Everybody's Golf
Skrevs 2012-02-29 12:23:00 av Magnus Enarsson
Den klassiska golfserien tar sina första steg på ännu en ny plattform.
Det finns ingen tvekan om att spelutvecklarna Clap Handz kör med mottot att inte fixa det som redan fungerar. Everybodys Golf har alltid stått som en trogen gammal häst bredvid samtliga Sony-konsoler och till Playstation Vita fortsätter man följa sin formel till punkt och pricka.
420
Nytt med få nyheter
Everbodys Golf är lättast att beskriva som ett ledigare och mer färgglatt golfspel som ändå erbjuder tillräckligt med djup för den som vill ha en bra golfupplevelse. Konkurrenter som Tiger Woods framstår som en gammal konservativ surgubbe när man här blir överöst av sockersöta och japanskt flämtande karaktärer som med en klackspark drar iväg en specialare över golfbanan. På det stora hela kan man säga att Clap Handz har tryckt in den högupplösta PS3-versionen i fickformat där den enda egentliga skillnaden är något suddigare grästexturer här och var. Men förutom ett ordentligare onlineläge finns det tyvärr få nyheter som för serien vidare i fickformat.
Se upp för traktorn
Spelet går i stort sett ut på att klara alla utmaningar i enspelarläget. Genom att vinna turneringar samlar man på sig poäng som går att spendera i en affär där man kan skaffa sig nya karaktärer, kläder, musik, klubbor och bollar med speciella egenskaper. Genom att spela turneringarna låser du även upp nya banor och platser som alla har starka teman och ger lite extra knorr till upplevelsen. Måste du inte se upp för väderkvarnar, kan det vara idé att inte träffa traktorn som skördar om du måste ta en genväg över fältet. Den enda nackdelen med allt upplåsande är att det kan ta lite tid innan variationen faktiskt slår till på allvar. Som tur är så lyckas utvecklarna fortfarande få till känslan av att man hela tiden blir belönad.
EBGphoto_2
Genom att handla upp dina intjänade poäng kan du köpa nya kläder, klubbor och annat som kan förändra karaktärerna.
Gammal sving
Slagmekaniken är sig också lik. Det finns två grunder där den ena handlar om att genom tre knapptryck på en mätare bestämma hur hårt du ska slå och hur pass rent du träffar bollen. Om du är tidig eller sen med det sista knapptrycket avgör det om bollen skjuts i väg snett eller inte. Genom att trycka på styrkorset under slaget kan du få bollen att skruva sig i luften eller få den att ta en lägre eller högre färdbana som skapar mer eller mindre studs då bollen väl träffar marken.
   Den andra slagmekaniken introducerades i PS3-versionen för några år sedan och går ut på att du istället för en mätare får avgöra hur hårt slaget blir genom att titta på karaktärens sving. När slaget faller ska man med hjälp av en krympande cirkel trycka till när den är som minst för att få det renaste slaget. Du kan även låsa upp tre alternativa versioner av denna slagmekanik, men detta är inget som tar serien till nya höjder då man hellre väljer mellan de två grundliga slagsätten.
Dagliga utmaningar
För den som gillar att spela mot mänskligt motstånd finns det en hel del att göra. Du kan antingen ta din avatar och hoppa in i en lobby där du konstant kan anmäla dig till nya turneringar och chatta med andra spelare. Tidigare har det inte gått att röstchatta med folk i Everbodys Golf. Detta fick senare patchas in i PS3-versionen, men eftersom Playstation Vita från start erbjuder röstchatt genom sitt operativsystem kan man enkelt småprata med utvalda vänner under matcherna.
   Något som är nytt i det här sammanhanget är de dagliga turneringarna som byts ut varje dag. Du har bara en chans på dig att avsluta dessa så bra som möjligt. Vid början av varje hål kan du se procentsatser över hur pass bra andra spelare lyckats på just det specifika hålet - en rolig detalj som sätter ännu lite mer press och ger en nerv i spelandet. Efteråt kan man givetvis jämföra sitt eget resultat mot resten av världen.
EBGphoto
Man måste ta hänsyn till väder och vind då man slår. Om karaktären man spelar inte kan ge dig ett exakt värde, kan man låta lite gräs falla med vinden och därmed uppskatta hur pass hård den är.
Aldrig privat
Om man vill spela lokalt i ett nätverk hemma hos någon kan man med ett par vänner skapa matcher för upp till åtta spelare, där man själv får skräddarsy regler och vilka banor som ska inkluderas. Tyvärr verkar det inte gå att skapa liknande privata matcher över nätet. Vill man spela tillsammans får man mötas i en lobby och boka in sig på samma turnering, vilket är något av en besvikelse. Det är också märkligt att det saknas möjligheter att spela flera stycken på samma konsol.
Utforska omgivningarna
Det finns några nya funktioner som försöker utnyttja den nya finesserna med Playstation Vita. Genom att dra fingret på den rörelsekänsliga baksidan kan man manuellt mäta på banan hur pass långt det är till en viss plats. Det går även att byta ut bakgrunden på banorna och använda kameran på Vitans baksida för att applicera verkligheten där. Inget av detta är speciellt användbart och blir tyvärr enbart menlösa gimmickar. Vad som dock är ganska trevligt är möjligheten kunna “ta loss” kameran och helt enkelt styra den genom flytta konsolen åt det hållet du vill titta. Vid tillfällen då sikten inte är så bra och man till exempel vill kunna se hur högt ett träd är så är det riktigt användbart.
Bra relesespel
Everbodys Golf till Playstation Vita är bra, trots sina småbrister och avsaknaden på stora nyheter. För den som vill ha ett golfspel med arkadkänsla som ändå har en hel del djup är det inte så mycket att orda om. Via ett bra onlineläge och ett roligt belöningssystem håller sig spelet fräscht och kul länge. Grafiken som är skarp lämnar heller ingen besviken och animationerna är gulliga och riktigt detaljerade. Även om det är svårt att förstå varför man inte kan spela privata matcher på nätet med sina vänner, så är detta ett utmärkt releasespel till Playstation Vita.
Vi fick spelet av Nordisk Film.
jag

offline Magnus Enarsson

En trevlig grabb från Skövde som nu mera bor i Stockholm efter en tid som reporter för Sveriges Radio P4 - Skaraborg. Jobbar som klippassistent på Digitala medier inom TV4, men är även utbild...
3182cd3e676981ac64b70a614bcb4144
Genre
Sport
Utgivare
SCEE
Utvecklare
ClapHanz
Plattform
Playstation Vita
Prisjakt
Release
2012-02-22
Sammanfattning
plus
  1. Charmigt och färgglatt
  2. Skarp grafik
  3. Lätt att plocka upp och spela
  4. Djup spelmekanik utan att bli simulator
  5. De dagliga turneringarna
minus
  1. Inga riktiga nyheter
  2. Saknar privata onlinematcher
  3. Det går inte spela flera på samma konsol
  4. Musiken kan bli repetitiv
8

Slutsats

Everbodys Golf är bra trots sina småbrister och avsaknaden på stora nyheter. För den som vill ha ett golfspel med arkadkänsla som ändå har en hel del djup är det inte så mycket att orda om. Via ett bra onlineläge och ett roligt belöningssystem håller sig spelet fräscht och kul länge. Grafiken som är skarp lämnar heller ingen besviken och animationerna är gulliga och riktigt detaljerade. Även om det är svårt att förstå varför man inte kan spela privata matcher på nätet med sina vänner, så är detta ett utmärkt releasespel till Playstation Vita.
150
#inlineditbutton