The Simpsons: Arcade Game
Skrevs 2012-02-16 13:09:00 av Emil Andersson
Ett beat em up av den gamla skolan.
Tv-serier har en förmåga att köra slut på sig. Ett tag älskade jag The Simpsons och jag kunde inte föreställa mig hur det briljanta programmet skulle kunna tappa sin charm. Sedan hände något. Förmodligen baseras det i olyckan av att se karaktärerna i sammanhang där de inte är roliga. De avsnitt där konceptet känns förlegat, manuset oinspirerat och karaktärerna som bleka kopior av sig själva, blir till slut det som träder fram i mitt sinne när jag tänker på serien. Kan denna arkadversion återuppväcka min kärlek, eller befäster det än en gång sin plats i myllan bland tidigare älskvärda serier?
simpsons---420-x-177
Beat 'em up
Maggie kidnappas vilket tvingar familjen att sluta upp, och tillsammans bege sig ut på en spretig resa för att rädda henne. Det här är ett typiskt beat 'em up av den gamla skolan. Den simpla spelkontrollen erbjuder en knapp för hopp och en för slag. Genom kombinationer kan mer kraftfulla specialslag och hoppsparkar utföras. Det mest intressanta är de samarbetsattacker som karaktärerna kan utföra. För att få igång dessa rörelser krävs det att två spelare står helt stilla bredvid varandra, i någon sekund. Resultatet är ofta underhållande och effektivt men utförandet fungerar sämre.
Roliga detaljer
Charmen och glädjen från tv-serien representeras främst i de små detaljerna. Homers planlöst yviga vevande och familjens hund Santa's Little Helper kastad som höghastighetsmissil är några inslag som lockar fram spontana skratt. Ändå hade jag hoppats på lite mer. Fler kända karaktärer från serien i form av bossar och fiender hade varit välkommet, liksom mer humor insprängd i spelandet.
simpsons_1
Ingen nytolkning
Det här känns lite som ett onödigt spelsläpp. Tydligen omhuldas det bland arkadkonässörer som ett fulländat spel i genren, men mycket har hänt i spelbranschen sen 90-talet. Det här är i princip en rak portning, och inte en omarbetad HD-version. Därmed är också spelmekaniken oförändrad. Jag hade hellre sett att utvecklarna lagt manken till och adderat, putsat och fixat fram en fräsch nytolkning.
Illusion av arkadhall
Spelet försöker efterapa ett arkadkabinett i sin presentation, men illusionen är inte speciellt välgjord. Istället letar jag mest efter en funktion för att få hela skärmen att visa spelet, vilket inte går. Det finns också några få inställningsmöjligheter för grafik och ljud, med slätare bild eller skarpare kanter, utan någon större skillnad.
simpsons_2
Brist på innehåll
Här finns inte tillräckligt med innehåll eller variation för att berättiga priset på ungefär 100 kr. Spelupplevelsen är helt enkelt för grund och upprepningarna duggar alltför tätt. Det går att ta sig igenom de åtta banorna på en halvtimme, och det enda som låses upp efter ett avklarat varv är den lättare japanska versionen samt ett fåtal andra ospännande funktioner. Även om den första vändan bjuder på underhållning, urholkas spelupplevelsen snabbt vid omspelningar.
Smidigt onlineläge
Onlineläget ger möjligheten att snabbt kasta sig in och spela spelet som det är tänkt, tillsammans med andra. Vid mina test fanns det både gott om sessioner och en välbehövlig brist av lagg. Flera spelare krävs verkligen för att få ut maximalt av spelet, så ensamma spelare behöver inte göra sig besväret.
Ett visst sug trots allt
Trots dess brist på innehåll och grunda spelmekanik ger The Simpsons Arcade Game ett oväntat svar. Trots sitt tämligen bleka intryck och i all ärlighet rätt svaga tolkning av tv-serien, återuppväcks ändå intresset, och det är ju alltid något. Kanske är det dags att leta fram några dvd-boxar från seriens storhetstid?
Vi fick spelet av Nordic Game Supply.
visning_level7

offline Pempa

Gillar Guybrush Threepwood, Arrested Development, fotboll, Ratatat, Punch-Out!!, David Lynch i allmänhet och Twin Peaks i synnerhet.
f2b5337bf2b8f567a21b1d1f5ffefd44
Genre
Action,Sidscrollande
Utgivare
Konami
Utvecklare
Backbone Entertainment
Plattform
Xbox 360, Playstation 3
Release
2012-02-03
Sammanfattning
plus
 1. + Bra flerspelarläge
 2. + Roligt första vändan
 3. + Komiska detaljer
minus
  1. Grunt
  2. Dåligt bonusmaterial
  3. Ej helskärm
  4. Håller inte i längden
5

Slutsats

I ärlighetens namn inte speciellt bra, men ej heller särskilt dåligt. Här finns ett brist på innehåll och det är verkligen en grund upplevelse. Ändå går det inte att komma ifrån att flerspelarläget är välgjort och att det till en början är underhållande och bjuder på en del skratt. Denna arkadversion håller dock inte i längden, men för dig som är ute efter en snabb Simpsons-fix tillsammans med kompisarna duger det.
simpsons---200-x-200
#inlineditbutton