Trine 2
Skrevs 2011-12-12 13:03:00 av Marcus Alexandersson
Ett av årets vackraste, men är det kul?
Det är dags att ge sig ut på klassikt sidoscrollande äventyr med kompisarna igen. Finska Frozenbyte bjuder på mer av samma från framgångsrika plattformsäventyraren Trine. Återigen får vi stifta bekantskap med den nervöse magikern, den tjocke riddaren och den sluge tjuv.. f'låt, entrepenören.
trine_2_420pix
Ni som har spelat föregångaren kommer att känna igen er. Det är inte mycket som har ändrats från det första äventyret och i det här fallet rör det sig nog om ett "om det inte är sönder så ändra det inte"-tänkande från de finska utvecklarna.
   Efter en hastig inledning som samlar de tre valbara hjältarna ger de sig gemensamt ut för att "rädda kungadömet". Handlingen är ärligt talat inte den bästa, ska man vara generös kan man kalla den för en klassisk saga. Förvänta er bara ingen underliggande samhällskritik eller filosofiska utsvävningar.
Trine 2 handlar istället om i huvudsak två positiva punkter. För det första: samarbetet. Det finns stöd för tre spelare att samtidigt ta sig an de lummiga fantasybanorna och därmed hjälpas åt för att lösa gåtor och pussel. Ni som var med på Lost Vikings-tiden vet precis vad jag pratar om.
   Hjältarna kompletterar varandra med unika förmågor för att komma vidare i spelet. Magikern kan lyfta saker och frammana lådor och plankor, tjuven kan svinga sig i ett rep och skjuta pilbåge, och riddaren kan svinga både svärd och hammare med stor kraft.
trine_2_bild_2
Ljuvligt lummigt. Trine 2 är ett av årets vackraste spel, färgskalan och ljuseffekterna är inget mindre än magiska.
Den andra av de två positiva punkterna är den fenomenalt fantastiska färgskalan. Jag kan ärligt talat inte komma på ett spel som gjort ljus, skuggor, färg och omgivningar bättre än Trine 2 gör. Att allting dessutom är väl designat och varierat gör spelet till ett av årets klart vackraste.
   Som komplement till den visuella upplevelsen gör den finstämda musiken sitt för att sätta fantasystämningen på topp. Röstskådisarna höjer den dock inte ytterligare.
Precis som det finns två klart positiva aspekter finns det två mindre roliga. Den ena är spelets längd. För dryga hundralappen kanske man inte kan begära mer än fem-sex timmars underhållning, men i och med att spelet har väldigt lite återspelningsvärde känns det ändå i kortaste laget.
   Eftersom de timmarna som ges är så pass välgjorda så vill jag gärna att de ska vara längre.
trine_2_bild_3
Fantastiska färger. I sin sidoscrollande enkelhet bjuder Trine 2 på väldigt fina animationer, både vad gäller fiender och omgivning.
Trist punkt nummer två har att göra med spelbalansen. Spelar du själv kommer du inte att lägga märke till det, men tillsammans med en eller två andra kan det lätt spåra ur. Jag pratar om "magiker-fusket". Många gånger är det meningen att man ska dra i spakar, ändra luftflöden, rulla stenar, eller andra liknande saker för att komma vidare över ett hinder. Men då magikern frammanar lådor som de andra hjältarna kan stå på kan man helt enkelt "flyga" medspelaren till andra sidan och där byta karaktär för att hämta över den andra hjälten.
   Att hjältarna sedan har väldigt få specialförmågor är kanske ingen katastrof med tanke på spelets längd, men det känns onekligen fjuttigt att "bara" kunna få eldpilar eller ispilar med tjuven, exempelvis.
trine_2_bild_1
Bara den här med. Sen ska jag sluta tjata om hur vackert Trine 2 är. Seså, iväg å spela själva nu.
Totalt sett finner jag dock Trine 2 att vara en mycket positiv upplevelse. Grafiskt och designmässigt slår det nästan alla andra fullprisspel på fingrarna, det är bara synd att äventyret är så pass kort och bitvis enformigt. Men tillsammans med en eller två vänner är det lätt ett av årets bästa, om än korta, upplevelser.
Vi fick spelet av PAN Vision.
marcus

offline Sanyo

Journalist, vill bli författare och kommer nog alltid vara tv-spelare.
2601ca9fa054a6858a95e3d122dcffad
Genre
Action,Problemlösning,Sidscrollande
Utgivare
Atlus
Utvecklare
Frozenbyte
Plattform
PC, Xbox 360, Playstation 3
Release
2011
Sammanfattning
plus
  1. Fantastiskt färgsprakande grafik
  2. Flerspelarmöjligheterna
  3. Animationerna och designen
minus
  1. Kort
  2. Väl simpel handling
  3. ”Magiker-fusket”
  4. Något få färdigheter per karaktär
7

Slutsats

För dryga hundralappen kanske man inte kan begära mer än en dryg kvälls underhållning. Men Trine 2 får mig att sukta efter mer, och det är ett gott betyg i sig. Tillsammans med ett par vänner kan det bli ett av årets mest positiva överraskningar. Det är dock inget man spelar om och om igen i jakt på gömda skatter.
Bilder
trine25
trine21
trine22
trine23
trine24
trine2
trine26
#inlineditbutton