SSX
Skrevs 2012-03-01 09:53:00 av Erik Hansson
En fyllig omstart av en efterlängtad snowboardserie.
Utvecklarna verkar inte riktigt ha vetat vad de skulle göra med SSX. När det först utannonserades som SSX Deadly Descents blev mottagandet från potentiella kunder ljummet. Vadå "överlev berget"? Det kändes påklistrat. Folk verkade mest vilja ha det vanliga SSX i en uppdaterad form.
ssx_420_3539781964
Ändrad tyngdpunkt
EA lät sitt team lyssna på kritiken och här är vi idag. Överlevnadsaspekten har tagit ett steg tillbaka och marknadsförs försiktigt. Tyngdpunkten ligger nu på att visa vilket häftigt snowboard-spel det här är. Ett klokt val.
Bara glidflygningen lyfter
Att andas i en syrgastub för att inte kvävas, hålla sig i solen för att inte frysa ihjäl eller åka i grottor med pannlampa känns framför allt som nödlösningar för att försöka få spelet att kännas nytt. Den enda av nyheterna som tillför något är glidflygningen som ser cool ut och blir en spännande del av spelet. Resten hade lika gärna kunna strykas.
Onödigt koppla in NASA
Samma sak gäller egentligen allt förhandssnack om att EA fått ta del av topografikartor från NASA. Bergen i SSX är fantasifulla. Det handlar knappast om att du kommer känna igen dig i alperna eller i Himalaya. Allt har ändå gjorts om med fokus på att skapa roliga banor med massor av hopp och räcken att grinda på.
ssx-xbox-360-1317385639-051
Banorna blandar för det mesta lyckat mellan hopp och räcken att fixa poäng från.
Knapp- eller spaktrick
Det går att spela med tricken på högerspaken eller på knapparna. Själv valde jag snabbt knapparna eftersom det är vad jag är van vid från serien sedan tidigare. Jag tycker att det ger en något större precision, men det kan vara en vanesak.
   Du håller in A för att ladda inför ett hopp och håller med fördel vänsterspaken åt något håll för att ladda upp en rotation på din åkare. Släpp hoppknappen och se hur din åkare tar ett extremt högt språng samtidigt som du måste börja trycka på knapparna för att sätta trick. Med olika kombinationer greppar du brädan i luften och eftersom upprepningar ger sämre poäng gäller det att variera sig.
   Systemet är något omgjort sedan förra generationens versioner, men går snabbt att lära sig. Det går också att göra marktrick och det finns även konster att utföra längs räcken.
Hjälper och stjälper
En sak som uppenbarligen förändrats en hel del är hur spelet ibland hjälper dig i rätt riktning. Det finns filmer på Youtube som visar hur det på vissa banor går att lägga ifrån sig handkontrollen och ändå få en hyfsad tid i mål. Det säger en hel del om hur EA valt att tackla styrningen. Ibland känns det som att åkaren redan innan landningen bestämt sig för vart du ska ta vägen. För det mesta är det väldigt hjälpsamt när man vill landa på ett räcke eller tänker på samma sätt som spelet, men ibland blir det onödigt knepigt att styra som man vill.
   Det händer också lite för ofta att åkaren fastnar någonstans där det inte ser ut att vara så svårt att komma loss och om du börjar åka mer från sida till sida i backarna kan kameran få svårt att hänga med.
Spola på egen risk
Det går alltid att spola tillbaka tiden om du klantat dig, men i ett race förlorar du då extremt värdefull tid och i trickbaserade tävlingar förorar du poäng. Det känns rättvist när man hoppat helt fel, men korkat när det borde varit enkelt att styra undan från en vrå av banan.
   Det är också när du spolar tillbaka tiden som du kan placera ut så kallade geo tags. Det är svävande symboler som ger poäng både till dig och en annan spelare som når din geotag. Enkelt och smart.
ssx-xbox-360-1324463307-064
Ishackorna är en av föremålen som kan användas för att underlätta i backarna.
Oinspirerad karriär
För dig som spelar själv finns det ett ganska oinspirerat läge som helt enkelt slänger ner dig på berg runt om i världen med lite olika regler. Du låser upp nya åkare undan för undan, men de är ganska lika varandra och kan bara anpassas med olika färger på sina dräkter. En stor förlorad möjlighet.
   Du tjänar konstant pengar som kan användas för att köpa bättre snowboards eller utrustning. Det är viktigt att kolla i butiken någorlunda ofta för ibland dyker det upp extra kraftfulla saker som bör köpas.
