Kinect Sports: Season Two
Skrevs 2011-11-11 11:35:31 av Emil Andersson
Dags för den andra säsongen av luftsportande.
Efter en stark lansering av tillbehöret Kinect ekar dess spelbibliotek året senare skrämmande tomt. Kinect Sports bemöttes ganska bra av kritiker och är också det bäst säljande kinect-spelet om man bortser från Kinect Adventures. Lyckas tvåan höja sig ytterligare några snäpp och etablera serien på allvar?
KS2-420x177
Kinect Sports: Season 2 innehåller sex sporter: golf, dart, tennis, baseboll, alpin skidåkning och amerikansk fotboll. Ingen av sporterna är egentligen någon riktig fullträff, mycket på grund av en oprecis kontroll och en stor brist på fantasi.
Golf med pekpinnar
Golfen är en av de starkare grenarna, men felet är att det håller spelaren alldeles för hårt i handen. En speakerröst talar om hur hårt du bör slå, markörer förklarar var du ska sikta och klubban väljs automatiskt. Du kan förstås välja att avvika från den utstakade vägen, men för det mesta handlar det endast om att svinga med armarna. Vägledningen är alldeles för effektiv vilket resulterar i en eagle under den första trehålsrundan, och en hole-in-one under den tredje. Jag spelade visserligen på den lättaste svårighetsgraden, men jag tycker absolut inte att själva golfen ska bli lättare på en lägre svårighetsgrad. Istället borde motståndarna bli sämre. Det är lite som i föregångaren där det var möjligt att slå världsrekord i friidrottsgrenarna på första försöket. Varför inte anpassa spelupplevelsen så att en hole-in-one och världsrekord blir något mytomspunnet som man får kämpa för att lyckas med?
Underhållande pilkastning
Darten är väldigt simpel men bjuder ändå på hyfsad underhållning. Sikta in dig genom att hålla armen sträckt, dra tillbaka för att låsa siktet och fram igen för att kasta. För det mesta fungerar det bra, men ibland kan Kinect-sensorn få något ryck och läsa av rörelserna helt fel vilket resulterar i oförklarliga kast när du egentligen försöker sikta. Skidåkningen är okej rent kontrollmässigt men är istället väldigt enkelspårig. Ingen av grenarna medför något högt omspelningsvärde, men i denna gren blir det extra tydligt. När nyhetens behag väl har lagt sig finns det inte mycket att komma tillbaka till.
KS2_stor_2
I basebollen blir kontrollproblemen irriterande påtagliga.
Svingar med fördröjning
I grenarna baseboll och tennis blir lagget mellan mina rörelser och avataren på skärmen väldigt kännbart. Jag kompenserar genom att svinga alldeles för tidigt, vilket ger resultat men känns inte tillfredsställande. I tennisen sköts för övrigt endast svingandet, medan allt annat styrs av spelet. Det går på räls, saknar precision och är aldrig särskilt roligt. I ena stunden träffar mina slag trots att racketen inte nuddar bollen, medan jag lite senare på allvar undrar om alla strängar har släppt eftersom bollen tycks flyga rakt igenom.
En halv sport
Till sist har vi amerikansk fotboll, en sport som på förhand känns komplicerad men som i spelets regi enbart består av att kasta, springa och ibland sparka. Defensiven berörs inte alls. Istället sammanfattas din motståndares försök med några streck i en ruta. Har du tur missar motståndaren sina passningar, har du otur ror han hem touchdowns. Du kan i vart fall inte göra något åt det. Inte kan Rare och Big Park Games haft ambitionen att endast inkludera halva sporten? Det känns halvfärdigt, framstressat och fantasilöst. Varför får jag inte fånga passningar, tacklas och finta bort försvarare? Spelet påstår att väjningar och finter ska fungera, men de ständigt återkommande instruktionsvideorna förklarar det inte. Efter otaliga försök kan jag inte avgöra om väjningarna sker automatiskt eller om jag kan påverka dem.
KS2_stor_1
Även om du möter en mänsklig motståndare går det inte att styra defensiven. Den ena spelaren får helt enkelt bara vänta medan den andre anfaller.
Fin inramning
Spelet presenteras ändå ganska bra, med skön inramning, effektivt publikljud och riktigt peppande musik. Golfbanorna och skidbackarna bjuder på fin design och vackra miljöer. Spelet erbjuder dessutom svenskt tal och text vilket säkert är välkommet för de små, men för mig blir det mest plågsamt. Replikerna är feltajmade, direktöversatta och löjliga. När den ledsagande rösten överentusiastiskt skriker ut ”där är fistbumpen” söker jag mig snabbt till det engelska alternativet.
Sämre än ettan
Föregångaren är ett bättre spel, med roligare sporter och mer variation. Att inte fler framsteg gjorts och misstagen rättats till är för dåligt. Jag finner mig själv vid flera tillfällen drömskt blicka tillbaka mot Wii Sports, ett fem år gammalt spel som jag inte ens tyckte var särskilt bra när det släpptes. Det, om något, är ett underkännande av Kinect Sports: Season 2.
Vi fick spelet av Microsoft.
 • member_male
  Anwest Ouch, en fyra. Jag köpte spelet hos ... 2011-11-11
visning_level7

offline Pempa

Gillar Guybrush Threepwood, Arrested Development, fotboll, Ratatat, Punch-Out!!, David Lynch i allmänhet och Twin Peaks i synnerhet.
31f1a696b20c4484334851e7ee04c5c4
Genre
Party,Sport
Utgivare
Microsoft Game Studios
Utvecklare
Big Park
Plattform
Xbox 360
Prisjakt
Release
Hösten 2011
Sammanfattning
plus
 1. Roligt till en början
 2. Peppande musik
 3. Dart och Golf fungerar ganska bra
minus
 1. Nyhetens behag lägger sig snabbt
 2. Fantasilöst
 3. Snålt
 4. Dålig spelkontroll
 5. Halvfärdigt
 6. De svenska rösterna
4

Slutsats

Kinect Sports: Season 2 är tunt på innehåll och sporterna fungerar inte särskilt bra. Detta beror till stor del på en oprecis spelkontroll och att spelet stundtals känns halvfärdigt. Förlagan är ett bättre spel och det känns ganska konstigt att utvecklarna ännu inte lärt sig behärska tekniken. Fungerar Kinect inte bättre än så här?
Bilder
kinect-sports-season-two-xbox-360-1316088961-029
kinect-sports-season-two-xbox-360-1316088961-030
kinect-sports-season-two-xbox-360-1316088961-031
kinect-sports-season-two-xbox-360-1316088961-032
kinect-sports-season-two-xbox-360-1316088961-033
kinect-sports-season-two-xbox-360-1316088961-034
kinect-sports-season-two-xbox-360-1316088961-035
#inlineditbutton