Starhawk
Skrevs 2012-05-10 14:30:00 av Erik Hansson
Storskaligt rymdkrig som förtjänar uppmärksamhet.
Ett actionspel sett ur tredjeperson med en handling som är snabbt ihopsvängd och en onlinedel med de vanliga spellägena. Starhawk är antagligen spel nummer 478 i ordningen under 2000-talet som hade kunnat ha exakt samma beskrivning. Skillnaden gentemot konkurrenterna är att Lightbox Entertainment är lite vassare än många andra utvecklare där ute. Att inte Sony satsat allt krut på Starhawk eller den spirituella föregångaren Warhawk istället för halvmesyrer som Socom och Mag tyder tyvärr på tvivelaktig fingertoppskänsla.
starhawk420
Inga säljförhoppningar
Lightbox Entertainment kan den här genren. Många av utvecklarna jobbade tidigare med Warhawk och även om jag hoppas att jag har fel kommer de nog inte nå större framgångar den här gången. Trots en riktigt lyckad produktion.
Beprövat och välfungerande
Starhawk använder ett beprövat kontrollupplägg och det finns inget att klaga på. Detsamma gäller även de fordon som finns att tillgå. Speederbiken känns vild, stridsvagnen tung och kraftfull och jeepen som ett mellanting mellan de två. Men framför allt är mecharna som kallas "hawks" (hökar) sköna att styra. Antingen på marken där de klampar runt och blir till minibossar eller i luften där de är snabba och dödliga för marktrupper utan raketkastare.
Enbart för välfyllda servrar
Balansen i onlinekrigsspel är a och o. I Starhawk fungerar den bra, men lag som inte vet hur man försvarar sig är dödsdömda mot vältajmade attacker. De stora kartorna som kräver fordon för att inte bli hopplösa transportsträckor ställer också till problem ibland. Storskaliga krig på många fronter med 32 spelare på samma server är en sak. Ödsliga vidder och två mot två blir istället bara långtråkigt.
starhawk-playstation-3-ps3-1307433444-010
Det är med många spelare på de stora banorna som Starhawk kommer till sin rätt.
Basbyggande kan ge dödlägen
En av de större nyheterna från den "spirituella" föregångaren Warhawk är att det går att köpa byggnader i Starhawk. Om du samlar på dig tillräckligt mycket energi kan du bygga allt från vapendepåer och kanontorn till fordonsfabriker. Det är ett smart grepp som vi börjat se i flera andra spel i genren på sistone och i Starhawk är det väldigt viktigt. Bygger du inte upp ett bra försvar eller tillräckligt med fordonfabriker kommer spelandet kännas alltför begränsat.
   En nackdel med systemet är att det ibland blir dödlägen när båda lagen byggt upp alldeles för effektiva försvar så att ingen kommer in i den andres bas.
Underhållningen beror på kvantitet
Storskaliga krig med fordon löper alltid en större risk att falla på eget grepp och jag förstår de som föredrar snabba strider på mindre banor utan fordon. Men när spel som Starhawk eller Battlefield 3 fungerar och har tillräckligt med spelare på servrarna ger de en oslagbar känsla av att vara en del av ett stort slag.
   Under de första dagarna gick det att hitta välfyllda servrar. Förhopningsvis håller det i sig. Starhawk med få spelare är ett helt annat spel.
Uppgraderingar och anpassningar
Precis som i alla andra spel i genren innehåller även Starhawk uppgraderingar, färdigheter och anpassningsmöjligheter som låses upp med erfarenhetspoäng. Det går ganska långsamt att låsa upp saker och utvecklarna verkar säkra på att deras fans kommer hålla fast vid Starhawk under lång tid.
starhawk-playstation-3-ps3-1307718451-016
Flygfarkosterna "hawks" är gjorda för att skapa häftiga dog fights.
Kampanj och samarbete
Det finns även en kampanj i Starhawk som framför allt fungerar som förberedelse inför onlinestriderna. Den är över ganska fort och engagerade inte mig tillräckligt för att vara värd prislappen.
   Har du däremot vänner att spela med online eller kan tänka dig att strida mot okända så är Starhawk en väldigt underhållande upplevelse som dessutom har med ett samarbetsläge i horde-stil som inte går av för hackor.
Vi fick spelet av Nordisk Film.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
581214c8438805dce92ff33bcdae4d2c
Genre
Action
Utgivare
Sony
Utvecklare
Lightbox
Plattform
Playstation 3
Prisjakt
Release
2012-05-08
Sammanfattning
plus
  1. Kul online med många spelare
  2. Bra samarbetsläge i horde-stil
  3. Smidig kontroll
  4. Smart basbyggande
  5. Stabil nätverkskod
minus
  1. Tråkigt online med få spelare
  2. Kampanjen är ganska ointressant
  3. Har kraschat ett par gånger för mig
  4. Blir för det mesta väldigt fokuserat på flygstrider
8

Slutsats

Starhawk passar in i schablonbilden av dagens krigsspel, men gör det mesta lite bättre än konkurrenterna. Kampanjen må vara kort och svår att engagera sig i, men om du hittar tillräckligt med motståndare online kommer du få uppleva ett storskaligt rymdkrig som få andra titlar kan matcha. Här sker striderna till fots och i olika fordon, men minst lika viktigt är det att bygga upp en bas med olika strukturer. Ibland blir det lite ödsligt och ofta hamnar alltför stort fokus på flygstrider, men för det mesta är Starhawk en smart blandning av strategiska och impulsiva beslut som förtjänar mer uppmärksamhet än det fått.
starhawk200
#inlineditbutton