De bästa träningsspelen
Skrevs 2012-01-04 19:52:00 av Erik Hansson
Vi har svettats oss igenom ett tiotal titlar till flera format och väljer ut godbitarna.
Det här är en uppdaterad version av en tidigare artikel.
   De senaste åren har marknaden för rörelsekontrollerade spel växt lavinartat. I viss mån redan med Eyetoy-tillbehöret till Playstation 2, men framför allt med Nintendos Wii och fjolårets Kinect till Xbox 360 och Playstation Move till Playstation 3.
   En fördel med dessa spel är att de flesta erbjuder program över lång tid som ger dig varierad och allsidig träning. Bäst är de spel som erbjuder möjligheten att lägga upp egna program så att det är lätt att anpassa träningen efter vad du vill åstadkomma och hur mycket tid du har för tillfället. Dessutom kan achievement/trophies-jagandet ge er lite extra motivation att fortsätta.
traningsspel_420
Ingen succé
Tyvärr säljer träningsspel inte så bra. Det har lett till att många nya serier dyker upp utan att få någon uppföljare. I den här genren är det ett stort problem eftersom de flesta serier börjar lite skakigt. En uppföljare till EA Sports Active 2 kan till exempel bli riktigt bra, men EA har hittills inte sagt något om fler delar i serien.
Wii står för framgången
Det är till Wii som träningsspelen sålt bäst hittills. Varken Playstation 3 eller Xbox 360 har skördat några större försäljningsframgångar i genren vilket är synd eftersom det finns bra alternativ till konsolerna.
   Kinect till Xbox 360 har dessutom i alla sina spel problem med att inte alla rörelser registreras som de ska. Enkla, stora rörelser fungerar oftast, men så fort utvecklarna kräver detaljerad avläsning brukar det uppstå problem. Något som de verkligen borde upptäckt innan spelen lanseras.
   Till Wii och Playstation 3 med Playstation Move fungerar det över lag något bättre.
Här följer en genomgång av några av de senaste och mest intressanta träningsspelen. Klicka på länkarna för att få mer information om varje spel.
omslag_your_shape_fitness_evolved_2012 Your Shape - Fitness Evolved 2012
Prisjakt: Your Shape - Fitness Evolved 2012 404 kr
Kategori: Träning
Utvecklare:
Release: 2011-11-10
xbox360

Betyg: 8 av 10
En ganska stor förändring sedan föregångaren, framför allt till det yttre. Här ges ett väldigt brett träningsregister från dansstilar som bollywood och hiphop till rena styrkeövningar eller lättsamma lekprogram. Det är framför allt bredden som är spelets stora styrka och det lämpar sig bäst för er som kan tänka er att variera er träning.
   Jämfört med föregångaren är Evolved 2012 något bättre i Kinect-kontrollen och även om det fortfarande händer relativt ofta att spelet registrerar rörelser fel eller inte alls så är det bättre än i nästan alla Kinect-spel.
your-shape-fitness-evolved-2012-xbox-360-1307405019-001
Tyvärr har varje träningsform inte så många olika övningar. Du kör igenom alla boxninsövningar på två pass och sedan blir det till att upprepa exakt samma övningar. Tyvärr går det inte heller att göra egna pass med bestämda övningar.
   För att få ut maximalt av Your Shape Fitness Evolved 2012 bör du kunna tänka dig att till exempel blanda upp boxningsträningen med lite yoga eller konditionspassen med lite styrka. Om det låter som ditt sätt att träna så är det här det bästa alternativet på marknaden.

justdance3 Just Dance 3
Prisjakt: Just Dance 3 599 kr
Kategori: Dans
Utvecklare: Ubisoft Paris
Release: 2011-12-09
ps3

