Forza Motorsport 4
Skrevs 2011-10-12 16:53:00 av Erik Hansson
Trean tog ett stort steg. Fyran ställer sig bredbent.
I trean fyllde Forza-serien ut kostymen ordentligt och innehållshetsen togs till sin spets. Kunde man tro. Sedan släpptes Gran Turismo 5 med över 1000 bilar och så sjuka mängder innehåll att antagligen ingen ens orkade bry sig om en tiondel. Det är där banracinggenren befinner sig 2011. Fläskigare och bredare än någonsin.
forza420
Forza 3-expansion
När de stora stegen redan tagits verkar genren istället vilja ställa sig så bredbent som möjligt. Även om det finns gott om mindre förändringar under plåten i Forza 4 och siffrorna på baksidan av förpackningen presenterar imponerande nyheter så är min dom att jag lika gärna kunnat spela en Forza 3-expansion.
Kinect för sinnesslöa
Kinect-stödet är egentligen den mest tydliga nyheten. "Bättre med Kinect" står det på förpackningen, men det är bara marknadsförare och sinnesslöa som kan skriva under det påståendet. Att styra med en imaginär ratt framför tv:n fungerar bara när man kör enstaka lopp och bara när man kör med så gott som alla hjälpmedel påslagna. Och då fungerar det inte ens bra. Så fort det krävs minsta precision är det kört.
   Turn 10:s programmerare kan inte blivit glada för Kinect-kraven från Microsoft.
Bilklubbar och kollisionsförbud
Det är annars i onlinedelen som fyran tar de största stegen. Det går nu att anta utmaningar från andra personer i en lång rad kategorier som drifting, banracing, det nya konstiga bowling-läget och flera olika bilklasser. Antalet spelare på samma bana har också ökats till 16 och det går att stänga av kollisioner på banorna för att slippa råka ut för folk som bara försöker förstöra för andra.
   Det finns också bilklubbar där du och dina vänner kan tävla om prestigefulla placeringar mot andra spelares bilklubbar. Inom bilklubbar kan det dessutom delas ut bilar åt de andra medlemmarna.
forza4_bild13_2960569186
Mycket av spelets skönhet märks inte förrän i repriserna.
Design-communityn fortfarande stark
Precis som de två senaste åren är design-communityn den kanske coolaste idén med Forza. Vill du lacka bilen med en heltäckande målning av jultomten så är det bara din tid och din fantasi som kan sätta stopp för det. Verktygen finns i spelet. När du är klar kan du lägga upp din målning i ett auktionshus och tjäna spelets pengar på att sälja din skapelse. Dessutom blir du mer och mer ansedd som målare eller vinylskapare ju fler du säljer. Med andra ord kan de som vill spela Forza 4 för att bli världens mest erkända och anlitade plåtmålare.
   Du kan också visa att du är kungen av tuning. Att du vet precis vilka tillbehör som behövs och hur de ska tunas för att pressa en kärra till max. När du skapat den ultimata tuningen lägger du upp den på auktionshuset och kan bli både rik och berömd.
För dig som bor i vägräckena
För att få in fler nybörjare i spelet går det att använda rikligt med körhjälp som gör att det egentligen räcker med att bara svänga någorlunda rätt. Hastigheten och den övergripande styrningen sköter spelet. För alla som inte är några stjärnor på tuning och att välja vilka delar man ska köpa för att maximera effekten så finns det automatisk uppgradering som gör det enkelt att få ut vad man vill av tillbehörsaffären.
   Även bilarnas skador kan stängas av eller bara göras visuella så att det fungerar att köra runt med en skrothög som inte tappat en enda hästkraft trots att du bott ute i vägräckena.
Spola tillbaka misstag
Misslyckas du totalt med sista svängen innan upploppet och tappar de avgörande placeringarna som du hade behövt för att avancera i karriärläget kan du hålla in en knapp och helt enkelt spola tillbaka händelseförloppet för att ge dig själv ett nytt försök. De är naturligtvis frivilliga att använda, så alla racingpuritaner kan vara lugna, men för nybörjare i genren eller folk som inte klarar av att köra behärskat är det en skön livlina.
forza4_bild16_1370823045
Det finns mängder av olika bilar att tävla med, som alla känns unika.
Proffsig presentation
Forza 4 är riktigt snyggt, både när det gäller bilarna och omgivningarna. Även menyerna är läckra även om de inte känns lika lyxiga som i förra spelet.
   Att jämföra grafiken med GT5 eller Forza 3 överlåter jag åt de som är intresserade, för mig räcker det gott och väl att jag kan njuta av repriser och detaljstudera bilarna i mitt garage utan att irritera mig.
