Birds of Steel
Skrevs 2012-04-19 20:14:00 av P-A Knutsson
Realism på hög nivå.
Riktiga flygsimulatorer är en sällsynt syn på konsol. Gaijin Entertainments IL2 Sturmovik: Birds of Prey flög en bit på vägen, men var ändå en bra bit efter sina PC-syskon. När Gaijin nu återvänder med det andra världskrigsbaserade Birds of Steel minskar avståndet.
bosflash2
Låtsasrealism på riktigt
Snabba actionfyllda luftdueller, häftiga explosioner, ett oändligt antal missiler som viner över himlavalvet och intensiva uppdrag där världen räddas från flygande ubåtar och atomuppladdade badankor. De som vill ha sådant ska hålla sig långt borta från Birds of Steel.
   Underhållningen och utmaningen kommer istället från att lyckas kontrollera spelets många och oerhört välmodellerade flygplan. Birds of Steel är fullproppat med flygmaskiner från Ryssland, Tyskland, Amerika, Japan och Storbritannien, där allt ifrån loggor till färger stämmer överrens med sina förlagor. I hangaren går det att detaljstudera och läsa en kort presentation om varje flygplansmodell. Under flygning går det att titta runt i cockpiten och förbluffas över detaljarbetet – och modet hos piloterna som flög runt i dessa metallbestar på riktigt när det begav sig.
bos5
Knäck en vinge
Likt sin själsliga föregångare innehåller Birds of Steel tre olika kontrollalternativ som förändrar spelupplevelsen stort. Med det enklaste alternativet, kallad förenklad, går det att svaja runt rätt friskt i luften och dödsfall beror i regel på klantighet eller fiendeeld. Därmed inte sagt att det är enkelt att hålla sig i luften och klara uppdragen.
   Mellanvalet, realistiskt, ställer betydligt högre krav på spelaren. Förutom att ha koll på fienderna är det minst lika viktigt att manövrera planet försiktigt. Snabba höjdmanövrar försämrar synfältet (och kan få piloten att tuppa av), medan kraftiga svängar kan leda till förlorad kontroll eller i värsta fall knäckta vingar.
   Sist ut är simulatoralternativet. Här är det en bedrift att ens lyckas ta sig upp i luften och väl där måste både väder, vind och flygfysik bemästras innan det ens är en idé att ge sig efter fiendeplan. En hjälpande display lyser dessutom med sin frånvaro. Ju mer avancerad kontrollmetod som är vald desto fler styrkommandon och inställningar blir tillgängliga. På realistisk nivå blir det ett problem eftersom knapparna inte räcker till, vilket gör att krångliga kombinationer krävs för finjusteringar.
Alternativa alternativ
För den som ändå är tveksam om Birds of Steel verkligen är en simulator räcker det att ta en titt i inställningsmenyn. Inte nog med att det finns tre vitt skilda kotrollalternativ går det även att välja funktion på precis varenda knapp och spak. Skulle inte det räcka går det även att plugga in en rad olika PC-flygspakar – eller mus och tangentbord om man så vill.
bos1
Från modig till mes
Jag inledde min flygkarriär på mellannivån. De inledande övningsbanorna gick dugligt, men det var med hjärtat i halsgropen som jag lyckades landa min flygande plåtburk. Men det blev värre; jag skulle landa på ett hangarfartyg. Panikångest och flashbacks till Top Gun. Ett nervöst sammanbrott senare kastade jag ut min stolthet genom fönstret och valde den förenklade kontrollen.
   Med mer stabil luft under vingarna tappar Birds of Steel en stor del av sin charm, men för de som inte vill grotta ner sig totalt i flygfysik och kontroll är det ett mer lättsmält men ändå underhållande alternativ.
Flygande variationsbrist
Tyvärr är upplägget i kampanjuppdragen inte lika underhållande som själva flygandet. Spelaren kan välja mellan två kampanjer, en amerikansk och en japansk, men ett fåtal uppdragsvarianter upprepas gång på gång. Å andra sidan är det väldigt dumt att exempelvis lägga till en undervattensstrid mot en badanka för att skapa variation. Historiskt korrekta luftstrider var helt enkelt inte särskilt variationsrika.
   Något som däremot lyfter kampanjen är de historiska filmklippen som visas med jämna mellanrum. Klippen påminner egentligen mest om en duglig dokumentär från andra världskriget, fast det hindrar dem inte från att fånga mitt intresse. Lärande fungerar helt klart väldigt bra i spelform.
bos2
Välfyllt nät
Oväntat nog innehåller Birds of Steel ett väldigt välfyllt onlineläge. Självklart hittas kassiska speltyper där baser ska tas över och fiendeplan sprängas, men det går även att samarbeta i co-op-flygningar, skapa egna uppdrag och delta i dynamiska kampanjuppdrag där årtal och andra förutsättningar kan ändras. Dessutom finns det speciella turneringar som endast är öppna vissa datum.
   I en så smal titel om detta är det dessvärre inte gott om onlinefolk, men tack vare en smidig serverlista har jag ändå aldrig haft några större problem att hitta en handfull välbefolkade lobbys.
Från fantaster till nördar
Trist inramning, småblek grafik, extrem inlärningskurva och hysteriskt många inställningsalternativ. Birds of Steel är inte för alla. Det är ett spel för flygplansälskande simulatorfans som suktar efter en skön soffa och lagom med action. Spelet når inte upp till PC-spel i samma genre, men inget konsolspel har varit så här nära förut.
   Det är synd att inramningen och variationen inte kunde ha fått lite av kärleken från flygplansmodelleringen, men de som gillar historiska luftbataljer och maskinerna som deltog i dem har ett riktigt guldkorn här.
Vi fick spelet av Nordic Game Supply
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
9fffce99dcdc7d0a7bc7192e7b39b387
Genre
Flygaction,Simulator
Utgivare
Konami
Utvecklare
Gaijin Entertainment
Plattform
Playstation 3
Prisjakt
Release
2012-04-13
Sammanfattning
plus
  1. Massor med välmodellerade flygplan
  2. Tre vitt skilda kontrollalternativ
  3. Suverän flygkänsla
  4. Intressanta filmklipp
  5. Väldigt bra onlinefunktioner
  6. Välgjorda ljudeffekter
minus
  1. Tradig kampanj
  2. Hög inlärningskurva
  3. Tomt om onlinemöjligheter saknas
7

Slutsats

Birds of Steel är något så ovanligt som en avancerad flygsimulator på konsol. Spelet är inte riktigt lika avancerat som PC-titlar i samma genre, men flygandet är ändå ruskigt krävande. Spelet passar med andra ord inte alls till de som vill ha snabba och häftiga luftdueller. För historiskt intresserade flygfantaster är det däremot ett riktigt guldkorn.
bos200
bos4
bos3
#inlineditbutton