Betyg: 6 av 10
Format: Playstation 3, Xbox 360 och Wii
Att dansa sig i form är ett roligt sätt att träna. Det tycker nog de flesta människor egentligen, men vissa har gömt det under lager av trotsiga motargument som att det är pinsamt eller fjantigt. Just Dance 3 är en enorm succé över världen och har sålts i drivor i många länder. Det går ut på att härma dansarna på skärmen och poängbedömas utifrån insatsen. Det är enkelt uppbyggt, grafiken är simpel och poängbedömningen något haltande.
just-dance-3-xbox-360-1307413863-005
Musiken spretar oväntat mycket från hitmusiksmittfåran med hjälp av artister som Queen, Daft Punk, Kiss och Madness, men det mesta kommer ni känna igen. Det finns några olika spellägen där framför allt partylägena för upp till fyra personer är värda att nämna.
Just Dance 3 är framför allt ett utmärkt sätt att få barn att röra på sig. Som träningsspel är det något för simpelt och själva rörelserna påminner mer om fritt improviserande än genomtänkta danssteg. Det märks att det här är en produkt som inte kostat mycket att tillverka.

Dance_Central_2 Dance Central 2
Prisjakt: Dance Central 2 34 kr
Kategori: Dans, Träning
Utvecklare: Harmonix
Release: 2011-10-21
xbox360

Betyg: 8 av 10
Det första Dance Central var länge det bästa spelet till Kinect. Dansstegen var genomtänkta och roliga, utvecklarna hade ingen övertro till Kinect-kamerans känslighet och låtutbudet var passande. Det fattades egentligen bara någon form av karriärläge och möjligheten att spela två samtidigt. Inte helt otippat är det precis vad uppföljaren fått.
dance-central-2-xbox-360-1313502820-004_1063290086
Karriärläget är enkelt upplagt och går ut på att dansa med olika gäng för att få respekt medan tvåspelarläget innehåller några olika lägen. Det går att ställa in så att du hela tiden får reda på hur många kalorier du bränner och det är ganska lätt att glömma bort att man faktiskt tränar medan kalorierna försvinner. Det är naturligtvis ett utmärkt betyg. Sämre är låtutbudet som passar alla som gillar de mest spelade låtarna på reklamradio, men för oss andra blir det många musikaliskt plågsamma danspass.
För ungefär 50 kronor kan du låsa upp de 32 låtarna från det första Dance Central och då får du ett betydligt bättre låtutbud.
   Om du kan stå ut med soundtracket är Dance Central 2 det bästa dansspelet på marknaden och därmed också ett bra träningsalternativ för dig som kan tänka dig att dansa framför din tv.

move_fitness Move Fitness
Kategori: Träning
Utvecklare: Coldwood
Release: 2011-11-23
ps3

Betyg: 4 av 10
Playstation Move har utmärkta möjligheter för träningspass. Det är den rörelsekontroll som har störst precision och det borde räcka för att skapa en marknad för träningsspel. Om spelet dessutom kräver att du ska använda två stycken Playstation Move-kontroller (kostar ungefär 350 kronor styck) är det dags att ställa höga krav på produkten.
move_fitness_640249_20110816_screen003_1508473469
Tyvärr faller Move Fitness platt på att utvecklarna både verkat gå in för att lura oss på pengar med extremt få övningar och dessutom missförstått en av träningsspelandets grundpelare. Det måste vara enkelt att träna och man ska inte behöva millimeterprecision i sina rörelser för att det ska registreras. Därför är Move Fitness ett uselt försök att få dig att köpa en extra Playstation Move och ett spel med alltför snålt innehåll.

