Move Mind Benders
Skrevs 2011-11-28 07:41:00 av P-A Knutsson
Tre klurigheter, en skiva
Sedan Move lanserades för lite mer än ett år sedan har spelutbudet inte direkt blomstrat. Däremot har det kommit ett antal lysande digitala titlar på Playstation Network. Nu har Sony samlat tre av dessa på en skiva vid namn Move Mind Benders.
Tre i ett
Move Mind Benders består alltså av tre digitala titlar, närmare bestämt pusselspelen Tumble, Echochrome II och en uppdaterad variant av klassikern Lemmings. På PSN kostar titlarna strax under 300 kronor tillsammans, vilket är samma pris som denna samling – även om den kan hittas billigare utomlands.
   Allt som hittas på skivan är de tre titlarna, så leta inte efter några nyheter eller extramaterial. Det går att välja fritt mellan de tre spelen i huvudmenyn, men när ett val är gjort måste spelet startas om för att komma åt någon av de andra titlarna.
echo5
Echochrome II
Samlingens stjärna är det ljusbaserade pusslandet vid namn Echcohrome II. Här fungerar Move-kontrollen som en ficklampa med vilken geometriska former ska belysas. Då skapas skuggplattformar som en liten figur automatiskt knatar runt på i hopp om att nå nivåns mål. För att figuren ska kunna ta sig dit krävs det dock att skuggskapade studsbollar, dörrar, hål och trappor används på rätt sätt. Konceptet är med andra ord enkelt, men många av pusslen är riktigt smarta och belöningskänslan är stor när något extra svårnått mål hittas.
   Det finns ett stort antal pussel tillgängliga, pussel som dessutom går att klura sig igenom på tre olika sätt. I ”ledsagare” ska målet nås så snabbt som möjligt, medan ”eko” går ut på att samla ihop skuggkopior av huvudfiguren. Slutligen finns ”måla” där de geometriska figurerna ska målas genom att figuren går på deras respektive skuggor. Skulle det inte vara nog med hjärngympa går det även att skapa egna pussel eller modifiera originalbanorna.
   Echochrome är med andra ord ett smart, fräscht och välfyllt huvudbry som passar de flesta pusselfantaster.
tumble3
Tumble
Vid sidan av Sports Champions var klossbyggaren Tumble det Move-spel som stack ut mest bland releasetitlarna. Ett år senare är spelet fortfarande en mycket bra uppvisning av rörelsekontrollens möjlighet att känna av rörelser i djupled. Oavsett hur klossarna vrids och vänds sköts det oftast helt smärtfritt och att placera dem exakt som tänkt är en oväntat häftig känsla.
   Den största förtjänsten med Tumble är dock att det är både lättspelat och kul. Upplägget är mycket enkelt och större delen av speltiden går ut på att bygga torn av klossar med olika former och egenskaper. Det är dock inte alltid som tornen ska byggas på höjden. I limboutmaningarna ska exempelvis ett dussintal klossar användas för att skapa ett så kort torn som möjligt, medan förstörelseutmaningarna går ut på att förstöra färdigbyggda torn. Det finns även ett antal ruskigt svåra bonusbanor och laserbaserade pussel, vilket skapar god variation.
   Att bygga och välta klosstorn kanske kan låta barnsligt, men Tumble ställer höga krav på att både tungan, armen och handleden ligger rätt i mun för nå de högsta poängen. Ännu ett klockrent pusselspel helt enkelt.
lemm1
Lemmings
Skivans tredje del är Lemmings, det klassiska pusselspelet där små lämlar ska guidas mot ett mål – eller dö på vägen. Grafiken är helt ny, likaså de många banorna. Däremot känns alla handlingar igen, såsom gräva, bygga och stoppa. Genom att först klicka på en handlingsikon och sedan på en lämmel börjar denne utföra den valda handlingen. Återigen ett enkelt koncept som ändå lyckas skapa stort huvudbry och ett härligt glädjerus när man kommer på lösningen.
   Dessvärre lider Lemmings av irriterande kontrollproblem. Att peka på lämlarna fungerar visserligen snabbare och mer precist med Move jämfört med en vanlig handkontroll, men det når aldrig upp i samma klass som en gammal hederlig datormus. För att träffa rätt lämmel krävs det ofta att spelaren zoomar in bilden, vilket gör att översikten försämras kraftigt. Pusslandet blir då onödigt rörigt och svårhanterligt.
   Lemmings är fortfarande ett kul spel som innehåller mycket klurande, men utan en datormus kommer inte upplägget till sin rätt.
Ett måste för klurarna
Move Mind Benders bjuder inte på några överraskaningar för de som känner till spelen sedan tidigare. Inte heller är samlingen köpvärt om Tumble eller Echochrome II redan ligger på hårddisken. För pusselfantaster som inte äger något av spelen är samlingen däremot ett klockrent köp som till och med är värd en Move-investering. Det är inte varje dag som två utmärkta och ett fullt godkänt pusselspel trängs på samma skiva.
   
Vi fick spelet av Nordisk Film
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
93b491649a21d2d956730e85205e18e3
Genre
Pussel
Utgivare
SCEE
Utvecklare
SCEE
Plattform
Playstation 3
Prisjakt
Release
2011-11-16
Sammanfattning
plus
  1. Stor variation
  2. Nästan oändligt med innehåll
  3. Oftast smart och bra rörelsekontroll
minus
  1. Klumpigt att byta spel
  2. Kan lika gärna köpas digitalt
  3. Rörelsekontroller är inte alltid pålitliga
8

Slutsats

Move Mind Benders är en samling med tre välgjorda och tankekrävande pusselspel som tidigare har släppts digitalt på PSN. Av de tre titlarna sticker Echochrome II ut mest, men även Tumble imponerar. Lemmings är samlingens svagaste länk, men är ändå klart godkänd. För pusselfantaster som inte äger något av spelen sedan tidigare är Mind Benders därmed ett klockrent köp.
echo2
echo3
echo4
tumble1
tumble2
echo1
#inlineditbutton