PES 2012
Skrevs 2011-09-29 08:28:00 av Erik Hansson
360-versionen är sönder, PS3-versionen bättre än någonsin.
Att Konami satsade på spelet på plan i år blev extremt tydligt när de till och med valde att släppa två demos. Allt för att kunna få feedback på nyheterna i spelmekaniken. Och att döma av åsikterna i spelforum var deras satsning helt rätt. Sällan har ett PES-spel fått så mycket positiv feedback i förväg.
   Det fanns bara ett stort klagomål och det var den så kallade "sprintbuggen" till Xbox 360. Den gör så att den första kontrollens spelare bara kan spurta en liten stund innan spelaren stannar upp. Det är en så pass allvarlig brist att jag inte kan rekommendera Xbox 360-versionen och med tanke på att buggen inte var med på en lista över justeringar som ska göras i den första patchen till spelet kan det dröja innan det fixas.
pes2012_420
Bättre spelare
Om PES i fjol gjorde något åt karriärläget och kläckte ur sig Master League Online så har teamet i år jobbat mycket med spelet på plan. Det märks tidigt. PES 2011 kändes ständigt som att spela med folk från en gärsgårdsserie med dåliga bollmottagningar, många kassa skott och passningar som gick fel. I PES 2012 uppför spelarna sig äntligen som de proffs bör vara. Det ger omedelbart ett bättre flyt i spelet. Bollen sitter vid fötterna, passningarna slås i tid och oftast till rätt adress. Åtminstone av bra spelare.
Något mindre problem
Årets version känns verkligare än föregångaren. Det händer fortfarande att mottagningar är orimligt usla, att skott blir överdrivet hårda och välriktade eller att passningar går helt fel, men det är inte riktigt lika ofta det uppstår helt overkliga situationer.
   Ibland blir det också fortfarande problem med passningar för att spelet bestämt en ologisk medspelare som mottagare och ibland fattar spelarna märkliga beslut, men även det händer något mer sällan. Om du lär dig den viktiga "super cancel"-funktionen för att få större frihet i dina spelares rörelser kommer du uppleva en större kontroll över spelet på plan.
   Ytterligare en förbättring är att det inte är lika vanligt att man fastnar i långa snubbelanimationer som kunde vara fallet tidigare.
Största nyheten
En ännu större nyhet är dock medspelarnas smartare löpningar. I PES 2011 kunde man behöva avbryta anfall för att medspelare inte visade sig, men i PES 2012 får man betydligt oftare hjälp. De visar sig, tar löpningar och verkar "tänka fotboll". Det är effektivast att tvinga fram löpningar med högerspaken, men för det lite mindre offensiva spelet fungerar den nya artificiella intelligensen utmärkt. Att komma till skottläge eller freda sitt mål kräver något större tankearbete än i fjol.
pes2012_screen1_3046360776
PES6-älskarna kommer antagligen alltid drömma sig bakåt i tiden, men för mig är PES 2012 på plan bättre än någonsin.
Animation pågår, var god dröj
Målvakterna är fortfarande usla på att snabbt sätta igång spelet och är över huvud taget spelets största brist i dagsläget. De kan agera idiotiskt för att nästa stund stå för fantomräddningar. Konami har dock utlovat en uppdatering av dem inom kort.
   En liknande onödig animation som försinkar spelet har nu även lagts in vid inkast vilket är helt obegripligt. Att behöva titta på medan din spelare långsamt lyfter bollen från marken och drar den bakom huvudet medan motståndarna springer fram och täcker dina passningsalternativ är ett så obotligt korkat designbeslut.
   Domarna har blivit något bättre på att döma fördel av boll, men det är fortfarande för många missar och att dela ut kort i efterhand verkar de fortfarande inte ha lärt sig. Det är också lite för varierat vad som ger kort eller inte.
Ointresserade av användarvänlighet
Som vanligt är Konami usla på att förklara sina funktioner och nyheter. Den som listade ut hur de förvalda taktikerna och spelstrategierna fungerar på första försöket är antingen ett geni eller så har personen ett lika trasigt logiskt sinne som Seabass programmerare. Att de behållit det extremt klumpiga och omoderna systemet att byta spelare genom att förflytta en markör med vänsterspaken säger allt om hur ointresserade teamet är av användarvänlighet. Jag saknar det gamla smidiga systemet och använder nu ofta av ren lathet automatiska byten i matcherna.
Större frihet vid fasta situationer
Fasta situationer har fått ett stort lyft. Med högerspaken kan du nu enkelt välja passningsmottagare antingen för en enkel markpass eller ett inlägg. Det går till och med lätt att slå en passning bakåt eller rakt i sidled. Vid hörnor kan du nu välja att markera din bästa huvudspelare och trycka på cirkel (B) och automatiskt slå ett inlägg mot honom. Därmed inte sagt att det automatiskt blir en bra slagen hörna eller en målchans.
pes2012_2
Finns det något bättre än att styra en bra skytt i PES och möta en passning med ett tungt skott?
Fler animationer och detaljer
Grafiskt har vissa förbättringar skett. Publiken är lite mer rörlig om än fortfarande full av exakt likadana människor. Det syns även fotografer och lite annan personal utanför plan. Antalet animationer har utökats och det syns bland annat tydligt när spelare försöker täcka skott genom att vända sig om.
   Det är dock inte meningen att ge intrycket av att PES 2012 har en snygg presentation. Jämfört med FIFA känns PES fortfarande som ett lågbudgetspel på många sätt.
