Metal Gear Solid HD Collection
Skrevs 2012-02-09 06:25:00 av Magnus Enarsson
Hänger gamle Snake fortfarande med i svängarna?
Metal Gear Solid-serien anses av många vara konungen av alla smygarspel. Även om berättelsen om infiltratörerna Big Boss och Snake är svår att förstå och på tok för pladdrig, så har serien alltid levererat unik spelmekanik, stämning och filmiskt berättande som få spel kommit i närheten av. Seriens fader Hideo Kojima har låtit sitt team återvända till förra generationens titlar och återföda dem i HD-eran. I en och samma box har man samlat Metal Gear Solid 2, Metal Gear Solid 3 och Metal Gear Solid Peace Walker.
metal-gear-solid-hd-collection_-_klar
Är fortfarande stiligt
Det första som slår en när man startar HD-samlingen är hur mycket Kojima Productions faktiskt lyckades kräma ur den gamla PS2:an. Metal Gear Solid 2 öppnar fortfarande med en inledningsscenen som både andas elegans och bjuder på grafiskt ögongodis som står sig bra med dagens mått mätt. Trots att polygonantalet är mindre, läppsynkingen icke-existerande och texturerna mer suddiga, spelar det mindre roll. När det estetiska levereras på det här sättet kan man inget annat än att njuta. När allt sedan överträffas rent grafiskt i Metal Gear Solid 3 är det bara att inse att Kojima Productions var mästare på förra generationens hårdvara.
Föråldrad kontroll
Allt har dock inte stått sig lika bra mot tidens tand. Efter att ha vant sig vid Metal Gear Solid 4:s rejäla uppdatering av kontrollen kan man snabbt bli frustrerad av de äldre spelen. Metal Gear Solid 2 drabbas värst då kameran är helt fastlåst. Något som idag måste anses vara rent katastrofalt designmässigt då översikten av omgivningen är det viktigaste som finns i ett smygarspel. Med lite tålamod vänjer man sig dock.
   En annan irriterande detalj är frånvaron av ett kunna röra sig framåt i nedåthukad läge, något som idag känns självklart i genren.
   I Metal Gear Solid 3 är kontrollen något bättre och med sin fria kamera känner man sig betydligt mindre begränsad i smygmomenten. Metal Gear Solid: Peace Walker är det som är enklast att kontrollera. Eftersom spelet byggdes för PSP är det glädjande att man tagit chansen att fixa till kontrollen så att den fungerar exakt som i MGS 4. Med två analoga spakar blir det ännu enklare att styra Snake, kameran och siktet. Har man inte haft chansen att sätta tänderna i PSP-äventyret är detta anledning nog att köpa denna samling.
Metal_gear_2_-_klar
Trots en del suddiga texturer står sig grafiken ändå tillräckligt bra för att vara njutbart.
Pixlarna återvänder
Förutom tre bra spel i HD-upplösning finns lite annat smått och gott att ta del av. De två första 8-bits äventyren Metal Gear och Metal Gear 2: Solid Snake går till exempel att nå genom menyerna i Metal Gear Solid 3. En annan sak man fixat är onlineläget i Peace Walker som numera är busenkelt att hoppa in och ut ur i och med ett förbättrat PSN-stöd. Onlineläget i Metal Gear Solid 3 är däremot helt borttaget, vilket säkert kommer ses som en besvikelse av vissa.
På resande fot
Hideo Kojima har under den senaste tiden pratat sig varm kring något han kallar för “transfarring” - en funktion som för första gången finns tillgänglig i Metal Gear Solid: Peace Walker. Funktionen gör det möjligt att flytta sina sparfiler och fortsätta spela på resande fot om man har en PSP eller Playstation Vita. När man kommer hem igen är det bara att göra samma procedur och fortsätta äventyret i soffan framför tv:n. Nackdelen är att du måste äga samma spel till båda plattformarna.
mgs_hd_collection_bild8_1588289641
Metal Gear Solid 3 och dess djungler är fin i HD-grafik.
En klassisk guldgruva
För fans finns det lite att klaga på då det kommer till den här samlingen. Det är bra konverteringar som rullar på i smöriga 60 bilder per sekund och bevisar att spelen har stått sig bra med tiden rent spelmekaniskt, trots en del uppenbara brister. För de som inte bekantat sig med spelserien tidigare kan det vara svårt att acceptera kontrollen som blivit förlegad. Att texturerna ibland kan vara lite väl suddiga lär säkert också reta en del.
   Det största misstaget är dock att det första spelet till PS1 - Metal Gear Solid, helt saknas. Menyn i HD-samlingen är uppbyggd som en tidslinje men det uppstår ett gigantiskt hål i berättelsen för den som hoppar från händelserna i Peace Walker till Metal Gear Solid 2. Detta gör att samlingen i slutändan känns ofullständig, även om det är en klassisk guldgruva som packats med rikligt innehåll och viktig spelhistoria.
Vi fick spelet av Nordic Game Supply.
jag

offline Magnus Enarsson

En trevlig grabb från Skövde som nu mera bor i Stockholm efter en tid som reporter för Sveriges Radio P4 - Skaraborg. Jobbar som klippassistent på Digitala medier inom TV4, men är även utbild...
d2797cb93a7d05d67cbd05395af5482f
Genre
Action
Utgivare
Konami
Utvecklare
Kojima Productions
Plattform
Xbox 360, Playstation 3, Playstation Vita
Prisjakt
Release
2012-02-02
Sammanfattning
plus
  1. Tre rejäla spel i ett paket
  2. Förbättrad kontroll i Peace Walker
  3. 8-bits-äventyren av Metal Gear
  4. Står sig estetiskt och grafiskt än idag
  5. Ljuvlig musik
minus
  1. Förlegad kontroll
  2. Avsaknaden av Online-läget i Metal Gear Solid 3
  3. PS1-spelet Metal Gear Solid saknas
9

Slutsats

För fans finns det lite att klaga på då det kommer till den här HD-samlingen. Det är bra konverteringar som bevisar att spelen har stått sig med tiden, trots en del uppenbara brister. För nya spelare kan det vara svårt att acceptera den förlegade kontrollen och de ibland lite väl suddiga texturerna. Avsaknaden av PS1-spelet Metal Gear Solid sticker också i ögonen och gör att samlingen inte känns fullständig. Trots detta finns här en klassisk guldgruva som packats rikligt med innehåll och viktig spelhistoria.
Bilder
mgs_hd_collection_bild1
mgs_hd_collection_bild10
mgs_hd_collection_bild11
mgs_hd_collection_bild12
mgs_hd_collection_bild13
mgs_hd_collection_bild14
mgs_hd_collection_bild15
mgs_hd_collection_bild16
mgs_hd_collection_bild17
mgs_hd_collection_bild2
mgs_hd_collection_bild3
mgs_hd_collection_bild4
mgs_hd_collection_bild5
mgs_hd_collection_bild6
mgs_hd_collection_bild7
mgs_hd_collection_bild8
mgs_hd_collection_bild9
metal-gear-solid-hd-collection-xbox-360-1313597178-025
metal-gear-solid-hd-collection-xbox-360-1313597178-026
metal-gear-solid-hd-collection-xbox-360-1313597178-027
metal-gear-solid-hd-collection-xbox-360-1313597178-030
metal-gear-solid-hd-collection-xbox-360-1313597178-035
metal-gear-solid-hd-collection-xbox-360-1313597178-037
metal-gear-solid-hd-collection-xbox-360-1313597178-039
Peacewalker_150
#inlineditbutton