Wipeout 2048
Skrevs 2012-02-29 12:12:00 av P-A Knutsson
Halvportabel framtidsracing.
När Wipeout 2097 släpptes till PSOne för 16 år sedan tappade jag både en och två hakor. Fartkänslan, grafiken, musiken - det mesta egentligen - överträffade allt jag tidigare hade upplevt i spelväg. Efterföljarna framkallade aldrig samma wow-känsla, men när Wipeout HD lanserades till PS3 försvann min haka ännu en gång. Frågan är om Vita-versionen lyckas nå samma nivå eller om det är en blek kopia.
Snyggare än HD
Det är lika bra att säga det direkt; Wipeout 2048 är fruktansvärt snyggt. Ilsnabba svävare rusar fram på ruskigt väldetaljerade banor samtidigt som grafiska effekter exploderar över hela skärmen. Rent grafisk skulle jag till och med påstå att 2048 på vissa sätt klår Wipeot HD till PS3 – fast med lägre upplösning och i 30 istället för 60 bilder per sekund. Det sistnämnda är en tråkig försämring som sänker fartkänslan ett snäpp, men det är inte spelförstörande på något sätt.
   En lite lustig detalj är att miljöerna som susar förbi är lite mer jordnära än vad serien brukar bjuda på. De klassiska neonklädda byggnaderna och uppsvängda metallplattorna blandas med parker och rena gatupartier. På gatorna under racerbanan kan man till och med se ett par normala nutids-bilar köra förbi. Det är egentligen mest en kosmetisk ändring, men gör att spelet känns lite fräschare.
wout2
Bekanta bekantskaper
Annars är mycket sig likt från föregångarna. Det är fortfarande futuristisk svävarracing med vapen- och fartplattor som står på schemat. Tävlingarna varierar mellan klassiska race, tidsutmaning, snabbvarv med mera. Min personliga favorit är Zone-läget där ett ensamt skepp åker snabbare och snabbare genom psykedeliska banor. En annan favorit är stridsläget där man ska åstadkomma så stor skada som möjligt på motståndarna under loppen. Att få in en fulladdad plasmaträff är lika tillfredsställande som alltid.
Skeppet rätt i mun
Jämfört med tidigare Wipeout-titlar är det i 2048 extra viktigt att välja rätt skepp för varje tävling. Till och med de inledande racen kan vara riktigt svåra i en missanpassad farkost. Att välja ett passande skepp kräver dock inget taktiskt tänkande, utan handlar snarare om att komma ihåg att ta sig till garaget mellan loppen.
   Att lära sig banorna är även det mycket viktigt för att nå framgång. Att sväva runt ett varv utan att dunka in i varenda vägg kan vara nog så svårt ibland, men för att nå de högsta placeringarna gäller det att hålla stenkoll på både genvägar och fartplattor.
wout4
Spela flera på flera
För de som gillar att tävla mot mänskligt motstånd finns det mycket att välja på här. Dels går det att tävla lokalt mot personer i närheten, dels går det att spela online i ett speciellt karriärläge. På vissa banor går det även att möta personer som spelar Wipeout HD på PS3, via så kallad cross-play.
   Det mest anmärkningsvärda här är den oväntat genomtänkta onlinekarriären. Istället för fristående race ska särskilda uppgifter slutföras, exempelvis att komma etta eller använda ett visst vapen. Det innebär att varje tävlande i ett race kan ha helt olika mål att uppnå.
Passar bäst i soffan
Wipeout 2048 är en grafikexplosion som både utmanar och underhåller. Det når dock inte riktigt upp i samma nivå som sitt HD-syskon, varken sett till grafik eller känsla. Men det är inte långt ifrån.
   Det stora problemet med spelet är att det inte känns särskilt bärbart. Laddtiderna är relativt långa, likaså tävlingarna. Dessutom kan ett helt lopp förstöras av några sekunders ouppmärksamhet – vilket är lätt hänt när spelplatsen inte är optimal.
   Hemma i soffan eller på andra spelvänliga platser bjuder dock Wipeout 2048 på portabel racing i toppklass. Att spelet dessutom passar perfekt för att visa upp Vitans fantastiska skärm är en trevlig bonus.
Vi fick spelet av Nordisk Film
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
19806527d47a74a28d4879c85da76bb1
Genre
Racing
Utgivare
Sony
Utvecklare
Studio Liverpool
Plattform
Playstation Vita
Prisjakt
Release
2012-02-22
Sammanfattning
plus
  1. Ruskigt snyggt
  2. Smidiga touch-menyer
  3. Zone-läget är fantastiskt
  4. Bra flerspelarstöd
minus
  1. Tröga laddtider
  2. Svårt att se rätt väg ibland
  3. Inte särskilt bärbart
  4. Inga större nyheter
7

Slutsats

Svävarracingspelet Wipeout 2048 är en grafikexplosion som både utmanar och underhåller. Även om det inte riktigt når upp i samma klass som sitt HD-syskon är känslan och presentationen inte långt ifrån. Dessvärre känns spelet inte särskilt bärbart på rund av långa laddtider och krävande race. Det hindrar däremot inte 2048 från att vara ett av de bästa och häftigaste portabla racingspelen på marknaden.
Bilder
wipeout_2048_bild_1
wipeout_2048_bild_2
wipeout_2048_bild_3
wipeout_ngp_1
wipeout_ngp_2
wipeout_ngp_3
wout3
wout1
#inlineditbutton