mariotennis_img_ss04
mariotennis_img_ss05
mariotennis_img_ss06
mario_tennis_3ds_bild1
mario_tennis_3ds_bild2
mario_tennis_3ds_bild3
mario_tennis_3ds_bild4
mariotennis200
#inlineditbutton