Awesomenauts
Skrevs 2012-05-09 12:25:00 av Erik Hansson
Sidoscrollande försvar och anfall av baser roar mer än det borde.
Awesomenauts är ett sådant där spel som inte borde vara så kul som det är. Upplägget att försvara sin bas mot fiendeattacker medan du försöker förstöra motståndarnas bas är på pappret väldigt tjatigt. Vissa spelsessioner blir också något långrandiga med ständiga återfödanden, transportsträckor och strider som inte leder någonstans. Men så plötsligt bryter någon igenom någon av försvarsanordningarna och allt blir intensivt och spännande igen.
awesomenauts_420
De två pelarna
Det som också gör att upplägget fungerar i ett längre perspektiv är framför allt två saker: varierade karaktärer och belönande uppgraderingssystem. Utan dessa hade Awesomenauts varit alltför simpelt.
Sex varierade karaktärer
Det finns sex olika karaktärer och det tar någon timmes spelande att låsa upp alla. De flesta är helt inriktade på att skjuta och att dela ut skada, andra kan hela medspelare eller vara farliga i närstrid. Helaren kan kräva lite mer genomtänkt lagarbete och är svåranvänd, men annars är alla karaktärer lätta att förstå.
awesomenauts-xbox-360-1305745732-001
För det mesta är Awesomenauts väldigt intensivt. Vid dödsfall tar det dock någonstans mellan en eller två minuter innan man når stridigheterna igen.
Handla vid dödsfall
När du har ihjäl fiender får du valuta som kan användas för att köpa uppgraderingar i en affär. Alla karaktärer kan förbättra sin hälsa och sina vapen, men alla har också specialförmågor som kan uppgraderas. Eftersom affären finns i närheten av återfödelsepunkten så måste alla spelare med någorlunda jämna mellanrum antingen fly från stridens hetta eller köpa förbättringar efter ett dödsfall.
   Det är ett enkelt sätt att göra tajmingen viktigare för båda lagen. Om alla hjältar dör eller besöker affären samtidigt kan de räkna med att fienden tagit sig närmre basen under tiden.
Automatiserat försvar
Förutom de hjältar som styrs av spelare eller datorn har varje bana automatiserade försvarssystem som antingen består av stora bestyckade portar som måste forceras eller mindre robotar som fungerar som viktig kanonmat. De har nämligen en sköld som kan vara väldigt effektiv för spelarna att gömma sig bakom för att inte dö alltför enkelt.
awesomenauts-xbox-360-1305745732-002
Det finns också neutrala fiender på banan som ger valuta eller hälsa om de besegras. Något som kan vara väldigt viktigt att få tag på.
Delad skärm eller online
Det går att spela Awesomenauts själv mot och med datorstyrda enheter och det är förvånansvärt kul. Men roligast blir det naturligtvis med vänner, antingen i samma soffa (1-3 personer) eller online (1-6). Det är då som de taktiska delarna av spelet visas upp på allvar.
   Tyvärr blir spelets upplåsningssystemet något orättvist för nybörjare då erfarna spelare har låst upp förmågor som ger ganska stora fördelar.
Väldigt kul med vänner
För ungefär hundra kronor är Awesomenauts ett prisvärt spel som förvisso hade kunnat ha lite mer varierade banor och fiender, men som är förvånansvärt roligt med ett så enkelt grundkoncept. Det är intensivt, snyggt och väldigt kul med vänner.
Vi fick spelet av DTP Entertainment.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
623fc1bae6100e37a0d7d81860bf6d8f
Genre
Action,Sidscrollande
Utgivare
DTP Entertainment
Utvecklare
Ronimo Games
Plattform
Xbox 360
Release
2012-05-02
Sammanfattning
plus
  1. Uppgraderingarna
  2. Välvarierade karaktärer
  3. Snyggt
  4. Intensivt
  5. Kul med vänner
minus
  1. Få banor
  2. Likformade banor
  3. Något orättvist upplåsningssystem
8

Slutsats

I Awesomenauts finns ingen handling eller enspelarläge att tala om. Det går att spela enskilda banor mot datormotståndare för den som vill det, men spelets styrka ligger i onlinedelen mot och med vänner. Du väljer en av sex väl varierade hjältar med olika fördelar och nackdelar och ger dig sedan ut på en vild jakt på att förstöra motståndarens bas. Medan du besegrar fiender och tar dig förbi försvarssystem får du valuta som kan uppgradera din hjälte. Upplägget är enkelt och lätt att förstå, men tack vare uppgraderingar och de varierade hjältarna är Awesomenauts ett förvånansvärt hållbart och underhållande spel, framför allt för dig med onlinevänner.
awesomenauts_200
#inlineditbutton