Anno 2070
Skrevs 2011-12-08 14:26:00 av Magnus Enarsson
Kan ett strategispel om globala klimatkriser vara lika intressant som det är viktigt?
Världen klarade inte av vårat ständiga utnyttjande. Naturen har slagit tillbaka och vattennivån har stigit. Människan har fått bygga flera högteknologiska arkar för att återigen kolonisera de öar som finns kvar. Anno 2070 är ett realtids-strategispel från Settlers-skaparna Blue Byte och Related Design, som trots den intressanta och aktuella temat sätter krokben för sig själva lite för ofta.
front
Tre fraktioner
Kampanjen inleds med ett uppdrag att hjälpa till att upprusta ett vattenkraftverk. Vi möter samtidigt de två huvudfraktionerna som består av industrialister och miljömedvetna ekoligister, samt den tredje stöttepelaren - vetenskapsmännen. De sitnämnda varnar oss om att allt kommer braka samman om vi fortsätter bygga, men de otåliga industrifreaksen insisterar. Snart är katastrofen ett faktum och hela kolonin översvämmas när dammen vid vattenkraftverket brister.
   
Överdriven handledning
Valen som spelaren kan bidra med i Anno 2070 ligger inte i berättelsen. Kampanjen i sig är väldigt strömlinjeformad och tyvärr är historien för stel och intetsägande för att rädda situationen. Mycket består i att åka och hämta saker på kartan och sedan bygga exakt det du blir tillsagd att göra. Tempot är också i det lägsta laget och lär uppfattas som segt av många om det jämförs med andra spel i genren. Spelarens valmöjligheter hittar vi istället då vi kommer till spelstil. Det finns egentligen inga givna fraktioner, utan din koloni kan blanda byggnader och enheter från alla fraktioner i den mån det passar dig. Industrialisterna är effektiva men nedsmutsande och ekologisterna långsamma men miljövänliga. Vetenskapsmännen fungerar som ett tredje ben och tillåter extra avancerad teknologi där du bland annat kan bygga baser under vattnenytan.
ANNO2070_S_003_city
Högteknologiska städer kan vara vackra och rena.
Inget klarar sig utan det andra
Egentligen är Anno 2070 väldigt traditionellt upplagt. Har du spelat andra RTS är det inte svårt att förstå vad man ska göra. Det handlar först och främst om resurshantering där inget kan fungera utan det andra. För att göra vegetarisk kvalitetsmat till exempel - behövs det ingredienser som går att utvinna genom att bygga risfält och grönsaksodlingar. Samtidigt måste du försöka hålla en ekologisk balans så att inte dina grödor, industrier och invånare påverkas av saker som utsläpp och föroreningar. Det är kul och uppfriskande att utvecklarna valt att lägga till en dimension där miljön runt omkring påverkas av ditt agerande.
   Spelet innehåller möjligheter för ren strid, men koncentrerar sig mer på fredliga metoder så som handel och diplomati med andra kolonier och deltagare.
Uppdrag och fria tyglar
Som tur är består spelet inte bara av en märkligt konstruerad kampanj. Det finns möjlighet att spela mer fria ovh enstaka uppdrag som erbjuder olika utmaningar. Bland de simplare hittar vi uppgifter som går ut på att lyckas fylla din koloni med tillräckligt mycket invånare innan någon annan göra det. Hur du åstadkommer detta är upp till dig och tyglarna är fria, men man måste se upp, du kan stöta på fientliga kolonisatörer på vägen.
   Förutom uppdragen finns det även möjlighet att spela mot andra spelare över internet och i ett evighetsläge som enbart går ut på att bygga upp din koloni.
ANNO2070_S_019
Man också ta den mer effektiva men skitiga vägen.
Vackert för den som har kraften
Musiken i spelet tillhör en av hjödpunkterna och här hör man tydligt likheterna med Blue Bytes lyckade spel Settlers 7. De stämingsfulla melodierna och finstämda körerna avlöser varandra i ett mycket tillfredställande ljudbild. Grafiken är också på topp och för de som har en dator som orkar driva spelet på de högsta inställningar kan förvänta sig mycket ögongodis som är proppfull av fina detaljer.
Komplext med brister
Spelar man de mer fria spellägena inser man att Anno 2070 erbjuder ett brett och komplext strategispel med mycket variation som i slutändan bevisar spelets storhet. Det är dock tur att upplägget följer den klassiska mallen då det gäller genren. Det finns stunder där man kliar sig i skallen en halvtimma i onödan bara för att utvecklarna har varit dåliga på att förklara hur man ska gå till väga eller vad som är fel. Ett annat minus är den överdrivna handledningen genom kampanjen som också drar ned betyget något.
   Detta är ett spel för de som gillar att pilla med de små detaljerna för att få den stora helheten att fungera. Här spelar det ingen roll vem som lyckas bygga flest eller rätt enheter den första minuten. Det låga tempot är både på gott och ont då det är skönt att slippa stressa, men man bör ha i åtanke att saker och ting tar tid och har man inte tålamodet bör man leta efter något annat.
Vi fick spelet av Ubisoft.
jag

offline Magnus Enarsson

En trevlig grabb från Skövde som nu mera bor i Stockholm efter en tid som reporter för Sveriges Radio P4 - Skaraborg. Jobbar som klippassistent på Digitala medier inom TV4, men är även utbild...
778320e9b3c69672828d8ddb88341028
Genre
Strategi
Utgivare
Ubisoft
Utvecklare
Blue Byte
Plattform
PC
Prisjakt
Sammanfattning
plus
  1. Djupet och komplexiteten
  2. Resurshanteringen
  3. Flexibiliteten i fraktionerna
  4. Grafik och ljud
minus
  1. Det lite för låga tempot
  2. Överdriven handledning i kampanjen
  3. Ibland otydliga instruktioner
  4. Tråkig handling
7

Slutsats

Spelar man de friare spellägena inser man att Anno 2070 erbjuder ett brett och komplext strategispel med mycket variation som i slutändan bevisar var spelets storhet finns. Det uppstår dock tillfällen då jag kliar mig i skallen en halvtimma i onödan bara för att utvecklarna har varit dåliga på att förklara hur jag ska gå till väga.
Detta är ett spel för de som gillar att pilla med detaljer för att få den stora helheten att fungera. Det låga tempot är både på gott och ont då det är skönt att slippa stressa, men man bör ha i åtanke att saker och ting tar tid och har man inte tålamodet bör man leta efter något annat.
#inlineditbutton