Två IOS-recensioner
Skrevs 2012-05-15 06:45:00 av Jimmy Mosa
RatOnASkateboard-ikon
Rat On A Skateboard
(Utvecklare och utgivare: Donut Games)
   
Hoppa din råtta
Premissen är att man är en råtta som med sin skateboard ska hoppa över hinder för glatta livet. Ett tryck på skärmen för ett enkelhopp, fler tryck för upp till fyra hopp och kickflips. Kickflipsen radas upp varje gång du trycker efter det första hoppet, och tar någon sekund att utföra. Det innebär att du behöver avsevärd tid i luften för att utföra maximala fyra hopp. Du får poäng för varje hopp, och poäng vill du ha. Jaga high scores är hela grejen med spelet. Undvik farliga föremål (bananskal, avsatser, basketbollar) och försök pricka bonusföremål (ostar, stjärnor) allt för att nå så höga poäng som möjligt. Och trycka upp high scores i vänners trynen via Game Center.
RatOnASkateboard-bild
En livsfarlig basketboll närmar sig.
De finns två oändliga spellägen med slumpgenererade banor, som ibland lyckas med konststycket att verka intelligent designade, där målet är att få så hög poäng som möjligt innan man avlider. Det finns också ett läge som är betydligt mer styrt med 50 olika uppdrag, som att hoppa på så många soptunnor som möjligt innan man når mållinjen.
Mästerverk
Rat On A Skateboard hade säkert varit helt fantastiskt om det inte vore för fyra spel:
   
Robot Unicorn Attack. Det slår Rat On A Skateboard på fingrarna audiovisuellt med sitt pompösa och underbart homoerotiska ljud- och bildspråk. I Robot Unicorn Attack fungerar grafik så bra ihop med musik att det, typ, berör. I jämförelse Rat On A Skateboard blir väldigt mycket mer en axelryckning.
   
Jetpack Joyride. Med sin närmast taktila kontrollmetod får skateboardsråttan att verka lika responsiv som en rymdraket. Nästan. I Jetpack Joyride kan du riktigt känna du hur du trycker på gasknappen till din jetpack när du rör vid din skärm. Det är magiskt. Så bra blir det aldrig i Rat On A Skateboard.
   
New Super Mario Bros Wii. Det fulländar 2d-plattformsbandesign och får det mesta att blekna i jämförelse.
   
Excite Truck. Med sina galna poängstreaks, frenetiska flyt och sinnesjuka combos får det Rat On A Skateboard att verka tråkigt och händelsefattigt.
   
Men det är naturligtvis en bedrift av lilla Donut Games att överhuvudtaget få mig att jämföra deras spel med de fyra mästerverken. Spelet är verkligen lyckat och de allra flesta kommer att ha kul, oavsett om spelar i 15 sekunder eller 15 minuter.
   
Tyvärr fick jag det gratis genom Free App A Day. Det är synd, jag hade gärna velat ge Donut Games pengar för det här.
   
Betyg: 6 av 10KoM-ikon
King of Math
(utvecklare och utgivare: Oddrobo)
   
1) Matte ≠ Skoj
2) Oddrobo = Bra speldesign
3) Matte + Oddrobo → King of Math = Skoj
KoM-bild
Välj rätt så fort du kan.
Oddrobo har gjort matematik kul genom att göra spelet lättkontrollerat, ha ett väl avvägt motiverande och det lilla man spelar har en bra balans mellan utmaning och belöning. Dessutom har spelet smart “uppdragsdesign” där varje räknesätt har en räknebok som börjar med ett kapitel med enkla problem (4+5=?), sedan mixar man upp det och trappar upp svårighetsgraden (kapitel 2: 4+?=9; kap 5: 4+2+9=?; kapitel 6: störst av 1+5, 5+8, 6+5, 1-3?; kapitel 8: 9+2= 6+9, 8+7, 1-4, eller 3+8?) för att sedan avsluta med kapitel 9 som är ett test på vad man gjort dittills och lättnavigerade menyer samt, faktiskt, ett försök till något slags ramhistoria där du ska levla upp din karaktär genom att klara olika typer av räkneböcker.
Jag vet att ovanstående stycke är i princip omöjligt att läsa - strunta i det bara. Se istället ekvation 1-3 så kommer du ha fått med dig viktigaste.
   
Betyg: 5 av 10
0 Kommentarer
Kommenterar som gäst
* Det här fältet är obligatoriskt
profbild

offline jimmy_mo

NES->486->N64->NGC->NDS->Wii->PS3->iOS->360->Wii U->"Durango"?->"Orbis"?
Nyhet
Redaktionsblogg
iPhone/iPod
#inlineditbutton