FIFA 12
Skrevs 2011-09-28 09:52:00 av Erik Hansson
Ett modigt steg för serien som kommer skrämma vissa fans.
När jag intervjuade seriens producent David Rutter den 12 september skulle demot släppas dagen efter. Han var märkbart nervös inför hur det skulle tas emot. Med all rätt. Det nya försvarssystemet är en så stor förändring att både demot och det färdiga spelet tvingar oss att klara en genomgång av det nya systemet innan vi får spela vanliga matcher. Det är försvarsspelet som kommer dela upp Fifa-spelare i två läger i år.
FIFA12_420_576840889
Tänk fotboll i försvaret
Säga vad man vill om Fifa 11:s försvarsspel, men det var sällan speciellt realistiskt. Två spelare som ständigt tjurrusar efter bollhållaren var för det mesta en fullt funktionell försvarsmetod. Det krävde varken finess eller tankearbete. I Fifa 12 kan man fortfarande använda samma metod (A+RB), men det är inte alls lika effektivt. Spelarna springer oftare helt fel och motståndarna kan enklare komma undan den klumpiga pressen. Istället gäller det att variera sitt försvarsspel och "tänka fotboll". Sätt press när det behövs, markera passningsalternativ och försök tvinga motståndarna till misstag. Det påminner betydligt mer om riktig fotboll och för puritanerna bör det vara välkommet.
20 demomatcher rekommenderas
Problemet med systemet är att det är mycket mer passivt. Att inrikta sig så mycket på försvar gör det också svårare att få tag på bollen. En skicklig motståndare kan hålla dig utanför spelet i långa stunder och frågan är om du tycker det är tillräckligt belönande att känna dig nöjd med ditt försvarsspel? Många som spelar fotbollsspel gör det för att de gillar att anfalla och tycker inte lika mycket om försvarsspelet. Har du den inställningen finns det risk för att "tactical defending" inte är något för dig. Det går dock att välja att spela med den gamla försvarsmodellen.
   Fifa 12 är med andra ord betydligt mer Lars Lagerbäck än Pep Guardiola och för mig är det välkommet. Jag kan känna en glädje i ett lyckat försvarsspel och att hålla nollan blir som en seger. Men det resulterar också i att många matcher slutar 0-0 mot datorn på de högre svårighetsgraderna medan många matcher mot andra spelare kommer bli rena målfyrverkerierna. Det kommer inte vara allas kopp te. Bästa sättet för dig är att spela minst 20 matcher i demot och sedan avgöra vad du tycker.
Sprallig slapstick och precisionsdribbling
Andra nyheter på plan är en ny fysikmotor som i extrema fall visar upp helt sjuka kollisioner som mer liknar sprallig slapstick än fotboll. Det är inte helt ovanligt att se en spelare snubbla okontrollerat över en spelare som ligger på marken. Men för det mesta är det väldigt välkommet. Det är en skön känsla att med en vältajmad glidtackling få bjuda en retlig dribbler på en rejäl lufttur, eller att med en stor spelare helt enkelt tackla bort en klen lirare. Tyvärr verkar dock datorn vara programmerad för att helt undvika att orsaka frisparkar. Jag tror jag fått fyra stycken på 20 matcher.
   En välkommen nyhet är "precisionsdribbling" som ger dig större kontroll över bollen på små ytor. Det beror naturligtvis på vilken spelare du använder, men en teknisk spelare med bra balans kan nu användas för att hålla i bollen på små ytor utanför straffområdet i väntan på luckor eller passningsvägar. En nackdel är att det tillsammans med det nya försvarssystemet blir väldigt mycket dribblande mot mänskligt motstånd.
   Den nya spelarintelligensen märks också på sina håll och över lag uppför sig AI:n väldigt bra, med få märkliga beslut.
fifa-12-playstation-3-ps3-1314004398-059_44906714
Kortspelet Ultimate Team återkommer och låter dig kämpa dig upp från ett gärsgårdsgäng till världsberömt stjärnlag om du har tiden eller pengarna.
Mycket nytt i karriären
Karriärläget har också fått en rejäl polering. Transfersystemet är uppdaterat och smidigare, scouter som skickas ut i världen för att hitta fynd, ungdomssystemet känns mer vältestat, media spelar en större roll och hela spelläget presenteras på ett smidigare sätt. Som vanligt med mängder av licensierade, snygga bilder som tillför mycket.
   Du kan spela karriären antingen som en enskild spelare (Be A Pro), som spelande manager eller genom att sköta hela laget. Mängden spelare och lag med detaljerade dräkter och arenor är imponerande, men jag blir lika besviken varje år över att spelarna inte känns mer unika. Trots alla piffiga namn som satts på funktioner som ska öka individualismen så är det fortfarande långt från PES på den punkten.
Överdosering av övervakning
Head To Head Seasons är ett nytt läge som är lite svårt att uttala sig om så här tidigt i spelets livscykel, men det låter dig spela i onlinedivisioner med tillhörande cuper beroende på hur bra du spelar mot andra. Det är ännu en morot för att spela online och kommer garanterat passa er som föredrar att möta mänskligt motstånd.
   EA Sports Football Club ger din favoritklubb erfarenhetspoäng för nästan allt du gör i spelet och ska sporra till extra mycket spelande för att just din klubb ska hamna högt i rankinglistorna. Det är dock inget som lockar mig speciellt mycket och jag tycker bara det är irriterande med allt plingande av nya erfarenhetspoäng som jag tjänat.
