Skylanders Spyros Adventure
Skrevs 2011-10-27 00:00:00 av P-A Knutsson
Spyro jagar barnens veckopengar.
Efter jätteflopparna med Tony Hawk Shred och Ride, samt den plötsliga plastinstrumentdöden hade Activision ett problem; vad skulle de göra med alla hyllkilometer fyllda med plasttillbehör? Smälta ner dem för att skapa hemskt designade leksaker så klart! Leksaker som ska användas i en spelvärld baserad på den gamla mysiga draken Spyro. Frågan är om sågen, motorsågen eller laserskäraren ska plockas fram.
Pokémon 2.0
Rent spelmässigt är Skylanders Spyro’s Adventure ett ganska typiskt actionäventyr för lite yngre spelare. Ungefär som de flesta filmlicensspel med andra ord. Det som utmärker Skylanders-paketet är att spelkartongen är just ett paket fyllt med ett spel, tre leksaksfigurer och en portal i plast.
   När spelet startas ska en av de tre figurerna ställas på portalen. Denna figur blir sedan spelets huvudperson, men det räcker med att ställa en annan figur på portalen för att byta huvudkaraktär. Egentligen hade det varit smidigare att välja karaktär med en knapptryckning, men att fysiskt byta ut sin karaktär är ett intressant grepp som faktiskt förbättrar spelupplevelsen. Dessutom lär yngre spelare tycka att det är riktigt häftigt att kontrollera sin egen leksaksfigur i spelvärlden.
   Under äventyrets gång hittas nya karaktärer, men för att använda dessa figurer i spelet (och vem vill inte göra det?) måste de köpas i leksaksform för cirka en hundralapp styck. Det finns även miljöer, områden och föremål som enbart går att få tag på på genom att köpa plastleksaker. Något som är både smart och fult. På många sätt kan det dock liknas vid ett mer utvecklat Pokémon-koncept.
Smarta leksaker
En mycket smart och intressant funktion med leksaksfigurerna är att förbättringar och karaktärens egenskaper sparas i själva figuren. I praktiken innebär det att spelaren kan plocka med sig plastfigurerna till kompisar och använda sin karaktär där. Om kompisen har en annan spelmaskin har ingen betydelse eftersom leksakerna är ”formatfria”. Med andra ord kan en person spela upp sin karaktär på PS3, för att sedan knata hem till sin 360-ägande kompis och spela tillsammans med denne. Det går både att spela co-op i äventyret och möta varandra i ett stridsläge. Ett utvecklat Pokémon-koncept som sagt.
Actionrollspel modell yngre
Utan ett bra spel i ryggen faller dock dessa idéer platt. Lyckligtvis tar det inte många minuter att inse att Skylanders faktiskt är väldigt välgjort. Som sagt påminner grunden om ett barnanpassat actionspel av typiska mått. Större delen av speltiden spenderas med att knata runt i mysiga miljöer och besegra elakingar, men regelbundna sidosysslor skapar variation.
   Det som utmärker sig mest är de oväntat djupa, men ändå lättförståeliga, rollspelsinslagen. Spyro och hans leksaksvänner kan gå upp i nivå, hitta ny utrustning och låsa upp starkare attacker. En bit in får spelaren till och med välja vilka attacker ens figur ska vara extra bra på. Dessutom går det att utföra svåra utmaningar för att ge karaktären permanenta statusförbättringar.
   I övrigt är Skylanders egentligen ganska ordinärt, men med den stora skillnaden att spelet är ruskigt kul att spela. Karaktärerna, rösterna, musiken, miljöerna – allt skapar en härlig helhet som slår det mesta i genren. Att striderna underhåller stort i all sin enkelhet är så klart även det ett stort plus.
Svensktalande troll
Överlag innehar spelet dessutom en stor dos charm. Både miljöer och karaktärer är färgglada, och hela tidens hörs lustiga kommentarer och ljud. Att alla talar svenska är så klart ett stort plus, speciellt då röstskådespeleriet är av hög klass – även om det så klart snarare handlar om barnprogramsröster än Ingmar Bergman-karaktärer.
