Trials Evolution
Skrevs 2012-04-22 12:31:00 av Erik Hansson
Få serier har ett mer talande namn än Trials. För upplägget, som närmast kan beskrivas som ett krävande plattformsspel på motorcykel, handlar nästan helt om "trial and error". Kör en bana, misslyckas och försök igen.
trials_420
På sammanbrottets gräns
De flesta banor varar bara någon minut och det tar bara någon sekund att starta om dem från början. På så sätt är upplägget smidigt. I början känns allting mest bara mysigt och lättsamt. Visst ramlar man med motorcykeln ibland då och då, men det är en picknick jämfört med vad som komma skall. Det är när du betat av de lätta och medelsvåra banorna som helvetets dörrar öppnar upp sig. På svåraste nivån ska du vara glad om du kommer i mål utan att ha krossat din handkontroll på vägen. Trials Evolution är utmanande till sammanbrottets gräns. Trots att det går att nöja sig med att ta brons (över huvud taget komma i mål) på banorna.
Håll balansen
Spelupplägget i Trials Evolution är precis som i föregångaren hur smart som helst. Åk med en motorcykel från A till B utan att välta för mycket på vägen. Du kan gasa, bromsa och luta din förare framåt eller bakåt. Det är allt som behövs. Sedan gäller det att parera banans extrema vinklar och hopp genom att ständigt ha rätt lutning och ständigt gasa lagom mycket. Minsta obalans straffas omedelbart av en vurpa och en omstart från närmaste checkpoint.
RedLynx_Trials_Evolution_5
Banorna varierar vilt i utseende och svårighetsgrad.
Straffande fysik
Fysiken avslöjas som lite överdriven ibland, men det gör inget. Trials bygger inte på realism utan på de förutsättningar som utvecklarna Redlynx gett oss. Du må stundtals förbanna hur fysiken ibland tycks behandla dig illa, men det är i så gott som alltid ditt eget fel om du misslyckas. Eller det faktum att du inte visste att du landar i en exploderande tunna om du tar en viss ramp i full fart.
Potential för nytt innehåll
Förutom ett rejält karriärläge med mängder av galna banor och en del anpassningsmöjligheter för din förares och motorcykels utseenden så har Trials Evolution även ett läge för att skapa egna banor. Det är inget du slänger ihop på en kvart, men det går att skapa mängder av olika spellägen. Det är inte riktigt lika fritt att skapa nya minispel som i Little Big Planet 2, men det är inte långt ifrån. Bli inte förvånad om smarta spelare om några veckor skapat spellägen som tar spelet till nya nivåer. Potentialen är enorm.
Onlinedelen har kryddan
Karriärläget och banskapandet i all ära, men det är med onlinefunktionerna som Trials Evolution står ut. När du kör dina lopp ser du ständigt hur dina vänner lyckats genom att deras namn rör sig längs samma bana som du kör. Väldigt enkelt upplägg, men också en väldigt stark morot att pressa tiderna lite till. Har du några vänner med spelet kommer upplevelsen höjas rejält.
   Det finns dessutom naturligtvis multiplayerlägen där ni alla kör samma banor samtidigt och tävlar om vem som kommer i mål först. Bäst poäng efter ett visst antal banor vinner. Eftersom det är så lätt hänt att fastna vid ett hinder eller ha flyt och ta sig förbi allt som står i din väg är det som upplagt för sekund-dueller eller platsskiften på upploppet.
RedLynx_Trials_Evolution_9
Det är inte direkt realism som eftersträvats.
100 omstarter senare
Jag är normalt sätt inte förtjust i att spela om bana efter bana för att nöta bra tider, men eftersom var och en kan välja att klara brons, silver eller guld på varje bana är det mer eller mindre frivilligt att nöta banor till varenda hopp sitter i ryggmärgen. Eftersom det går så smidigt att starta om blir jag också något mindre irriterad än jag brukar bli.
   Banorna i slutet av spelet är dock ren jävulskap och det finns banor jag startat om över 100 gånger utan att klara.
Givmilt och fantastiskt
Förutom en lite väl eskalerande svårighetsgrad på slutet, att det ibland är lite svårt att orientera sig i höga hopp och mindre grafiska bekymmer så är Trials Evolution ett fantastiskt spel. Ni som inte tycker det verkar roligt måste testa det och ni som tilltalas av konceptet på pappret kan mycket väl tycka att det här är ett av de senaste årens bästa spel. Att det inte släpps som ett fullprisspel är väldigt givmilt av Ubisoft.
Vi fick spelet av Ubisoft.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
4281294cb07e042d80303a35d96405f3
Genre
Plattform,Pussel,Racing
Utgivare
Ubisoft
Utvecklare
RedLynx
Plattform
Xbox 360
Prisjakt
Release
2012-04-18
Sammanfattning
plus
  1. Smart koncept
  2. Tävlingsandan
  3. Multiplayer-delen
  4. Utmanande
  5. Välkontrollerat
  6. Mängder av innehåll
minus
  1. Frustrerande på slutet
  2. Ibland något svåröverblickat
  3. Mindre grafiska problem
9

Slutsats

Det här är ett fantastiskt bra spel utifrån ett smart koncept. Att balansera en motorcykel längs vilda plattformsbanor med hjälp av lagom mycket gaspådrag och rätt lutning på föraren är både väldigt belönande och sjukt utmanande. Men Trials Evolution är framför allt ett socialt spel där poängjämförelser och multiplayer är godbitarna. Dessutom är spelet så innehållsrikt att det hade kunnat släppas som fullprisspel.
Bilder
trials_hd_ev
trials_200
#inlineditbutton