Resistance Burning Skies
Skrevs 2012-05-30 09:45:00 av P-A Knutsson
En bra bärbar förstapersonsskjutare. Är det möjligt?
Att spela förstapersonsskjutare på en bärbar enhet, oavsett om det gäller konsol eller telefon, har aldrig fungerat bra. Vissa lösningar har varit dugliga, men kontrollen har ändå alltid känts som en stor kompromiss. Vitas två styrspakar lovar dock gott, men är Nihilistic Software (mest kända för Conan och Starcraft Ghost (!)) tillräckligt kompetenta för att knåpa ihop en underhållande förstapersonsskjutare?
Rflash2
En vanlig dag på jobbet
Med en yxa i handen, en brandhjälm på huvudet och två arbetskamrater vid ens sida är det en annorlunda anfang som sätts när Burning Skies inleds. De tre brandmännen är vid ett elkraftverk för att släcka en brand, men det tar inte lång tid innan mystiska varelser dyker upp – och snart är hela staden under attack.
   Därefter följer en oväntat dugligt berättad historia om Chimeras anfall på Amerikas östkust. Utbrottet i Europa har pågått en tid, något som den amerikanska befolkningen har varit omedvetna om. Tills nu. Det finns flera referenser till de andra Resistance-spelen, men vad jag kan minnas har ingen av karaktärerna gjort något gästspel tidigare.
Snurra runt vapen
Det finns däremot en kär återkomst i form av vapenhjulet. Hjulet ger spelaren konstant tillgång till samtliga tidigare upphittade vapen och precis som i seriens första och tredje del är det ett måste att ständigt tänka taktiskt och byta till det bästa vapenalternativet för stunden. Det är även viktigt att ta tillvara på vapnens sekundära funktioner i eldstriderna.
   Många av vapnen och deras extrafunktioner känns igen från seriens tidigare delar, men exempelvis revolvern är försvunnen och prickskyttegevärets extrafunktion består numera av en detonerbar bomb. En nyhet är att alla vapen går att förbättra med en rad nya egenskaper, exempelvis mer skada, snabbare omladdning och förbättrat sikte. Det går dock bara att ha två förbättringar per vapen aktivt samtidigt, så återigen gäller det att tänka till lite extra.
2
Burning Skies ser väldigt mycket bättre ut på Vita än vad dessa bilder ger sken av.
En handkontroll i handen
Å andra sidan spelar arsenalen ingen som helst roll om kontrollen strular. Lyckligtvis fungerar den alldeles utmärkt. Visserligen kändes spakarna oroväckande sladdriga inledningsvis, men ett par minuter senare var de tankarna bortblåsta. Det kändes i stort sett som om jag spelade med en Dualshock 3. Inte ett enda dödsfall berodde på kontrollen och inte en enda gång irriterade den.
   Till och med de funktioner som styrs med pekskärmen fungerar bra. Visserligen är det mest småirriterande att plocka upp papper och öppna dörrar genom att peta på dem, men att sköta granatkastandet och vapnens sekundära funktioner känns snabbt helt naturligt. Att springa genom att dubbeltrycka på baksidan av maskinen är inte lika klockrent, fast tack och lov går det bra att trycka nedåt på styrkorset för samma funktion.
Bärbart i korta doser
Vid sidan av kontrollen är det ”bärbarheten” som är det största orosmolnet i en portabel förstapersonsskjutare. Hur väl Burning Skies lyckas på den fronten varierar. På minuskontot hamnar vissa otydliga passager och de alltför sällsynta kontrollpunkterna där spelet sparas, medan pluskontot fylls på med ytterst få laddtider, ett varierat speltempo och framför allt Vitas sömnlägesfunktion.
   Att spöa en boss eller ta sig igenom ett par eldstrider och sedan sätta maskinen i sömnläge i ett lugnare parti gör att spelet passar alldeles utmärkt för kortare sessioner. Såvida man inte vill spela något annat på Vitan det vill säga.
1
Vid sidan om kampanjen finns ett onlineläge för upp till åtta spelare. Tyvärr har jag inte lyckats hitta någon att spela mot, något som förhoppningsvis inte är ett problem efter releasen.
Mindre budget, mindre monster
Den stora skillnaden mellan Burning Skies och regelrätta konsolskjutare är egentligen inramningen och presentationen. Grafiken är ofta i klass med välgjorda PS3-titlar, men de lite större miljöerna ser snarare ut som något som PS2 skakat fram. Lyckligtvis är de ganska sällsynta.
   Något som däremot saknas helt är storslagna scener, exempelvis de husraserande monster som dykt upp i tidigare delar. Inte heller finns det några extra minnesvärda nivåer, något som trean lyckades väldig väl med. Det märks med andra ord att Burning Skies inte har haft någon jättebudget.
En underhållande kärna
Att häftiga sekvenser saknas kan dock förlåtas tack vare riktigt underhållande spelmoment. Jag har alltid varit svag för arsenalen i Resistance-spelen och att panga på Chimeras har inte varit så här kul sedan seriens första del.
   Resistance: Burning Skies är inte enbart den första portabla förstapersonsskjutaren som fungerar utan kompromisser, det är även ett riktigt underhållande actionspel oavsett format. Om kampanjen hade varit lite längre och innehållit fler minnesvärda scener skulle Burning Skies sniffat på de högsta betygen även om det hade släppts till PS3. Nu är det istället ”bara” det överlägset bästa portabla skjutspelet – även om det finns utrymme för förbättring.
Vi fick spelet av Nordisk Film
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
50177b1b60b7c761f55d4fb76b09854e
Genre
FPS
Utgivare
SCEE
Utvecklare
Nihilistic Software
Plattform
Playstation Vita
Prisjakt
Release
2012-05-30
Sammanfattning
plus
  1. Roliga och taktiska strider
  2. Härliga vapen
  3. Stundtals snyggt
  4. Vitas sömnläge
minus
  1. Kort kampanj
  2. För få sparpunkter
  3. Ojämn grafik
  4. Klent ljud
6

Slutsats

Resistance: Burning Skies är inte enbart den första portabla förstapersonsskjutaren som fungerar utan kompromisser, det är även ett riktigt underhållande actionspel oavsett format. Det finns utrymme för förbättring på flera punkter, men är ändå ett måste för skjutsugna Vita-ägare.
Bilder
resistance-burning-skies-playstation-vita-1313533238-001
resistance-burning-skies-playstation-vita-1313533238-002
resistance-burning-skies-playstation-vita-1313533238-003
resistance-burning-skies-playstation-vita-1313533238-004
resistance-burning-skies-playstation-vita-1313533303-005
6853765061_53622a893a
5
4
3
r200
#inlineditbutton