FIFA Street
Skrevs 2012-03-26 09:02:00 av Erik Hansson
Finns det någon substans i tricken?
Fifa Street-serien hade tidigare ett visst problem med att få spelaren att känna sig i kontroll över situationen. På plan syntes snygga trick och animationer, men om man kom förbi motståndarna eller inte berodde på en alltför stor dos tillfälligheter. När EA nu återupplivar sitt varumärke visar det sig att den bristen har varit svår att få bort.
fifa420
Ta dig förbi
De olika spellägen har förvisso lite olika regler där det ibland räcker med att göra fler mål än motståndaren, men om du vill utveckla ditt lag eller förnedra din motståndare så måste du lära dig att göra snygga trick. Dessutom måste du lära dig att använda dig av dem för att ta dig förbi en försvarare. Det belönas nämligen med poäng som inte bara utvecklar din karaktär utan också ger poäng i några av spelets lägen.
För stor slump
I vissa fall fungerar det fint. Jag drar bak bollen med ena foten, rullar den lite fram och tillbaka, väntar på att försvararen ska göra ett utfall och så fort det sker så gör jag ett snabbt ryck med högerspaken åt rätt håll och vips är jag förbi med ett retligt snyggt trick. Men de tveksamma fallen är desto fler och desto mer irriterande. Det delas ibland ut poäng rent felaktigt och det blir svårt att förstå vad som avgör om man får poäng eller inte. Slumpfaktorn är lite för stor.
fifa-street-xbox-360-1319446937-036
Att fixa med sitt lag, byta spelare, ändra dräkter och uppgradera egenskaper har ett ganska stort djup, men förändringar märks för dåligt på plan.
AI-brister och låsta bollar
De mindre planerna kombinerat med ungefär samma motor som i Fifa 12 avslöjar även spelarnas något bristande intelligens. De står ibland bara och tittar på bollen, fumlar in den i eget mål och är sällan till någon större hjälp om man väljer att styra bara en spelare i laget.
   De långa animationerna som är inlagda för att det ska se snyggt ut trasslar för ofta in sig i varandra och avslöjar att det bestämts vem som får tag på bollen redan innan det syns på skärmen. Det händer också att en boll som ser ut att vara "lös" på plan inte går att ta för att den är förutbestämd att gå till en person som är mitt i en animation.
Underhållande med visst djup
Med den här kritiken klarlagd är Fifa Street dock ett underhållande spel med ett visst djup. Det är belönande att lära sig kombinationer, snygga rörelser och och varje del av kontrollen.
   Det finns gott om spellägen med olika regler, kontrollen är enkel men samtidigt komplex och karriärläget är ganska långt och innehåller mycket att låsa upp. Det finns helt enkelt en hel del att engagera sig i om man gillar fotboll som mer baseras på snabba snygga trick på en trång plan än taktisk briljans på ett stort fält.
fifa-street-xbox-360-1322302280-042
Planstorleken skapar helt olika förutsättningar som du måste ta hänsyn till för att lyckas.
Inte riktigt en nystart
Det är inte riktigt den nystart serien hade behövt, men det är en fullt godkänd början som jag tror kan bli lyckad i nästa del. För även om jag är kritisk så kommer många tycka att Fifa Street är precis den lättsamma halvtidsunderhållning som behövs mellan de numrerade Fifa-titlarna. Själv tröttnar jag efter några timmar och saknar ett visst djup.
Vi fick spelet av EA.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
364912a6bd3e17f33c71d64b3fa7fa59
Genre
Sport
Utgivare
EA
Utvecklare
EA Canada
Plattform
Playstation 2, Xbox, Gamecube, Playstation 3, Xbox 360
Release
2012-03-15
Sammanfattning
plus
  1. Snygga animationer
  2. Snygg presentation
  3. Karriärläget
  4. Många olika spellägen
minus
  1. Lite för baserat på slumpen
  2. Ojämn AI
  3. Animationer ibland överdrivna
  4. Något sega menyer
6

Slutsats

När Fifa-serien satsar mer på trick och spektakulära animationer med ungefär samma spelmotor som i Fifa 12 synliggörs många av bristerna. De mindre planerna avslöjar spelarnas något bristande intelligens, de alltför långa animationerna trasslar för ofta in sig i varandra och att dribbla förbi en motståndare känns inte tillräckligt baserat på skicklighet. Med den kritiken klarlagd är Fifa Street en lättsam halvtidsunderhållning i Fifa-serien som gör det kul att lära sig kombinationer, snygga rörelser och och varje del av kontrollen. Det är inte riktigt den nystart serien hade behövt, men det är en godkänd början som jag skulle tro kommer bli riktigt lyckat i nästa del.
fifastreet200
#inlineditbutton