Modnation Racers Road Trip
Skrevs 2012-03-26 16:23:00 av P-A Knutsson
Kreativ kartracing med problem.
Modnation Racers är ett humoristiskt racingspel av klassiska mått. Något som däremot utmärker sig är spelets stora möjligheter att skapa egna förare, bilar och banor. Är det kombinationen som krävs för att besegra Mario Kart 7?
modnationflash
Samma gamla spår
För snart två år sedan, mitt i Little Big Planet-hysterin, släpptes Modnation Racers. Ett humoristiskt kartracingspel som följde den klassiska kartmallen med färgglada banor, fartplattor, lustiga vapen och så vidare. Spelet var välgjort och riktigt långlivat för kreativa personer, men led stort av fruktansvärda laddtider och en tveksam design.
   Denna Vita-version kör på i samma spår och erbjuder det mesta som PS3-spelet hade – exklusive ett onlineläge. Av uppenbara själ saknas även delad skärm, så flerspelarfunktionen fungerar enbart mot personer i ens närhet. Någon cross-play-möjlighet med PS3-versionen finns inte heller.
   I övrigt bjuder spelet på typiska spelalternativ som snabblopp, tidsträning och turnering. Inget extraordinärt, men fullt godkänt.
Prickar i protokollet
Något som däremot inte är godkänt är körandet. Grunderna fungerar visserligen felfritt och det är kul att göra trick, boosta och slira runt banorna. Att köra in i saker, tappa placeringar och missa attacker på grund av en stundtals fruktansvärd bilduppdatering är däremot inte kul. Varenda bana plågas av dessa problem vid flera tillfällen.
   Att bandesignen dessutom lämnar en del att önska gör inget bättre. Det är inte alltid uppenbart vart vägen går, det hänger ofta saker i vägen under svårkontrollerade luftturer, genvägar är svårsedda och plottriga med mera.
   Slutligen har vi motståndarna. De tror starkt på gummibandseffekten och saktar ner om du kör dåligt, men gasar på som besatta om du skulle vara bra. Det mest irriterande är att de helt plötsligt kan köra om spelare som kör näst intill perfekt.
mod2
Snöbollen är Modnations svar på Mario Karts Bullet Bill.
Bugga loss
Dessutom sänks upplevelsen ytterligare av ett flertal buggar. Exempelvis kraschade mitt spel i karaktärsskaparen ett antal gånger, vilket jag misstänker berodde på vilka föremål som användes. Under racen hände det även att jag fastnade i banans kanter eller helt sonika föll igenom marken. Visserligen råkade jag ut för dessa buggar relativt sällan, men de borde inte ha inträffat alls.
   Modnation Racers är helt enkelt ingen jättehöjdare, men problemen kan förlåtas tack vare alla fantastiska skaparmöjligheter.
Kreativt byggande
Att skapa karaktärer och bilar fungerar ungefär på samma sätt. Det finns en mängd olika delar, färger och tillbehör att välja på, plus mängder av dekaler som kan snurras och tvinnas efter eget tycke. Delarna har inga unika egenskaper, så det är enbart utseendet som ändras.
   Fast det senare är snarare positivt eftersom det då går att framställa skapelser precis som man vill – och det går verkligen att skapa vad som helst med tillräckligt stor fantasi. Zebrafärgat ånglok med jättevinge? Formel 1-bil med traktordäck? Lådbil med raketmotor? Inga problem. Vill du att ångloket ska köras av Master Chief, Bender eller Batman? Inga problem där heller.
   Att skapa egna banor är krångligare, men ändå väl värt tiden det tar. Det går antingen att måla banor med fingret, eller placera ut körsträckor med styrkorset. Det sistnämnda ger klart mer precision, men att skapa banor genom att dra runt med fingerspetsen är en rolig och lite häftig känsla. När sträckan är målad går det att placera ut hus, katapulter, dalar och berg med mycket mera. Jag har spenderat betydligt längre tid med att skapa olika banor än att faktiskt köra på dem.
mod1
Förutom att försöka nå de högsta placeringarna under turneringarna finns det även valfria extramål att klara, vilket ger ännu fler prylar att bygga med.
Dela upp, dela ner
Det bästa sättet att se vilka skaparmöjligheter som finns är att hoppa online och titta på andras skapelser. Det är både snabbt och enkelt att bläddra bland bilar, förare och banor, oavsett om de är skapade på PS3 eller Vita. Att ladda ner och använda dem i samtliga spellägen sker även det helt smärtfritt.
För kreativa knåpare
Under racen är Modnation Racers långt ifrån perfekt, men det underhåller någorlunda ändå. Irritationsmoment dyker upp titt som tätt, men jag kan ändå inte sluta le åt mitt regnbågsfärgade ånglok som körs av Bender från Futurama.
   De som gillar att knåpa och knepa med fordon, karaktärer och banor kommer att få ut många timmars underhållning från Modnation Racers, även om själva körandet aldrig blir mer än dugligt. De som bara vill ha ett kul och lättspelat Kart-racingspel bör hålla sig till Mario Kart 7, samt hålla tummarna för det kommande Little Big Planet Racers.
Vi fick spelet av Nordisk Film
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
4fb3e1c85eee3673851c35d7791a08fc
Genre
Racing
Utgivare
SCEA
Utvecklare
SCE San Diego Studio
Plattform
Playstation Vita, Playstation Portable, Playstation Vita
Prisjakt
Release
2012-02-22
Sammanfattning
plus
  1. Välfungerande grunder
  2. Otroligt bra skaparläge
  3. Många roliga skapelser att hämta online
minus
  1. Stundtals fruktansvärd bilduppdatering
  2. Långa laddtider
  3. Inget online- eller cross-play
  4. Gummibandsmotståndare deluxe
6

Slutsats

Modnation Racers är ett humoristiskt racingspel klassiska mått. Grunderna fungerar felfritt och det är kul att slira runt banorna. Tyvärr faller mycket på den stundtals urusla bilduppdateringen som ställer till stora problem flera gånger i varje race. Däremot kan det delvis förlåtas tack vare de enorma möjligheter att skapa egna förare, bilar och banor – vilket gör spelet till en underhållande syssla för kreativa personer.
Bilder
modnation-racers-playstation-vita-1307454128-003
modnation-racers-playstation-vita-1307454128-004
modnation-racers-playstation-vita-1307454128-005
modnation-racers-playstation-vita-1307454128-006
modnation-racers-playstation-vita-1307454128-007
modnation-racers-playstation-vita-1307454128-008
modnation-racers-playstation-vita-1307454128-009
modnation-racers-playstation-vita-1307454128-010
modnation200
#inlineditbutton