Call of Duty Modern Warfare 3
Skrevs 2011-11-12 07:30:00 av Erik Hansson
Hur lyckades Activision lappa ihop resterna av Infinity Ward?
Dice försökte ta ett steg mot Modern Warfare med sitt Battlefield 3. Infinity Ward och Sledgehammer Games kunde stanna kvar i sina välkända spår. Kanske är det därför jag upplever att Modern Warfare 3 är snäppet vassare än den svenska utmanaren i år.
mw3_420_2090055493
Bombastisk Hollywood-action
Kampanjen i Modern Warfare 3 är lik de tidiga delarna. Den här gången tas striderna till europeiska storstäder, men det är samma upplägg av extremt intensiva scener blandat med kortare pauser som i föregångarna. Precis som tidigare varvas även infanteristrider med olika varianter av rälsskjutare för att skapa variation.
   Kampanjen vill så gärna vara visuellt imponerande och ha sekvenser så intensiva att det snart bara toppas genom att blanda in övernaturliga krafter. Det är bombastisk Hollywood-action som inte begär att vi ska tänka på annat än hur nästa sparpunkt ska nås.
Allt annat än långtråkigt
Som vanligt är det mesta skriptat i kampanjen och de så kallade triggerpunkterna är frekventa. Ibland fallerar hela illusionen när ett område inte töms på fiender hur många man än skjuter. Men när jag råkar gå till en viss plats slutar de plötsligt komma och dina medsoldater rycker fram för att visa dig vart du ska härnäst. Det blir lite för ofta uppenbart att man måste göra som utvecklarna tänkt. Men det är svårt att inte bli imponerad av intensiteten och det blir åtminstone aldrig långtråkigt när det den ena storslagna sekvensensen toppas av nästa.
   Jag hade gärna sett fler delar som går ut på att ta sig fram ljudlöst och försiktigt, men jag har roligt i kampanjen och jämfört med Battlefield 3:s är det inte riktigt lika styrt.
Samarbetsläget spec ops
Spec Ops är ett spelläge för dig och en kompis antingen online eller på delad skärm. Ni har 16 uppdrag att lösa som går ut på att samarbeta för att klara av AI-motståndet. I ett av dem är en av er en prickskytt som ger understöd och den andra en juggernaut som måste desarmera bomber, i ett annat ska ni rensa ett flygplan från fiender. Om ni inte kommunicerar och samarbetar kommer ni få svårt att klara uppdraget på de högre svårighetsgraderna.
call-of-duty-modern-warfare-3-playstation-3-ps3-1318517434-028
Kampanjen i MW3 är galet, på gränsen till överdrivet, intensiv med storslagna sekvenser på löpande band. Men det blir i alla fall inte långtråkigt.
Överlev vågor
Spec Ops har också fått ett survival-läge där ni ska klara av våg efter våg av fiender. Du börjar med enbart en pistol mot den första fiende-vågen, men för varje soldat du skjuter ner får du pengar som används i affärer som finns utplacerade på banorna. I början bara en vapenaffär för att fylla på ammunition, köpa någon automatkarbin eller uppgradera vapen, men senare öppnas även affärer för utrustning och luftunderstöd. Det sistnämnda innehåller bland annat understöd från AI-soldater som kämpar vid din sida. Spelar du riktigt dåligt någon runda och knappt tar hand om några fiender kommer du få ont om pengar och kanske bara ha råd med ny ammo.
   Spec Ops är ett enkelt sätt att ge spelet mer livslängd och är en kul bonus som står på egna ben.
Nya streaks online
Säga vad man vill om kampanjen och spec ops existensberättigande, men det är i onlineläget som Modern Warfare 3:s kärna finns.
   Sedan Black Ops har det skett en del förändringar. Det finns nu tre olika typer av killstreaks: assault, support och specialist. Assault är som i föregångarna offensiva fördelar så som helikoptrar och predator-missiler. Support ger fördelar som gynnar laget snarare än spelaren själv och dessa nollställs inte när du dör. Specialist låser upp perks i takt med att du skjuter ner fiender utan att själv dö.
Personligt krig
Modern Warfare 3 är proppfullt av sätt att personlifiera spelupplevelsen på. Det skulle inte förvåna mig om det finns tusentals saker att låsa upp i spelet och även om det är långt mer än jag någonsin kommer orka bläddra igenom så ger den ständiga strömmen av belöningar ytterligare en anledning att spela vidare.
call-of-duty-modern-warfare-3-xbox-360-1306846899-006
Call of Duty Elite är Activisions system för att spara statistik, sköta klaner och göra serien mer social.
Prestige och vapennivåer
Som om det inte räckte med upplåsningar går nu även vapen upp i nivå. Ju mer du använder dem desto säkrare blir du på att hantera dem och det gestaltas i spelet av att du får lägga en "perk" per primärt vapen. Det kan till exempel vara minskad rekyl eller bättre fokus.