Mycket svårare
Svårighetsgraden har trappats upp rejält. Jag skulle säga att "professional" är som förra årets "top player". Att klara av datorn på "top player" eller den upplåsbara ännu högre svårighetsgraden är en rejäl utmaning. Svårighetsgraden gör dock att livslängden för PES 2012 är utökad och även om datorn känns lite väl effektiv framför mål och i sina passningar på de högsta nivåerna så är det en välkommen förändring.
Ytliga förändringar i karriären
När det gäller karriärläget Master League kan ni läsa betydligt mer om det här. I korta ordalag har det fått en del ytliga förändringar där du är en fysisk manager som får prata med spelare, media och styrelsen. Det är dock till stor del ett spel för gallerierna. Mellansekvenserna blir snart repetitiva och tillför ingenting när du inte kan interagera på ett meningsfullt sätt. Samma slutsats gäller Become A Legend där du spelar en och samma spelare hela tiden.
   Båda spellägena har dock gynnats kraftigt av att AI:n förbättrats och att svårighetsgraden höjts. Jag kan se mig själv spela Master League i många timmar framöver.
pes2012_1
Målvakterna är årets akilleshäl. De kan ibland uppträda under all kritik och ställa till det för sig på ett sätt som helt enkelt inte är realistiskt. Dessutom tar det alltid flera dyrbara sekunder för dem att passa ut bollen i motsats till alla moderna målvakter.
Håll tummarna för tekniken
Onlinedelen är inte öppen för mig i dagsläget, men Master League Online har fått lite justeringar med ett bättre kontraktsystem och mer realistiska skador.
   Det går att spela fyra mot fyra online och flera olika communityfunktioner med bland annat Facebook-stöd gör det lättare att jämföra statistik eller skicklighet mot vänner. Så länge onlinedelen fungerar rent tekniskt låter det lovande.
Aldrig känts bättre
Jag tycker verkligen Konami hade kunnat ge oss mer när det gäller förbättringar och fördjupningar av spellägena i år. Det är fräckt att bara ge en illusion av djup när det egentligen bara är en tunn yta.
   Som vanligt är det dock spelet på plan som räknas och här har PES i år hittat formen. Jag tror inte det någonsin känts bättre. Spelarna är individuella, passningsspelet fungerar bättre, medspelare tar löpningar och att styra Messi på plan med den extrema bollkontrollen känns så äkta att det nästan är kusligt.
   PES 2012 på plan är äntligen den fullträff det varit så nära i flera år. Till nästa år vill jag dock se ett större djup i spelets alla funktioner.
Vi fick spelet av Nordic Game Supply. Observera att vi i dagsläget avråder er från att köpa PES 2012 till Xbox 360 på grund av "sprintbuggen".
 • member_male
  Queztah Jag har hört att målvakterna ska va... 2011-10-04
 • andi
  Serpico Hjälp mig med mtt beslut, Fifa eller... 2011-10-01
  • gastrikland_moi
   erik PES är som sagt bättre än någonsi... 2011-10-01
 • images374555villareal
  rodda Grym recension, har en liten fråga a... 2011-09-30
 • comment
  Glejs Jag mysläste genom hela texten, rikt... 2011-09-30
 • member_male
  donthomasso66 Tacl Erik som vanligt intressant läs... 2011-09-29
 • member_male
  Steef Tack för recensionerna Erik, gillar ... 2011-09-29
  • gastrikland_moi
   erik Varsågod. :) Opartisk vet jag inte o... 2011-09-29
   • member_male
    Steef Det är just individualismen "fixed... 2011-09-29
 • member_male
  Vulkanen Grymt bra recension Erik! Så här sk... 2011-09-29
 • member_male
  Caniggia Målvakterna är till stor del fixade... 2011-09-29
 • Shirt
  UltrazPK "att dela ut kort i efterhand verkar ... 2011-09-29
 • member_male
  Omidov Tack för en bra och detaljerad recen... 2011-09-29
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
bdfefc5b1be8377af5478a4a77d9ac8b
Genre
Sport
Utgivare
Konami
Utvecklare
Konami
Plattform
Xbox 360, Playstation 3, PC
Prisjakt
Release
2011-10-14
Sammanfattning
plus
 1. Spelet på plan är utmärkt
 2. Smartare medspelare
 3. Går att tvinga fram löpningar
 4. Svårare
 5. Spelarna är individuella
 6. League-licenserna
 7. Communityfunktioner online
minus
 1. Sprintbugg förstör 360-versionen
 2. Korkade målvakter
 3. Ytliga förändringar av karriärläget
 4. Uselt soundtrack
 5. Få licenser
9

Slutsats

Konami har i år tagit stora steg i spelet på plan och de har nog aldrig lyckats bättre. Försvarsspelet är likt det Fifa 12 infört och medspelarna är mycket smartare med vettiga löpningar, något som länge saknats i seriens historia. I spellägena har det mestadels skett ytliga förändringar som inte tillför något på djupet. På plan är PES 2012 dock i en helt egen klass i år.
Bilder
pes2012_1
pes2012_2
pes2012_3
pes2012_screen1
pes2012_screen2
pes2012_screen3
pes2012_screen4
286099_10150256389109327_280573964326_7635042_4662809_o
286431_10150256389169327_280573964326_7635043_849339_o
288467_10150256389084327_280573964326_7635041_6898186_o
288511_10150256389254327_280573964326_7635046_7676408_o
289343_10150256389204327_280573964326_7635044_7660311_o
pes2012_200
pes2012_420
pro-evolution-soccer-2012-playstation-3-ps3-1311172483-020
pro-evolution-soccer-2012-playstation-3-ps3-1311172483-016
#inlineditbutton