Silent Hill HD Collection
Skrevs 2012-04-10 11:22:00 av P-A Knutsson
En försämrad förbättring.
Med åtta spel på meritlistan är det dags för Silent Hill-serien att föräras en HD-samling. Tyvärr har sex av spelen gått vilse i dimman, så det är enbart del två och tre som piffats upp. Lyckligtvis är det de klart bästa delarna. Olyckligtvis har uppiffningen gått snett. Väldigt snett.
shflash
Inget kärt återseende
Trots att jag avskydde varje minut i Silent Hill är det en av mina absoluta favoritserier – speciellt del två. Att Konami, eller Hijinx Studios rättare sagt, har slarvat så oerhört med denna HD-samling är därför en enorm besvikelse.
   De största problemen står Silent Hill 2 för. Redan när James tar sina första stapplande steg i stadens utkanter märks det att något är fel. Den tidigare så täta dimman har lättat rejält och svävar nu mest runt en bit upp i luften. Även gatorna har städats upp och ser betydligt mindre slitna ut, plus att den redan bleka färgskalan tagit ett steg närmare grått. Ett antal mer eller mindre märkbara effekter har också försvunnit. Silent Hill är inte lika obehagligt längre.
   Irriterade för fansen, men de som inte har tagit sig an spelet förr lär inte märka särskilt mycket. Något som däremot kommer att störa båda grupperna är den stundtals urusla bilduppdateringen och en lång rad ljudbuggar. Bilduppdateringen svajar kraftigt och inte ens i relativt tomma miljöer lyckas den hålla sig stabil. Vad gäller ljudeffekterna så saknas vissa medan andra låter helt fel, för att inte tala om alla volym- och kvalitetsskillnader.
1
Slarv med en fantastisk grund
Silent Hill 3 klarar sig bättre, i alla fall vad gäller grafiska detaljer. De groteska detaljerna som fyller miljöerna får ett stort lyft av den förbättrade upplösningen, likaså karaktärsmodellerna. Det märks att Silent Hill 3 pressade PS2:ans maskineri till det yttersta.
   På grund av rättighetsproblem (eller Konamis snålhet) så saknas originalrösterna helt i del tre, men de nya röstskådespelarna sköter sig fullt godkänt. Det låter egentligen varken bättre eller sämre – bara annorlunda.
   Tyvärr dras även trean med en rad tekniska problem. Återigen är det framförallt bilduppdateringen som strular, fast på ett väldigt underligt sätt. Istället för att bilden hugger och hackar känns det nämligen som att Heather vandrar runt i vatten när flera fiender är i närheten. Inledningsvis trodde jag att det var någon nyinlagd (och malplacerad) Matrix-liknande effekt. Men nej, bara slarv.
Hitta rätt bakom bråtet
Gömt under alla problem finns dock två lysande äventyr. Dubbelt upp med härliga kallsvettningar, ångest- och panikattacker och mardrömmar på en skiva. I stort sett alla nyheter är enbart försämringar, men det hindrar inte den dimfyllda staden från att greppa tag i och skrämma slag på spelaren från första till sista minut.
   I Silent Hill 2 får spelaren trä på sig James Sutherlands skor. En trasig man som åker till Silent Hill för att leta efter sin döda fru. Väl där tar det inte många minuter innan helvetesfigurer gör sitt bästa för att avsluta James mörka och bisarra resa.
   Silent Hill 3 kretsar kring tonårstjejen Heather som även hon får möta det helveteslika Silent Hill. Berättelsen om Heather har starka band till det första Silent Hill-spelet, vilket gör det extra trist att den delen inte finns med på samlingen.
2
En stelopererad mall
Båda spelen följer den klassiska mallen för överlevnadsskräck - inklusive halvkluriga pussel och låsta dörrar bakom varje hörn. Huvudpersonerna är lätt handikappade och rör sig som plankor, medan kameran hellre fokuserar på konstiga vinklar och vrår än det som faktiskt står framför spelaren. Idag känns det väldigt ålderdomligt och irriterande, men samtidigt tillför den sega kontrollen en extra nerv när paniken kommer krypande.
   Silent Hill 3 är något mer actioninriktat än sin föregångare. Det märks framför allt i vapenarsenalen och att Heather inte är lika bångstyrig som James. Ammunition är dock fortfarande en bristvara så det är fortfarande ofta bättre att fly än illa fäkta.
   Vill ni läsa mer om Silent Hill 2 och 3 hittar ni våra recensioner av PS2-spelen här.
En försämrad förbättring
Silent Hill HD Collection innehåller de sämsta versionerna av två mästerliga skräcktitlar. Den ökade upplösningen lyfter visserligen fram läckra detaljer i flera områden, speciellt i Silent Hill 3, men överlag tillför förändringarna inget positivt. Lägg därtill misshandeln av ljudet, effekter, texturer och bilduppdateringen i framför allt Silent Hill 2. Att utvecklarna har lyckats försämra ett elva år gammalt spel är inget annat än en skandal.
   De tekniska problemen är lyckligtvis inte överdrivet spelförstörande, så för skräckälskare som mot förmodan inte har spelat Konamis skräckepos tidigare är denna samling ett måsteköp. Bilduppdateringen kommer att irritera och vissa delar har åldrats märkbart, fast det är smällar som är värda att ta. Bakom bristerna finns nämligen två fantastiska skräckspel som inte får missas. Inte ens i detta skick.
Vi fick spelet av Nordic Game Supply
 • comment
  Uglúk Fail. Misslyckas man med dimman så h... 2012-04-24
 • 1
  coffin Nya downpour var..30biljoner svordoma... 2012-04-16
 • member_male
  Von Flodino Har inte testat dessa, men efter vad ... 2012-04-12
 • n59494736815715127178472
  Finexis Av det lilla jag sett av den här sam... 2012-04-10
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
57b8ae903b78707cb1ed773cc2f7b68a
Genre
Skräck
Utgivare
Konami
Utvecklare
Hijinx Studios
Plattform
Playstation 3, Xbox 360
Prisjakt
Release
2012-03-30
Sammanfattning
plus
 1. Grafiken i Silent Hill 3 har fått ett stort lyft
 2. Två mästerliga skräckspel
 3. Underbart soundtrack
minus
 1. Horribel portning av Silent Hill 2
 2. Den klumpiga kontrollen har blivit värre med tiden
 3. Inga originalröster i Silent Hill 3.
 4. Vart tog de andra SH-spelen vägen?
 5. Många grafik- och ljudbuggar
6

Slutsats

Silent Hill HD Collection innehåller de sämsta versionerna av två mästerliga skräcktitlar. Den ökade upplösningen lyfter visserligen fram läckra detaljer i flera områden, men mängder med tekniska problem och buggar plågar upplevelsen. Bakom bristerna finns dock två fantastiska skräckspel som inte får missas. Inte ens i detta skick.
Bilder
silenthill72502
silenthill72501
sh200
4
3
#inlineditbutton