Gravity Rush
Skrevs 2012-07-01 08:21:09 av Erik Hansson
Gravitationsbaserad action med superkrafter i en tecknad värld.
Huvudpersonen Kat vaknar upp i en främmande stad. Hon har inget minne av vem hon är eller var hon befinner sig. På klassiskt spelhandlingsmanér är hon förvirrad i ungefär två dialogrutor, sedan finner hon sig snabbt i situationen och den strid hon måste utkämpa.
gravityrush_420
Klackarna i taket
Hon sväljer glatt att hela staden svävar i luften och att hela kvarter brytits loss och nu inte kan återförenas förrän hon spöat lite monster. Hon accepterar också snabbt att en konstig skimrande katt följer efter henne och att hon från och med nu ska bo i kloakerna under staden.
   Framför allt är det tydligen en enkel sak att hon numera kan kontrollera gravitationen. Med ett tryck på R börjar hon sväva och kan fara iväg i några sekunder innan en mätare töms. Landar hon på en vägg eller till och med upp och ner kan hon springa längs väggen eller under taket till mätaren är tom.
Hanterbart monsterkaos
Gravitationskrafterna är centrala för spelet. Det är med dessa som Kat tar sig runt i staden och världen. De används också för att strida mot de monster som dyker upp med jämna mellanrum. Kat svävar med R, siktar mot fienden med högerspaken eller genom att vrida på skärmen och trycker sedan på fyrkant för att kasta sig i en spark. Hon lär sig även några andra attacker senare i spelet.
   Striderna blir på grund av gravitationskraften väldigt effektfulla och häftiga. Ibland är det lite svårt att orientera sig, men små pilar pekar ut var alla monster befinner sig och kaoset blir efter lite övning hanterbart.
Bossar och helande sfärer
Förutom mindre monster som bara tål några välriktade gravitationssparkar finns det även bossar som kräver lite mer ansträngning, men så länge du uppgraderar Kat så är inte spelet speciellt svårt. Håll koll på omgivningen så brukar det till exempel gå att hitta helande sfärer.
gravity-rush-playstation-vita-1333356273-051
Att röra sig runt i staden genom att manipulera gravitationen känns unikt, roligt och nytänkande på samma gång.
Hemmet i kloaken
Världskartan visar var det finns sidouppdrag, huvuduppdrag, samtal med invånare och var du kan ta dig till ditt hem i kloakerna. I ditt hem kan du spara och senare i spelet också byta kostym. Sidouppdragen går framför allt ut på att hämta och lämna föremål och är sällan speciellt intressanta. Du tjänar dock uppgraderingsvaluta via sidouppdragen som dessutom brukar gå ganska snabbt att klara av.
Kat är nästan cool
En av de mest positiva aspekterna med Gravity Rush är att världen känns genomarbetat. Team Siren har verkligen gått in för att skapa en intressant och snygg värld. Åtminstone på ytan.
   Karaktärerna är väldigt platta och huvudpersonen Kat är inget undantag. Hon är handlingskraftig när man styr henne och slåss, men vek och mesig i dialoger. Hennes största lycka verkar vara att få komplimanger för sitt utseende.
   Hon hade kunnat vara en av de coolaste huvudpersonerna på länge om hon bara getts lite mer skinn på näsan och en kaxigare attityd.
Hade kunnat vara fantastiskt
På så sätt är hon också en metafor för hela spelet. Det är väldigt nära att vara fantastiskt. Det har egentligen alla ingredienserna som behövs. I slutändan faller det på att ha lite för tjatiga strider, en värld som mest känns som kulisser och en något bortslarvad handling med tråkiga karaktärer.
   Gravity Rush hade kunnat vara ett av årets spel. Nu är det "bara" ett mycket intressant actionäventyr med cool spelmekanik.
Vi fick spelet av Nordisk Film.
 • Var_008
  Contra Jag laddade ner spelet fran PSN, i mi... 2012-07-03
  • gastrikland_moi
   erik Hittar bara det här: "On June 26, yo... 2012-07-03
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
1cf7632db6d2c21785a6e7c8a4cd3b12
Genre
Action,Problemlösning
Utvecklare
Team Siren
Plattform
Playstation Vita
Prisjakt
Release
2012-06-13
Sammanfattning
plus
 1. Snygg stil
 2. Coola gravitationskrafter
 3. Mysig stad
 4. Några mäktiga bossar
minus
 1. Världen är lite innehållslös
 2. Intetsägande sidouppdrag
 3. Platta karaktärer
 4. Kat är för vek
8

Slutsats

En svag åtta. Gravity Rush är så nära att vara fantastiskt. Men det som verkar vara en väldigt intressant värld känns snart mest som en kuliss. De häftiga striderna blir snart lite tjatiga och huvudpersonen är inte lika cool som hon verkar. Trots små skavanker här och där är det ett väldigt häftigt actionäventyr med en smart gravitationskraft i centrum. Ett av de bättre spelen till Vita.
Bilder
Gravity_1
Gravity_2
Gravity_7
Gravity_6
Gravity_4
Gravity_5
Gravity_3
gravity-rush-playstation-vita-1321364245-032
gravity-daze-playstation-vita-1308756245-012
gravity-rush-playstation-vita-1316159194-021
gravity-rush-playstation-vita-1333356273-051
gravity-rush-playstation-vita-1321364245-036
gravityrush_200
#inlineditbutton