   Det finns också speciella fördelar och emblem att välja när din soldat "varvats" (prestige).
Nya lägen online
Det finns också ett gäng nya spellägen online. "Kill confirmed" tvingar spelarna att hämta id-brickor från nedskjutna fiender innan en "kill" räknas. Om motståndarna hinner först till id-brickan blir det inga poäng. "Team defender" går ut på att hålla motståndarnas flagga så länge som möjligt.
   Privata matcher har ytterligare alternativ med bland annat "Infection" där den infekterade smittar andra spelare när de skjuts ner, "Drop zone" som går ut på att hålla ett visst område och "Team juggernaut" där båda lagen spelar tillsammans med en extra mäktig soldat, styrd av spelet. Det går dessutom att skapa egna spellägen med egna regler. Valmöjligheterna online är smått osannolikt stora.
Nagelbitande spänning och få nyheter
I sina bästa stunder online är Modern Warfare 3 nagelbitande spänning i "search and destroy" eller intensiv action på täta kartor. I sina sämsta stunder är det frustrerande slumpmässiga granatregn och märkliga träffytor.
   Jag saknar känslan av att vara en lagspelare som Dice lyckats så bra med i Battlefield 3, men när det gäller snabb, intensiv onlineaction är det inget som går upp mot Modern Warfare 3. De frustrationer som finns och bristen på stora nyheter vägs upp av att jag har så roligt. Jag trodde att jag skulle irritera mig på att det här är mer 2.2 än 3.0, men nyheterna är tillräckliga för att jag ska komma tillbaka till serien ännu en gång.
call-of-duty-modern-warfare-3-xbox-360-1314698673-016
Det tråkigaste med kartorna är att bra motståndare kan låsa fast ditt lag totalt med granatmattor och prickskyttar från andra sidan kartan. För det mesta är det dock välbalanserat och inget som drabbar lag som kommunicerar tillräckligt.
Plocka upp och spela
Det som också gör Modern Warfare och hela Call of Duty-serien så bra är att det bara är att plocka upp kontrollen och köra. Få spel har lyckats med en lika intuitiv kontroll och det tar inte lång tid innan du har stenkoll på det mesta i spelet. Bara det är en bedrift av utvecklarna.
   En annan är att Activision fick sina team att jobba tillsammans efter krisen som drabbade Infinity Ward våren 2010. Att resa sig och få fram Modern Warfare 3 trots det är imponerande.
   Den vettigaste kritiken mot Modern Warfare 3 är att det är för likt föregångaren. Har du tröttnat på ettan eller tvåan är det inte stor chans att du kommer uppskatta trean. Det här är mer av samma, bara större, mer varierat och med större valmöjligheter. Det räcker till nian i år igen.
Vi fick spelet av Activision.
 • comment
  galveston Verkar bättre än ...ill BF3 ändå. :) 2011-11-14
 • comment
  Sogekingu Oj, trodde inte att det skulle bli s... 2011-11-12
  • n8415701739705633090
   farbrorpappa Det är nästan exakt som mw2 enligt ... 2011-11-15
  • gastrikland_moi
   erik Det är ju väldigt...tt att bli MVP. :) 2011-11-14
   • comment
    Sogekingu Haha jo det är väl så. Börjar vä... 2011-11-14
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
86ea72a3b2d13542ced957941528208b
Genre
FPS,Online
Utgivare
Activision
Utvecklare
Infinity Ward
Plattform
Xbox 360, Playstation 3, PC
Prisjakt
Release
2011-11-08
Sammanfattning
plus
 1. Kontrollen
 2. Intensivt
 3. Samarbetsdelen
 4. Uppgraderingssystemet online
 5. De personlifierade klasserna online
 6. Spellägena online
 7. Banorna
 8. Mängder med statistik
minus
 1. Kampanjen är ganska styrd och överdrivet intensiv
 2. Egentligen inga stora nyheter från föregångaren
 3. Enbart säkert köp för onlinespel
9

Slutsats

Det är en bedrift att lyckas svetsa ihop ett nytt team och producera en sådan här stor titel på 1,5 år, som faktiskt känns värd pengarna. Det ska Activision ha beröm för. Även om det mesta är sig likt från föregångaren innehåller trean så mycket mer av allt att det bara är ni som redan tröttnat på det intensiva, snabba kriget eller ni som inte spelar online som kan ignorera Modern Warfare 3. Det här är ett virtuellt belöningssystem tagit till sin spets och jag blir glad för varenda poäng.
Bilder
mw33_2594053692
call-of-duty-modern-warfare-3-pc-1311406360-014
call-of-duty-modern-warfare-3-pc-1311406360-015
codmw21
codmw22
call-of-duty-modern-warfare-3-20110516000607949
Codelite
mw3_hardened
sledgehammergameslogo
mw3_200
mw3_420
call-of-duty-modern-warfare-3-xbox-360-1306410593-003
call-of-duty-modern-warfare-3-xbox-360-1306846899-005
#inlineditbutton