Kirby Mass Attack
Skrevs 2011-11-09 05:01:00 av Joel Andersson
Kan tio Kirbys vara bättre än en?
Det råder sedan en längre tid speltorka på de utdöende formaten DS och PSP, likaså på relativt nya 3DS. Nu har i alla fall de Nintendo-dedikerade utvecklarna hos Hal Laboratory färdigställt Kirby Mass Attack till DS, som också skulle kunna liva upp spelandet hos 3DS-ägarna. Ett tungt ansvar att bära för en rosa boll, men kanske kan tio stycken hantera pressen bättre?
Damn you Necrodeus!
I vanlig ordning börjar det hela med att Kirby störs från att göra det han gillar bäst, det vill säga ingenting. När han sover som bäst passar den onde Necrodeus på att dela Kirby i tio mindre Kirbys och sedan en efter en förnöjsamt döda dessa. Necrodeus plan vore nästan perfekt såvida inte den sista lilla Kirby kom undan för att ta upp kampen med den onde och lappa ihop sig själv igen.
   Det är ganska typiskt för Kirby-spelen att inget är det andra likt förutom huvudkaraktären och ett sockersött upplägg. Samma gäller för Mass Attack som till exempel inte styrs med något annat än pekpennan och det är inte bara en Kirby, utan upp till tio små rosa bollar. Med detta tillkommer nya typer av pusselelement till den klassiska plattformsmallen.
kirby-mass-attack-screenshot-07
Med flera Kirbys kan man tackla större fiender och utmaningar.
Klona Kirby
Vi börjar med en Kirby som måste äta frukter för att samla poäng där var 100:e ger en till klon av Kirby. På så vis kan han få upp till tio stycken kloner. Med flera Kirbys kan fiender tacklas enklare och fler pussel går att lösa. Banorna är markerade med hur många Kirbys man måste starta med och som alltså måste ha överlevt från tidigare. Varje bana har i regel också något pussel där alla tio behövs och löser man dessa så belönas man med samlarmedaljer.
   Pusslena går till exempel ut på att rycka upp eller ner frukter och hoppa sönder golv och väggar. Med samlarmedaljerna låser man upp små minispel som flipperspel, shooters och till och med ett enkelt rollspel. Med tanke på hur det brukar vara med små upplåsbara sidosysslor så är det faktiskt inte så illa i Mass Attack, en del av minispelen är ganska underhållande.
Enbart pekande
Gruppen av Kirbys styrs alltså med hjälp av pekpennan. Trycker man på sidan av gruppen förflyttar sig alla mot markören på skärmen där man trycker, ett dubbelklick får alla att springa. Små hinder hoppar de över automatiskt men för större så trycker man på gruppen för att samla ihop och förflytta dem vertikalt genom att rita en färdväg. Enkla fiender tar man hand om genom att bara trycka på dem. Som ett andra vapen och hjälp till hinder så kan man kasta varje enskild Kirby genom att snärta till den lite med pekpennan. Skulle en Kirby åka på en smäll från en fiende blir den blå. Ytterligare en smäll gör den vit och den börjar sakta sväva iväg mot livet efter detta. Då kan man dock hinna snärta iväg en annan Kirby mot den i tid för att rädda kvar den på banan och göra den blå igen. På vägen stöter man också på ringar som helar blå Kirbys till rosa igen. Så länge inte alla Kirbys dör är man kvar på banan men fienderna blir tuffare, färre pussel kan lösas och det är inte säkert att man har tillräckligt många för att påbörja nästa nivå.
kirby-mass-attack-screenshot-11
Kirby Mass Attack blandar plattform med pusslande och gör det bra.
För Angry Birds-generationen
I sin enkelhet fungerar kontrollen när det är lugnt på skärmen, men när mer måste hända snabbt blir det lätt strul med Kirbys som hamnar utanför kameran som i sin tur kan fokusera lite dåligt. Variationen på spelandet är bra men banorna känns ibland lite tomma på liv. Tycker man inte det är hjärtskärande att offra ett par Kirbys så är kanske Mass Attack även i lättaste laget.
   Med tanke på kontrollschemat känns det som att Nintendo har siktat in sig mot Angry Birds-spelarna, men Kirby Mass Attack erbjuder den mängd material jag tycker man ska kunna kräva av spel till DS, 3DS och PSP. Faktum är att många varit fullständigt lyriska över detta och i skrivande stund har det ett betygssnitt på 84 hos Metacritic. Så bra tycker inte jag det är, men en väl så bra titel i skuggan av DS storhetstid och ett mycket bättre spel än samtliga 3DS-titlar jag har recenserat under det senaste året.
Vi fick spelet av Bergsala.
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
abfb19b1044c514cf08d10ae81987a41
Genre
Plattform,Pussel
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
HAL Labs
Plattform
Nintendo DS
Prisjakt
Release
2011-10-28
Sammanfattning
plus
  1. Varierat
  2. Minispelen
  3. Sött
  4. En del innovation
minus
  1. En del kameraproblem
  2. Svagheter i kontrollen när mycket händer
7

Slutsats

Kirby Mass Attack är ett plattforms- och pusselspel där du kontrollerar upp till tio Kirbys med enbart pekpennan. Det är trots det varierat, med upplåsbara minispel som inte är fy skam. Den enkla styrningen fungerar oftast problemfritt förutom när det händer mycket på skärmen. Ett välkommet tillskott i de för tillfället annars sömniga releaselistorna för DS och 3DS.
kirby-mass-attack-screenshot-01
kirby-mass-attack-screenshot-02
kirby-mass-attack-screenshot-06
kirby-mass-attack-screenshot-03
kirby-mass-attack-screenshot-08
kirby-mass-attack-screenshot-09
#inlineditbutton