Tidigare recensioner:

ds_75146 Wii Fit Plus
Prisjakt: Wii Fit Plus 49 kr
Kategori: Träning
Utvecklare:
Release: 2009-10-30
wii

Betyg: 7 av 10
Wii Fit Plus innehåller enkla små övningar som gör det lite roligare att röra på sig. Det håller reda på dina framsteg eller misslyckanden och är enkelt att lära sig, men för den som söker hård, seriös träning är det något för simpelt. Tänk på att spelet kräver balansbrädan till Wii. Något bättre än Wii Fit.

kinect_yourshape Your Shape Fitness Evolved
Prisjakt: Your Shape Fitness Evolved 404 kr
Kategori: Träning
Utvecklare: Ubisoft Montreal
Release: 2010-11-10
xbox360

Betyg: 6 av 10
Välfunktionerande träningsspel med instruktioner och rättelser utifrån hur man rör sig på skärmen. Bra träningsprogram uppdelade i sparkar och slag, smidighetsträning och lugnare rörelser. Mysiga menyer och smart upplägg. Tyvärr snålt med innehåll även om fler träningsprogram finns att köpa online. Uppföljaren är betydligt bättre.

zumba_fitness_join_the_party Zumba Fitness - Join the Party
Prisjakt: Zumba Fitness - Join the Party 906 kr
Kategori: Träning
Utvecklare:
Release: 2011-04-08
wii

Plattformar: Playstation 3, Xbox 360, Wii
Betyg: 3 av 10
Zumba är dansträning som blandar steg från många olika dansstilar. Det är något av det hetaste som finns i träningsväg just nu, men tyvärr är den här produkten väldigt framstressad. Om du inte har några krav på spelmekaniken kan det vara något att ha, men du kan egentligen lika gärna köpa en tränings-dvd.

ufc_personal_trainer_360 UFC Personal Trainer
Prisjakt: UFC Personal Trainer 443 kr
Kategori: Träning, fighting
Utvecklare:
Release: 2011-07-08
xbox360

Plattformar: Playstation 3, Xbox 360, Wii
Betyg: 6 av 10
Att slå, sparka och knäa är ett effektivt sätt att bli svettig och träna konditionen. Det finns färdiga program att välja mellan, men det går också att sätta ihop egna. Ibland uppstår problem med rörelseigenkänningen och upplägget är ibland onödigt klumpigt, men bjuder åtminstone på bra träning för den tålmodige. Kräver Kinect eller Playstation Move.

dancecentral Dance Central
Prisjakt: Dance Central 49 kr
Kategori: Dans, Träning
Utvecklare: Harmonix
Release: 2010-11-10
xbox360

Betyg: 7 av 10
Själva grundsystemet är väldigt smart eftersom varje dans kan delas upp i olika steg så att du pedagogiskt kan lära dig spelets över 90 olika rörelser. Det är bara synd att spelet saknar läge för två spelare och ordentliga träningslägen. Det går bara att dansa en låt i taget och det blir lite för mycket pauser för ett träningspass. Att dansa sig i form är dock både roligt och allsidigt. Kräver Kinect. Uppföljaren är bättre, men med sämre musik.

jaquetteeasportsactive2playstation3ps3coveravantg EA Sports Active 2.0
Prisjakt: EA Sports Active 2.0 483 kr
Kategori: Träning
Utvecklare: EA Canada
Release: 2010-11-18
ps3

Plattformar: Playstation 3, Xbox 360, Wii
Betyg: 7 av 10
Active 2 fungerar betydligt bättre till Playstation 3 och Wii. Kinect-kameran är för opålitlig. Men upplägget är utmärkt med många varierade övningar som kan sättas ihop till egna träningsprogram. En kalender ger bra översikt över dina pass, den medföljande pulsmätaren är bra för att hålla koll på din träning och gummibandet ger effektivare träning. Med bättre rörelseigenkänning och snabbare menyer hade det här kunnat vara testets vinnare.

ps3
De bästa träningsspelen till Playstation 3:
1. EA Sports Active 2
2. Dancestar Party
3. My Fitness Coach Club
xbox360
De bästa träningsspelen till Xbox 360:
1. Your Shape Fitness Evolved 2012
2. Dance Central 2
3. EA Sports Active 2
wii
De bästa träningsspelen till Wii:
1. EA Sports Active 2
2. Wii Fit Plus
3. Just Dance 3
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
#inlineditbutton