The Penguins of Madagascar: Dr. Blowhole Returns – Again
Skrevs 2011-09-27 10:20:00 av P-A Knutsson
Snälla elefanter och elaka delfiner.
I samband med att Kung Fu Panda 2 gick upp på biograferna lanserade THQ ett spel baserat på filmen. Inga konstigheter där, men att spelet var helt olika mellan formaten var anmärkningsvärt. Till Wii användes THQ:s ritplatta Udraw, på 360-versionen var ett fightingspel som krävde Kinect, medan PS3-spelet var ett vanligt actionäventyr. En ambitiös tanke som inte helt oväntat resulterade i tre riktigt usla spel. En läxa lärd kan man tro, men tydligen inte. Madagaskarpingvinerna bygger nämligen på exakt samma grund.
Pingviner mot delfiner
The Penguins of Madagascar: Dr. Blowhole Returns – Again är en spin-off på en animerad tv-serie som bygger på filmen Madagaskar. Här får vi följa de komiska pingvinerna (som jag ärligt talat knappt minns) på ett helgalet äventyr där en elak delfin ska göra något... Handlingen är inte spelets starkaste kort och trots att jag försökte hänga med i mellansekvenserna tappade jag snabbt tråden. Precis som väntat med andra ord.
Pussligt äventyr…
Något som däremot överraskar är Playstation 3-versionens upplägg. Till skillnad från alla de actionorienterade titlar som fyller filmlicensgenren ska inte en enda fiende besegras i Madagaskarpingvinerna. Istället består spelets 20 nivåer enbart av plattformshoppande och pussellösande där de fyra huvudpingvinernas unika egenskaper ska kombineras för att ta sig vidare. Korkat nog saknas dessvärre all form av samarbete för flera spelare.
   Eftersom det rör sig om ett barnspel är pusslen självklart väldigt lätta och det tog inte många sekunder för mig att lista ut vad som skulle göras. Däremot imponerades jag ändå över hur smarta vissa klurigheter var och kan tänka mig att spelare i rätt målgrupp kan få tänka till ordentligt ibland.
pingvin1
Delfiner är onda.
…med flera brister
Nu är tyvärr inte allting frid och fröjd, vilket blir extra uppenbart en bit in i spelet då banorna är lite knivigare. Kontrollen hänger inte med i svängarna och framkallar alltför många onödiga dödsfall, samt att enkla pussel blir onödigt svåra på grund av kameravinklar eller småbuggar.
   Att lösa pussel efter pussel är dessutom inte särskilt kul i längden; pingvinerna hade mått otroligt bra av lite variation. Att de tre (rätt usla) minispelen som går att låsa upp inte finns med för att liva upp kampanjen är ett mysterium.
Misslyckade tillägg
Å andra sidan är dessa minispel verkligen urusla. Det är tre välkända sidosysslor i form av dans, bowling och karatesparkar mot flygande föremål som står på schemat. Tre grundläggande spelmoment som är svårare att misslyckas med än att göra bra. Men på något sätt är det nästan ospelbara här. Bowlingen saknar all form av finess och känsla, dansen försöker inte ens gå i takt och karatesparkandet är onödigt tillkrånglat. Till råga på allt så är minispelen dessutom endast för en spelare och saknar helt inramning. Minispelen verkar med andra ord vara utvecklade på en kafferast, alternativt en toalettpaus.
pingvin2
Elefanter är snälla.
Ett steg i rätt riktning
The Penguins of Madagascar: Dr. Blowhole Returns – Again är ett stort fall framåt jämfört med Kung Fu Panda 2. Tyvärr bjuder spelet ändå aldrig på något mer än medioker underhållning. Grundupplägget är oväntat genomtänk och ibland imponeras jag över vissa klurigheter, men på grund av ett monotont upplägg, blek grafik och svajig kontrollen lyfter aldrig spelet.
   Till ett reapris skulle jag dock kunna rekommendera Madagaskarpingvinerna, även om det finns både bättre och billigare pusselbaserade äventyrsspel på Playstation Store.
Vi fick spelet av THQ
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
87e1e2b4b737600c5bc44aacf75dbc95
Genre
Barn,Plattform,Pussel
Utgivare
THQ
Utvecklare
Griptonite Games
Plattform
Playstation 3
Prisjakt
Release
2011-09-16
Sammanfattning
plus
  1. Flera kluriga pussel
  2. Genomtänkta nivåer
  3. Charmiga pingviner
  4. Lagom långt
minus
  1. Usla minispel
  2. Blek grafik
  3. Svajig kontroll
  4. Monotont i längden
  5. Helt på engelska
  6. Endast för en spelare
5

Slutsats

The Penguins of Madagascar: Dr. Blowhole Returns – Again. Ett långt namn på ett medelmåttigt spel. Det pusselplattformsbaserade upplägget överraskar positivt, likaså pingvinernas charm. Tyvärr blir spelandet monotont i längden, vilket tillsammans med blek grafik, svajig kontroll och engelsk text resulterar i ett barnspel som börjar bra men faller ihop halvvägs.
pingvin4
pingvin3
#inlineditbutton