Triple Town
Skrevs 2012-02-09 10:25:00 av Erik Hansson
Matcha tre. Bygg en stad. Försök sluta.
Pusselspel som går ut på att matcha tre saker av samma sort finns i mängder av skepnader. Bejeweled var en av de första som blev riktigt stor och som fortfarande är aktuell med versionen Bejeweled Blitz. Det har också kommit varianter på upplägget som till exempel Puzzle Quest där matcha tre-upplägget fungerar som strider i ett rollspel.
tripletown_420
Fyll inte 36 rutor
Triple Town tar det upplägget och gör ett simpelt strategispel baserat på stadsplanering. Målet är att bygga ut din stad på de 36 rutor som utgör spelplanen. Varje runda ges du en slumpmässig byggdel och av dessa ska du försöka bygga så strategiskt som möjligt. När alla rutor är fyllda är det game over.
Höga poäng från gräs
Den allra vanligaste byggnadsdelen är gräs. Genom att placera tre eller fler gräs intill varandra kombineras de till en buske. Då får du inte bara poäng utan även nya fria ytor att placera föremål på.
   Tre gräs ger en buske. Tre buskar ger ett träd som i sin tur kan bilda en stuga som i sin tur kan bilda en herrgård och så vidare. Ju mer du bygger desto större poäng får du och höga poäng är det enda målet som finns i Triple Town.
triple-town-ios-2
De tre björnarna till vänster blir en kyrka om de stängs in. Görs det intill de andra två kyrkorna bildas en katedral och du har plötsligt frigjort fyra rutor.
Desperat köp av träd
Det finns också björnar i spelet och de gör byggandet betydligt knepigare eftersom de förflyttar sig längs lediga rutor och ibland står i vägen. Tre björnar blir dock en kyrka, tre kyrkor ger en katedral (eller något) och tre katedraler ger en skattkista värd 500 pengar.
   Spelets pengar används för att köpa byggdelar. När du är i desperat behov av ett träd, men bara får gräs eller björnar kan det kanske vara värt 400 för att köpa ett träd. Det hoppas i alla fall utvecklarna att du ska tycka.
Mikrotransaktioner och begränsat spel
Triple Town är gratis och finansieras av mikrotransaktioner. 2000 pengar kostar sju kronor, men det går också att köpa oändligt med omgångar för 27 kronor. Annars måste du ibland lägga ifrån dig spelet medan det fyller på med tillgängliga omgångar. Något som inte är en helt dum idé med tanke på hur beroendeframkallande Triple Town är.
Mer och mer krävande
Det som i början känns lite tjatigt med att börja om i spelet ännu en gång blir snart kul och taktiskt igen. Ju längre in i spelet du kommer desto mer måste du värdera och tänka på varje drag du gör. När rutnätet nästan är helt fullt måste alla handlingar vara genomtänkta, ofta flera omgångar framåt.
   Triple Town är ett briljant pusselspel som är väldigt kul att spela själv, men fantasilösa achievements och möjligheten att köpa sig fördelar förstör möjligheten att tävla med vänner något.
Triple Town finns även på Facebook, Google+ och Android.
 • 4983
  niqlas Det här var ju verkligen helt fantas... 2012-02-19
 • l_70464_54d8a20f
  Roq Åh, min iPhone var inte kompatibel m... 2012-02-11
 • comment
  neco Riktigt kul litet spel, tycker inte c... 2012-02-09
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
4f660e2bf502badb20c8327460ac6a49
Genre
Pussel
Utvecklare
Spry Fox
Plattform
iPhone/iPod
Release
2012-02-02
Sammanfattning
plus
 1. Smart idé
 2. Gullig design
 3. Beroendeframkallande
 4. Taktiskt krävande
 5. Prisvärt
minus
 1. Långa spelomgångar
 2. Tråkiga achievements
 3. Bara ett spelläge
 4. Poängjakt där man kan köpa sig fördelar
8

Slutsats

Pusselspel som går ut på att matcha tre saker av samma sort finns i mängder av skepnader. Triple Town tar idén och gör ett simpelt strategispel baserat på stadsplanering. Målet är att bygga ut din stad på de 36 rutor som finns. När alla fyllts är spelet slut, men du kan bygga ihop till exempel tre buskar till ett träd och tre träd till en stuga för att ständigt göra staden mer värd. Det är en så enkel och smart idé att det är väl värt att betala 27 kronor för att låsa upp fullversionen trots att spelet kan avnjutas helt gratis.
triple-town-ios-2
triple-town_1
tripletown_1
tripletown_2
tripletown_200
#inlineditbutton