Renegade Ops
Skrevs 2011-10-20 17:12:00 av Emil Andersson
Arkadaction från Sverige.
Det svenska utvecklarteamet Avalance Studios släppte häromåret Just Cause 2, där fokus låg på massiva explosioner och förstörbara miljöer. Nu är studion tillbaka med samma formel, förpackat i ett litet mindre paket.
Renegade-420x177

B-filmshandling med serietidningskänsla

Världen står inför ett överhängande hot. Den vansinnige superskurken Inferno är på krigsstigen och mitt i all mjäkig och präktig diplomati får överste Bryant nog. Han sätter ned foten, lämnar politiken och tar saken i egna händer. Med hjälp av en grupp färgstarka likasinnade avhoppare, formuleras en våghalsig plan med målet att störta Inferno. Berättelsen är varken originell, eller speciellt intressant, men det är sättet den levereras på. Snygga serierutor förmedlar händelseförloppet medan charmigt överspelande röstskådespelare fyller i luckorna. Det är en berättelse som dryper av b-filmsinfluenser, på ett bra sätt. Det är dock lite synd att den karaktär man väljer är helt knäpptyst genom historien. För även om karaktärerna står ut från varandra rent spelmässigt, så hade upplevelsen kunnat bli mycket mer personlig och färgstark om de fått utrymme i berättelsen.
renegade-ops-xbox-360-1306503933-018
Skärmen fylls nästan hela tiden av explosioner.
Skön spelkontroll
Den vänstra spaken sköter fordonets rörelser och högerspaken matar ut kulor mot valfritt håll. Fordonen är en ren fröjd att ratta, fartkänslan är hög och sladdspåren djupa, men kontrollen över fordonet är ändå precis. Det är på intet sätt realistiskt, utan präglas av en överdrivet tillskruvad fysik. Spelkontrollen kan ta ett litet tag att bekanta sig med, men i samma sekund som jag upptäcker boost-knappen är jag mer eller mindre frälst. Jag finner mig flera gånger runtspinnandes i de vackra miljöerna, utan någon som helst tanke på att slutföra uppdraget. Tempot är närmast frenetiskt. Uppdrag utförs under tidspress, fiender klumpas ihop och störtar emot dig, samtidigt som kulor sprutar mot alla håll. Banorna är stora och fria att utforska, något som dock kan bli svårt att hinna med, då tidsbegränsningen ofta gör sig påmind. Om nu omgivningen och kartornas design ses som lyckad så kan man inte riktigt säga detsamma om uppdragen. Ett gäng primära mål av sorten åk dit, skjut det, samt ett sekundärt samlingsuppdrag är nästan alltid fallet i samtliga banor. Lite mer variation på den fronten hade säkerligen kunnat leda till en än mer angenäm upplevelse.

Utveckla din karaktär

Det finns fyra olika karaktärer med varsitt fordon att välja mellan. EMP-utrustade Diz och välskyddade Armand är starka defensivt, medan Gunnar med sin jättekanon och den från luften understödde Roxy, bättre lämpar sig för offensivt tänk. Karaktärernas specialförmågor kan uppgraderas, likväl som deras offensiva, och defensiva styrkor. Att gå upp i nivå går väldigt fort. Till en början kan man klättra flera nivåer under en enda bana, vilket passar väl in i spelets frenetiska tempo, och eliminerar också alla former av dryg "grinding". De köpta uppgraderingarna staplas inte på varandra. Istället blir du tvungen att välja mellan ett fåtal, vilket tillför ett välbehövligt djup. Misslyckas du, kan det vara värt att se över dina val, och kanske satsa mot fler extraliv eller bättre skydd. RPG-elementen är riktigt välimplementerade och lyfter verkligen spelupplevelsen.
Samarbeta och tävla
Som jag tidigare nämnt är alltså tempot frenetiskt. Att uppleva Renegade Ops på egen hand är dock inget jämfört med att spela det tillsammans med vänner. Dels finns möjligheten att spela lokalt på delad skärm, men också över nätverk med upp till tre andra. Resultatet blir givetvis alldeles galet. Den upphetsade stämningen multipliceras med fyra och skapar ett underbart underhållande kaos. Man samarbetar om att klara uppdragen men tävlar samtidigt om vem som når högst poäng. Det leder till en intressant dynamik, där värderingen om jag själv ska sticka iväg och satsa på några extra poäng, eller stanna med gruppen och öka mina överlevnadschanser, hela tiden måste övervägas. Tyvärr kan spelet bli lidande när allt kaos samlas på en och samma yta, varpå skärmuppdateringen då får svårt att hänga med. Annars är Renegade Ops tekniskt sett en ren fröjd. Framförallt nivåerna med frodiga djungler och glittrande vatten är riktigt snygga. Explosionerna som gång på gång fyller upp skärmen skulle få vilken pyroman som helst att kissa på sig av upphetsning och snyggt designade vakttorn och byggnader rasar ihop på ett tillfredsställande sätt när jag brakar igenom dem.
renegade-ops-xbox-360-1309964209-026
Ibland rattas även helikoptrar.
Renegade Ops kampanj är absolut värd att uppleva. Det är roligt på egen hand, men exploderar fullkomligt med några spelare till. Arkadaction för alla med ett kliande avtryckarfinger.
visning_level7

offline Pempa

Gillar Guybrush Threepwood, Arrested Development, fotboll, Ratatat, Punch-Out!!, David Lynch i allmänhet och Twin Peaks i synnerhet.
9adc81cdff32ccf4ec9a8209237a8e31
Genre
Action
Utgivare
Sega
Utvecklare
Avalanche Studios
Plattform
Xbox 360, Playstation 3, PC
Release
Hösten 2011
Sammanfattning
plus
  1. Flerspelarläget
  2. Skön känsla i fordonen
  3. Variation mellan karaktärerna
  4. Snyggt
  5. Specialförmågorna
minus
  1. Skärmuppdateringen dyker när det är som mest kaos
  2. Några små buggar
  3. Repetitiva uppdrag
8

Slutsats

Mycket tack vare ett briljant flerspelarläge lyfter Renegade Ops. Tempot är hela tiden högt, och fordonen är riktigt roliga att sladda runt med. Spelmotorn från Just Cause 2 bjuder även på snygga explosioner och vackra miljöer. De repetitiva uppdragen och en del tekniska problem är det som drar ned betyget. Avalanche Stuios får gärna fortsätta med lite mindre nedladdningsbara titlar, för det här har de lyckats väldigt bra med.
#inlineditbutton