Mario Kart 7
Skrevs 2011-12-01 13:59:00 av Erik Hansson
Som en bläckplump på skärmen eller en bob-omb på föregångarna?
När en spelserie når sin sjunde version brukar det ha hänt betydligt mer än så här. Nog för att Mario Kart redan från början gav oss ett briljant koncept som egentligen inte blir föråldrat, men de flesta som spelat serien hade nog kunnat komma på fler nyheter än Nintendo klämt in i Mario Kart 7.
mariokart7_420
Lär dig bredställ
Det handlar precis som tidigare om partygokart med kända karaktärer och banor från Marios värld. Välkänt och småtrevligt.
   Spelets fundament vilar på bredställen i kurvorna. Det är först när du bemästrar denna något knepiga fartökning som du har någon chans på de högre svårighetsnivåerna eller mot bättre motståndare online. Det är också i bredställen som körkänslan är som bäst. Att drifta igenom ett knepigt parti av en bana är en väldigt belönande känsla.
Luft, vatten och anpassning
Bland nyheterna i den här upplagan märks undervattenssektioner och svävande i luften. Ingen av dem tillför speciellt mycket till upplevelsen.
   Lite roligare är det då att bygga sin egen gokart innan varje lopp. Du väljer delar som påverkar köregenskaperna. Allt utifrån dina körpreferenser. Över lag är det dock ganska snålt tilltaget med anpassningsmöjligheter och man hittar snart sin favorit som sedan behålls.
mario-kart-nintendo-3ds-1307473824-010
Undervattensbanor hör till nyheterna, men de tillför inte så mycket.
Rik arsenal utan stora nyheter
På de 32 banorna som är mysiga återgivningar av klassiska Nintendo-miljöer ligger mynt utspridda. Dessa används helt enkelt för att låsa upp nya gokartdelar. Någon affär har vi inte gjort oss förtjänta av.
   Genom att ta en skimrande låda på banorna får du tillgång till spelets andra fundament vid sidan av bredställen: power ups. Klassiker som bananskal, sköldpaddsskal och bläckplumpar har fått sällskap av en tvättbjörnssvans, en eldblomma och en sjua som ger flera krafter samtidigt. Det är en rik arsenal, men nyheterna gör ingen större skillnad.
Existensberättigande med andra
Förutom att nöta banor själv mot datorspelare, som jag personligen tröttnar på efter en liten stund, så finns det flerspelarlägen både lokalt och online. Det är i dessa som Mario Kart 7 har sitt existensberättigande. Köp det inte för att spela själv.
   Att spela mot så många mänskliga motståndare som möjligt (max åtta) är hur Mario Kart-spel ska upplevas. Då blir de som mest hysteriska, nervpirrande och skicklighetskrävande. Även om power ups fortfarande har en lite väl avgörande roll så vinner den bästa spelaren en klar majoritet av tävlingarna.
Onlinedel med vänner
Lokalt nätverk har jag bara testat mot en annan spelare och det fungerade bra. Online har det däremot varit problem med att kopplas ner mitt i matcher. Kanske beror det på att jag spelat mot folk från hela världen. Det går också att spela mot enbart vänner eller dina senaste motståndare.
   Förutom vanliga tävlingslopp finns det även några andra spellägen där man ska smälla varandras ballonger eller samla pengar.
mario-kart-nintendo-3ds-1307473824-015
Alla hittar sina favoritkaraktärer efter ett tag, men nu kan fordonen anpassas efter din spelstil.
Inget för skeptikerna
Mario Kart 7 kommer inte omvända några gokartskeptiker. Det kommer inte heller tilltala de som tröttnat på föregångarna och egentligen kan ni lika gärna köpa Mario Kart DS om ni är nya till genren. För fans är det här mer av samma med små förfiningar och ett kul onlineläge. Min gissning är att det räcker till en stabil försäljning i julhandeln.
Vi fick spelet av Bergsala.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
mario_kart_7
Genre
racing
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Nintendo
Plattform
Nintendo 3DS
Prisjakt
Release
2011-12-02
Sammanfattning
plus
  1. Väldigt roligt med många mänskliga motståndare
  2. Flera banor är riktigt bra
  3. En del roliga power ups
  4. Anpassningsbara fordon
minus
  1. Mycket likt föregångarna
  2. Inte speciellt kul själv
  3. Få spellägen
  4. Ont om nyheter
  5. Klent ljud
  6. Några svaga banor
7

Slutsats

Mario Kart 7 kommer inte omvända några gokartskeptiker. Det kommer inte heller tilltala de som tröttnat på föregångarna och egentligen kan ni lika gärna köpa Mario Kart DS om ni är nya till genren. För fans är det här mer av samma med små förfiningar och ett kul onlineläge. Att spela själv är ingen höjdare, men med ett gäng vänner eller motståndare online blir Mario Kart 7 ett grymt partyspel.
Bilder
mariokart3ds002
mariokart3ds003
mariokart3ds004
mariokart3ds005
mariokart3ds006
mariokart3ds007
mariokart3ds008
#inlineditbutton