   Samma sak gäller det ständiga uppdaterandet av vad dina Fifa-vänner gör i spelet. Den här överdoseringen av kompisövervakning är mest i vägen.
Lås spelare i ett lag
Att spela som låst spelare i ett lag av AI-spelare, eller ännu hellre mänskliga spelare, är fantastiskt kul i min bok. EA lyckas få mig att känna mig som en viktig kugge i ett lag och att mötas fem mot fem eller ännu fler online är fortfarande ett fantastiskt sätt att uppleva ett fotbollsspel på.
   Att göra det med en egenskapad spelare som får erfarenhetspoäng i takt med att du lyckas med saker på plan gör det ännu roligare.
fifa-12-playstation-3-ps3-1314004398-055_38328943
Den nya precisionsdribblingen är väldigt välkommen, men gör det å andra sidan svårare att ta bollen med det redan krångliga nya försvarsspelet.
Småbrister svåra att bry sig om
Det finns småsaker som irriterar med Fifa 12. Det nya försvarsspelet gör ibland det förtvivlat svårt att sno åt sig bollen, menyerna är ett konstant laddande och synkande mot EA-servrarna och jag skulle verkligen önska att animationerna skulle gå att avbryta några tiondelar snabbare för att få ett "skarpare" spel på plan. Förutom det är årets Fifa precis som tidigare år så fullt av smarta spellägen, funktioner och licenser att det som fotbollsfan blir svårt att bry sig om de mindre problemen. Karriärlägets förbättringar hör till mina favorituppdateringar, men det nya tankekrävande försvarsspelet är minst lika välkommet. Om du bara lär dig behärska det kommer du nästan garanterat bli nöjd med Fifa 12.
Vi fick spelet av EA.
 • member_male
  Omidov Tack för en bra recension! Men jag k... 2011-09-29
 • 01PlayStation31024x768
  Sjögge bra recension! En sak jag tänkte på... 2011-09-28
 • pacmanskeleton
  Jopp3 Ok, schysst recension! MEN, vilket ä... 2011-09-28
  • gastrikland_moi
   erik Tack! En svår fråga. PES har fått ... 2011-09-28
 • callofduty42_508952773
  RDPaixáo Bra rec, har bokat det iaf även fast... 2011-09-28
  • gastrikland_moi
   erik Ja och det går ju att köra med gaml... 2011-09-28
 • 41e0ffae4928b
  Butatista Bra recension. I demot kan man byta t... 2011-09-28
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
6c43559e0ffcac47cb2efe1c009cd268
Genre
Sport
Utgivare
EA Sports
Utvecklare
EA Canada
Plattform
Xbox 360, Playstation 3, Nintendo 3DS, Wii, PC, Playstation Vita
Prisjakt
Release
2011-09-30
Sammanfattning
plus
 1. Be A Pro
 2. Många spelare online
 3. Mängder av licenser
 4. Utvecklat karriärläge
 5. Många smarta funktioner
 6. Bra soundtrack
 7. Krävande försvarsspel
 8. Ultimate Team
 9. Lyxig presentation
minus
 1. Sega menyer
 2. Spelarna är fortfarande lite långsamma att reagera
 3. Småbuggig fysik
 4. Ibland för krävande försvarsspel
 5. För liten skillnad mellan spelare
 6. Långsamma passningar
9

Slutsats

Ett fullständigt omgjort försvarsspel till årets version av Fifa var lika modigt som välbehövligt. Att bara jaga efter bollhållaren är numera nästan fruktlöst. Det gäller att ha tålamod och försöka läsa spelet. Det kommer avskräcka många fans, men efter 10-20 matcher börjar det sitta. Inte helt utan problem, men tillräckligt för att ge spelet en defensiv dimension som tidigare saknats. Dessutom har det tillkommit en ny rolig fysikmotor, många förbättringar i karriärläget och något smartare medspelare. Jag önskar mig fortfarande mindre sega menyer, en mer direkt kontroll på plan och hårdare passningar, men över lag är Fifa 12 inget mindre än briljant.
Bilder
FIFA12_NG_Bendtner_header_againstgoalie_WM
FIFA12_NG_Benzema_header_throughdefense_WM
FIFA12_NG_Benzema_Headerinbox_WM
FIFA12_NG_Carvalho_tackle_WM
FIFA12_NG_casillas_save_WM
FIFA12_NG_Chiellini_ballinair_WM
FIFA12_NG_Fabregas_dribblethrough_WM
FIFA12_NG_Hummels_inthebox_WM
FIFA12_NG_Messi_overheadkick_WM
FIFA12_NG_Van_Persie_Jump_WM
FIFA12_NG_Vermaelen_defending_WM
fifa12_PS3_kaka_run
fifa12_ps3_easfc-leaderboards_dortmund_wm
fifa12_ps3_easfc-pfyc_main_arsenal_wm
fifa12_ps3_easfc-pfyc_map_psg_wm
fifa12_ps3_easfc_hubleaderboards_arsenal_wm
fifa12_x360_easfc-pfyc_lastseason_lyon_wm
fifa12_x360_easfc_challenges_chelsea_wm
fifa12_x360_easfc_frontmainmenu_wm
fifa12_x360_easfc_hubnews_chelsea_wm
EURO_2012_den_v_ger_V2_wm_lowres
#inlineditbutton