Phineas and Ferb Across the Second Dimension
Skrevs 2011-10-17 07:42:00 av P-A Knutsson
Ett Lego-doftande Disneyäventyr
Phineas och Ferb är två figurer som i vanliga fall huserar på Disney-kanalerna. Ska jag vara ärlig så har jag aldrig hört talas om dem innan spelet ramlade ner i min brevlåda. Däremot känner jag till utvecklarna High Impact Games, ett gäng avhoppare från Naughty Dog och Insomniac och som tidigare gjort lyckade PSP-spel av Ratchet och Jak. Frågan är om de fått med sig tillräckligt med magi från sina tidigare arbetsgivare för att lyckas skapa något vettigt med två knasiga Disneyfigurer.
En välkänd formel
Det tar inte många minuter att inse vilken spelserie som ligger till grund för Phineas och Ferbs äventyr i den andra dimensionen. Hela paketet osar av nämligen av Lego, och alltifrån spelupplägg till bandesign och co-op-funktionen känns igen från Traveller's Tales succéserie.
   I praktiken innebär det att de två figurerna vandrar runt i enkla men charmiga miljöer sedda snett uppifrån. Majoriteten av banorna är actionfyllda historier fulla med fiender och ett enklare pussel, men inslag av flygturer, rutschbanor och sidscrollande plattformssektioner skapar god variation. Dessvärre saknar samtliga delar all form av utmaning, vilket gör att spelupplevelsen blir onödigt intetsägande för lite mer vana spelare – vilket i och för sig även Lego-spelen kan anklagas för.
En lånad ryggsäck
Som sagt påminner Phineas och Ferb mycket om de danska byggklossarnas digitala äventyr, men det finns ett par noterbara skillnader. Den mest nämnvärda av dessa är att det aldrig krävs en särskild karaktär för att lösa ett pussel. Istället står brödernas uppfinningar och vapen i fokus. Det är här som utvecklarnas bakgrund hos Insomnaic gör sig påmind och många av de manicker som används känns direkt hämtade från Ratchets ryggsäck. Lika stor fantasirikedom och humor som Ratchets prylar innehar hittas dessvärre inte här.
phin2
Alla talar engelska
Något som det däremot finns gott om är personlighet och still. Jag har inte sett serien tidigare, men de klipp jag sett nu går helt i samma stil som spelet. Både miljöer, karaktärer och deras rörelser känns igen och fans av serien (om sådana finns i Sverige) kommer att bli mer än nöjda.
   Att spelet i första hand är utvecklat till Wii märks på de begränsade områdena som besöks, men rent grafiskt är det snarare positivt eftersom den rena grafiken passar seriens stil utmärkt. Ibland hittas dock detaljer som borde ha sett betydligt bättre ut.
   Även rösterna och humorn från serien verkar ha hittat till spelversionen. Tyvärr är både text och tal på engelska, vilket gör det omöjligt för yngre spelare att förstå alla skämt. De flesta spelmoment är i alla fall lätta att förstå trots språkproblemen.
Samla bonusar
För att dryga ut speltiden hittas även två minispel av enklare modell. Dels ska bollar rullas mot poängtavlor, dels ska spelaren guida en arm mot olika bollar. Poängen som samlas in i minispelen används sedan till att låsa upp bonusföremål såsom ljudeffekter, statyer och dräkter till karaktärerna.
Kul men intetsägande
Phineas and Ferb är ett välgjort litet äventyr som inte höjer några ögonbryn. Resan är varierad och actionfylld, men avsaknaden av motstånd och minnesvärda sekvenser gör upplevelsen slätstruken. För fans av serien är spelet ett bra val, likaså för alla som vill ha ett alternativ till Lego-spelen. Jämte med mer fylliga plattformsspel som Ratchet, Mario eller Disneys egna Toy Story 3 har denna titel däremot inte mycket att säga till om.
Vi fick spelet av Disney
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
9c11598f055805ac5bcda29861b03d82
Genre
Action,Barn,Plattform
Utgivare
Disney Interactive
Utvecklare
High Impact Games
Plattform
Playstation 3
Prisjakt
Release
2011-10-07
Sammanfattning
plus
  1. Charmig och passande grafik
  2. Lättförståeligt
  3. Varierat
  4. Kul i co-op
minus
  1. Enbart på engelska
  2. Ganska intetsägande
  3. Väldigt lätt
6

Slutsats

Phineas and Ferb är ett välgjort äventyr vars upplägg påminner starkt om Lego-spelen. Resan är varierad och actionfylld, men avsaknaden av motstånd och minnesvärda sekvenser gör upplevelsen lite väl slätstruken. För fans av serien är det dock ett utmärkt val.
phin3
phin3
phin1
#inlineditbutton