   Över lag känns karaktärsdelen av SSX bortslösat. Alla har varsin töntig seriesida som ger dem lite bakgrund, men det stora problemet är att alla ser likadana ut. Att inte ge oss möjligheten att skapa egna karaktärer när det finns färdiga system för det inom EA är bara snålt.
Ingen delad skärm
Onlinedelen består av EA:s smarta autolog-upplägg där du ständigt kan tävla mot dina vänner genom att jämföra tider, placera ut utmaningar eller nämnda geotags som andra spelare kan försöka få tag på. Det är smarta lösningar som ständigt ger nya utmaningar för den tävlingslystne, men jag saknar att enkelt kunna samla ett gäng kompisar och kasta mig ut i tävlingar som vi gjort iordning.
   Det är också svagt att det saknas flerspelarläge på delad skärm.
Svallvågor i backarna
Presentationen är lika proffsig som vi vant oss vid av EA. Förutom de töntiga serierna och några stora döskallar som ska presentera en banas upplägg så ser allt snyggt och passande ut. Effekterna är coola och när man sätter ett glödande Tricky-trick så att det bildas svallvågor i backen så ser det förvisso helt överdrivet ut, men ack så belönande.
ssx-xbox-360-1313519769-045
Att utmana vänner är det roligaste sättet att uppleva SSX.
För dig som vill utmana vänner
SSX är inte riktigt den fullträff jag kände att det kunde vara. Efter ett tag började begränsningarna göra sig påminda och i slutändan finns det en hel del som jag saknar och tycker är slarvigt gjorda. Det tunna karriärläget, tråkiga karaktärer och avsaknaden av flerspelarläge på delad skärm är några av dem.
   Med det sagt är känslan på topp och för dig som gillar att jaga rekord mot dina vänner och optimera dina lopp för att kapa sekunder eller samla ytterligare någon poäng så har SSX precis det du vill ha. För min del tycker jag det här är en bra omstart av serien som kanske framför allt lovar väldigt gott inför framtiden.
Vi fick spelet av EA.
 • comment
  Williamkr http://www.e-lifebracing.com/DB/xml/b... 2014-12-16
 • mediumtonymontana2
  HillBill Aldrig har det snackats så mycket om... 2012-03-05
 • comment
  galveston Nu blev jag lite sugen. 2012-03-01
 • 2
  ninja x Blir ett köp idag. :) Trots några ... 2012-03-01
  • gastrikland_moi
   erik Realistisk vet jag inte riktigt hur d... 2012-03-01
   • 2
    ninja x Realistiskt på det viset att de har ... 2012-03-03
   • member_male
    ThaTonka Haha jaa det här spelet är väl lik... 2012-03-01
    • somnat1
     Livsnjutare Ser du inte själv så överdriven di... 2012-03-09
    • 2
     ninja x Är det ens möjligt för dig att skr... 2012-03-03
     • member_male
      ThaTonka Är det ens möjligt för dig att skr... 2012-03-04
      • somnat1
       Livsnjutare Varför är det så viktigt för dig ... 2012-03-09
      • 2
       ninja x Det beror på vad du menar med överd... 2012-03-04
       • mediumtonymontana2
        HillBill Äh du är ju skön ninjan. Jag tycke... 2012-03-05
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
SSX
b0b56ca4475d64832c638931b92e69c7
Genre
Extremsport
Utgivare
EA
Utvecklare
EA Sports BIG
Plattform
Xbox 360, Playstation 3
Prisjakt
Release
2012-03-01
Sammanfattning
plus
 1. Snyggt
 2. Skön kontroll
 3. Många backar
 4. Passande musik
 5. Smart tävlingsupplägg online
minus
 1. Inget flerspelarläge på delad skärm
 2. Tråkiga karaktärer
 3. Inga enkla onlinelägen för flera
 4. Åkarna fastnar ibland
 5. Fantasilöst "karriärläge"
8

Slutsats

En svag åtta. Grunden finns där med utmärkt kontroll, en skön känsla i tricken och mängder av banor. Sämre är det med spellägena. Det finns inget flerspelarläge på delad skärm, "karriärläget" är inte mycket att hurra för och onlinedelen utgår helt från att tävla om att jämföra trick och tider mot andra. SSX är om inget annat än väldigt lovande grund inför nästa del i serien som framför allt tilltalar dig som vill tävla mot andra.
Bilder
ssx-playstation-3-ps3-1311878090-030_2594960933
3_t3t_3wt
ssx-playstation-3-ps3-1311878090-031_1925342587
222308-SSX_13027243376128
SSX_DLC_Elise1
ssx
#inlineditbutton