   Ännu en detalj i den proffsiga presentationen är bilprogrammet Top Gears presentatör Jeremy Clarkson som agerar berättarröst.
Inte för er utan hårddisk
På grund av sin storlek levereras Forza 4 på två dvd-skivor. På den första finns hela spelet och hundratals bilar, men för att få tillgång till allt material krävs det att du installerar hela eller delar av den andra skivan på hårddisken. Om du inte installerar bilarna på andra skivan kommer du inte kunna använda dem varken i karriärläget eller online. Ni som har en 360 utan hårddisk får med andra ord klara er utan ungefär en tredjedel av innehållet.
Karriär med poäng
Tävlingarna anpassas efter vilka bilar du äger och du väljer vilka lopp vill ställa upp i beroende på vilka kärror som står i ditt garage. Alla bilar är indelade i olika klasser baserade på deras prestanda och ursprung. När du vunnit eller placerat dig bra i några lopp kommer du ha råd att köpa nya bilar och det tar inte alltför lång tid innan ditt garage är fullt av mängder med bilar.
   Alla bilar är upplåsta från början och om du verkligen vill ha en viss bil kan den dessutom köpas för riktiga pengar i spelets butik.
   Förutom pengar ger tävlingarna också erfarenhetspoäng som gör att både du och dina bilar går upp nivåer. Du låser upp nya belöningar i form av nya bilar medan en hög nivå i till exempel en Alfa Romeo ger rabatt på tillbehör. Det ständiga samlandet av pengar och erfarenhetspoäng är en ypperlig morot att fortsätta tävla.
Mängder av faktorer
Den ack så viktiga körkänslan finns där. Turn 10 har gått in på en extrem nördnivå när det gäller hur många faktorer som påverkar körningen, hjulen och väghållningen. Så länge hjulen håller sig på asfalten eller vägrenen känns det helt rätt, men ute i gräs, grus eller på annat underlag tappas realismen även i fyran.
   Motståndarna är baserade på ett system som kallas "driveatar" och som gör att de både kan lära sig att bli bättre, men också att de kör ganska mänskligt. De kan göra misstag, kan bete sig aggressivt och kör inte så mycket på rad som många andra racingtitlars AI. Men systemet har fortfarande en hel del luckor och det är irriterande att se AI-förare få plötslig fartboost eller köra in på banan från grus och gräsunderlag som om de gick på räls. De känns helt enkelt inte som riktiga förare.
Välpolerat och förnuftigt
Forza 4 är nära själva definitionen på ett välpolerat spel. Det är så oklanderligt och genomtänkt att det känns som om hela spelet är byggt av en pr-byrå. Allt är tillrättalagt enligt deviset "lättillgänglighet". Det gör också att det känns lite för anpassat. Här finns inget som sticker ut eller spretar. Karriärläget blir för mig lite långtråkigt och även om det är riktigt kul att lira online mot andra spelare så kommer jag inte ifrån att Forza 4 saknar lite känsla. Det är ett väldigt bra banracingspel med mängder av innehåll, men jag går inte riktigt igång på alla cylindrar.
Vi fick spelet av Microsoft.
 • comment
  Arsenik Är det sämre än GT5? (kunde inte ... 2011-10-12
  • 2
   ninja x GT5 har ju släppt en stor Spec 2.0-u... 2011-10-13
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
fbcbd386c1b9bb66b7d74757699356ee
Genre
Racing
Utgivare
Microsoft Game Studios
Utvecklare
Turn 10 Studios
Plattform
Xbox 360
Prisjakt
Release
2011-10-14
Sammanfattning
plus
 1. Mängden innehåll
 2. Communityfunktionerna
 3. Realismen
 4. Onlinedelen
 5. Mjuk och snygg grafik
minus
 1. Något ojämn AI
 2. Körfysiken utanför asfalten
 3. Konstiga kollisioner ibland
 4. Ger mig inte samma kickar som de mer aggressiva, men mindre konkurrenterna
8

Slutsats

Forza 4 är fullproppat med välpolerat innehåll. Det svämmar över av bilar och banor samtidigt som community-, tuning- och lackeringsfunktionerna fördjupats till att ge varenda bilnörd en möjlighet att spela i månader. Forza 4 har helt enkelt det mesta, men för mig saknas bara det där lilla extra i känslan som gör det mer än väldigt bra.
Bilder
forza4_bild1
forza4_bild10
forza4_bild11
forza4_bild12
forza4_bild13
forza4_bild14
forza4_bild15
forza4_bild16
forza4_bild17
forza4_bild18
forza4_bild19
forza4_bild2
forza4_bild20
forza4_bild3
forza4_bild4
forza4_bild5
forza4_bild6
forza4_bild7
forza4_bild8
forza4_bild9
#inlineditbutton