   En extra charmig detalj är att de statushöjande hattar som hittas och utrustas syns på spelarens karaktär. Tidigt i spelet hittas exempelvis en hjälm som ser ut som en kastrull, vilket innebär att skylandaren knatar runt med en väl synlig kastrull på huvudet.
miljo
Spelets miljöer är enkla men inbjudande.
Från den ene till den andre
Ett annat smart inslag är att vissa skylandare passar bättre i vissa områden – vilket spelet snällt påpekar. Detta gör att huvudpersonen mer än gärna ska bytas ut med jämna mellanrum, vilket skapar variation eftersom de olika karaktärerna skiljer sig märkbart ifrån varandra.
   Att vissa områden rekommenderar, eller rent av kräver, en karaktär som måste köpas är däremot riktigt surt. Det går dock alldeles utmärkt att klara äventyret utan extra figurer, men för den som vill slutföra precis allt blir det ruskigt dyrt.
Bekanta spår
Trots lovorden kommer Skylanders aldrig upp i samma nivå som genregiganter såsom Mario och Ratchet. Anledningen är att spelupplevelsen aldrig lyfter och överraskar. Allt traskar på i lite väl bekanta skor. Visst är det kul knata runt i mysiga miljöer, spöa fiender och lösa enkla pussel, men riktigt minnesvärda passager saknas. För den huvudsakliga målgruppen är det dock inget större problem.
   Ett annat mindre klagomål är grafiken. Jag gillar visserligen både stilen och de färgglada miljöerna – men rent tekniskt imponerar inget. Trots det ganska simpla yttre haltar bilduppdateringen stundtals och miljöerna borde ha sett ett snäpp vassare ut. Fast åter igen, det är inget större problem.
Välgjord leksakspaket
Trots det rent ut sagt motbjudande och pengautsugande upplägget är det svårt att tycka illa om Skylanders – allt är helt enkelt för välgjort. Grafiken är mjuk och charmig, musiken är peppig och spelandet underhåller. Dessutom höjer faktiskt plastfigurerna spelupplevelsen – hur korkat det än må låta. Att data sparas i figurerna är dessutom en så smart finess att Nintendo borde gråta sig till sömns för att de inte uppfunnit något liknande.
   Tyvärr saknas det lilla extra i själva äventyret. Spelandet blir aldrig tråkigt, men minnesvärda sekvenser saknas till stor del. Lite för mycket går på ren rutin. För yngre spelare spelar detta dock ingen större roll och de lär ha ruskigt kul att rädda världen med sina egna leksaksfigurer. Det är lätt att förkasta spelets grundidé, men istället är jag både imponerad och överraskad av att Activision har knåpat ihop ett så välgjord paket. Kastrullhatten av.
Vi fick spelet av Activision.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
5dfaf714ce4a268d4e169836e1a58e98
Genre
Barn,Äventyr
Utgivare
Activision
Utvecklare
Xpec
Plattform
Xbox 360, Playstation 3, PC, Wii, Nintendo 3DS
Prisjakt
Release
2011-10-14
Sammanfattning
plus
  1. Välgjorda leksaker som är mer än en gimmick
  2. Charmiga miljöer och karaktärer
  3. Trallvänlig musik
  4. Bra röstsatt
  5. Högt tempo
minus
  1. Fler leksaker måste köpas för att kunna nå alla områden
  2. Det lilla extra saknas rent spelmässigt
  3. Det går inte att trycka förbi dialoger
8

Slutsats

Rent spelmässigt är Skylanders ett ganska typiskt actionäventyr för lite yngre spelare. För att kunna nå alla områden och använda alla karaktärer måste dock fysiska leksaker köpas för 100 kronor styck. Lyckligtvis är spelet väldigt välgjort och leksaksfigurerna höjer faktiskt spelkänslan ett snäpp, vilket gör Skylanders till ett utmärkt val för de yngre – även om konceptet luktar ruttet.
murloc
screen8_large
screen12_large
screen2_large
screen3_large
screen4_large
#inlineditbutton