Recension: The Walking Dead: Episode One
Skrevs 2012-05-02 13:05:00 av Alexander Karlsson
Ett mainstreamalternativ till Journey?
wdvg
Jag är så pass gammal att peka och klicka-genren aldrig var något för mig, mitt äventyr handlade istället om att via textinmatning försöka navigera Larry Laffer i Las Vegas. Jag försökte mig på det som kom sedan, men fastnade av någon anledning aldrig; dynamiken gick förlorad när man inte längre behövde klura ut vad spelet egentligen ville att man skulle formulera.
Därför var jag skeptisk när jag körde igång Telltales första episod av The Walking Dead, som i grund och botten är just ett peka och klicka-äventyr. Zombiebiten som jag är kunde jag dock inte låta bli, och i efterhand är jag glad för det.
Möt Lee, en mördare på väg från Atlanta i baksätet på en polisbil. Det dröjer inte länge förrän helvetet brakar löst och man under två till tre timmars tid kan bocka av det mesta som går att hitta i den dramadrivna yttringen av zombiegenren. Fokus ligger på relationen till de människor man möter på vägen, med actionsekvenser insprängda här och där. Telltale har verkligen förstått att styrkan hos zombies egentligen finns i de historier som går att berätta med de levande döda som fond.
walkingdead
Spelmekaniken är förtjänstfull i all sin enkelhet, där peka och klicka-sekvenserna som tur är blir dynamiska eftersom de i actionsekvenser sker under tidspress. Dialogvalen är också tidsbegränsade och lockar till omspel eftersom de tydligt förgrenar storyn. Röstskådespeleriet håller hög klass, och den celshadade grafiken skänker en egen identitet till spelet som gör att det inte behöver jämföras direkt med tv-serien.

The Walking Dead är ett perfekt alternativ
till att se en film en kväll, det är lika medryckande och för 400 MS-poäng (ungefär 50 kronor) känns det som hittat. Man skulle kunna anklaga det för att bara vara en interaktiv film, men detsamma kan sägas om hyllade Journey så den kritiken faller mer eller mindre platt. Allt jag vet är att jag efter att ha sett trailern för nästa episod inte kan hålla mig tills jag kan spela den. Gör er själva en tjänst och ladda ner trial-versionen, i väntan på fortsättningen har jag reserverat första volymen av serien på biblioteket för att se hur originalet står sig.
Betyg: 8 av 10
av4979

offline Alexander

Pappa, make, jobbar som psykolog. Gamer i mer än tjugo år.
#inlineditbutton